onsdag, oktober 07, 2009

Frukost

Desiree skrev om sin frukost för ett tag sedan. Frukost är superviktigt för mig också. Äter jag inte frukost funkar jag inte. Så är det bara. Hela min familj är sådan så jag antar att jag aldrig riktigt hade något val!

Men där mina föräldrar äter i stort sätt samma frukost varje dag så föredrar jag lite omväxling. Smoothie, gröt, fil, yoghurt, mjuk, hård macka, rostat, ägg... and so on. Engelsmannen är helt tvärtom. För honom är frukost bara något nödvändigt ont och han äter samma sak jämt. Mjölk och flingor. Så oootroligt tråkigt!

Som exempel: när vi var på ett mysigt hotell i the Lake District, som är känt för sin goda mat. För första gången i mitt liv provade jag på en riktig engelsk frukost, med allt vad det innebär! Så otroligt gott! Och gissa vad Engelsmannen beställde? Mjölk och cornflakes! Jag menar, come on! Hur tråkigt som helst!

Men frukost är också en av de svåraste sakerna med ett nytt land. Man börjar med att leta efter sånt som man brukar äta hemma. Men inser snabbt att det går inte att hitta fil eller svenskt bröd eller ost som man kan hyvla till lagom tjocka skivor. Så sen letar man efter sånt som påminner om sånt man brukar äta. Men inser snabbt att oavsett vilken yoghurt man än köper så är den bra mycket tjockare i konsistensen än det man är van vid. Så då gäller det bara att köpa, testa och sen slänga eller köpa igen.

Fil är ju bara att glömma, det går bara inte att få tag i utanför Sverige, typ. Jag försöker leta reda på större förpackningar av vaniljyoghurt, som jag använder i smoothies, men har hittills bara hittat små engångsförpackningar där yoghurten också är klargul. Inte så fräscht. Och ost... här finns bara tjocka färdigskivade ostar. Och jag undrar vem det är som bestämmer tjockleken på de skivorna för ingen kan ju vilja ha de så tjocka, eller?

Men som sagt, det är bara att testa sig fram. Finns inget lätt sätt!

5 kommentarer:

Annika sa...

Frukosten är viktig!
OCh att äta en god brunch är underbart gott, och lyxigt!
HAHA, din make kanske borde vidga vyerna lite ;-)
Du får helt enkelt laga en englishh b-fast åt honom hemma (fast det kanske inte hjälper?).

VISST är det svårt att hitta bra f-kostar i ett nytt land. DET tyckte jag också då jag kom hit...
Precis, samma ostar finns ju inte, absolut inte samma bröd, smöret smakar annorlunda. Allt!!
OM jag fick äta precis det jag ville numera skulle jag äta bagels o english muffins till frulle, med smör och ost och grönsaker. Men, jag äter inte det, jag äter yogurt med nedskurna fruktbitar. Gott det med, men om man slapp tänka på vikt och skit skulle jag med nöje äta ovan nämnda saker.

Vad äter man till frukost i Tyskland? Eller i Bayern,ska jag väl säga...

Miss Marie sa...

Annika - jag försöker få maken att vidga vyerna, men han är inte alls sugen på det! tråkmåns! och frukost som är så gott... Din drömfrukost låter inte helt fel!

I bayern är frukostspecialen weissöl, weisskorv och söt senap. Jajamänsan. Eller det är kanske lite mer brunch, men äckligt är det iallafall!

Desiree sa...

Oj här sitter jag själv och mumsar i mig min frukost då jag ser att jag blivit citerad av dig :-)
Jag håller med dig till 100% att frukosten är superviktig. Jag gillar också variation. Fast under arbetsveckan blir det inte så mycket variation men på helgerna ser jag till att det blir olika och gärna lite extra lyxigt. Oj vad engelskmannen går miste om en av livets största njutningar.

Det där med att hitta nya grejer som man gillar i ett nytt land är verkligen inte lätt och det tar lång tid. Många misstag gör man. C har ju bott i tyskland tidigare och han sa faktiskt att du ska kolla in Buttermilsh som ska motsvara den svenska filen. Här i USA heter ju Buttermilk. Jag har hittat några sorter som faktiskt är helt ok medans andra har varit alldeles för rinniga. Vad gäller osten och de tjocka skivorna så är kanske tipset att köpa en hel bit ost och sedan köra med en osthyvel från Sverige så att du får lagom tunna skivor.

Sorry men jag har glömt bort i vilken stad du bor i Tyskland? Även C´s faster bor i Berlin numer och har gjort det några år nu och jag kanske kan fråga henne om lite tips.

Miss Marie sa...

Desiree - nä, förstår att du gör det som går snabbast när du ska till jobbet! Buttermilch ska jag verkligen kolla in, får se om det finns i våra små mataffärer. Bor ju i München så antar att det är lite annorlunda från Berlin! Men tar gärna emot tips! :)

Anonym sa...

Hehe, känner mig precis som engelsmannen nu.
Mjölk och flingor funkar alla dagar i veckan för mig.
Lyxar till det med kokt ägg ibland på helgen =) och någon brödskiva =)

Det viktigaste är ju hur som helst att äta frukost öht.