torsdag, november 12, 2009

Giftermål

Varför gifter man sig egentligen? Förhoppningsvis gör man det av kärlek. En del gör det för pengar. Vad är skillnaden mellan giftermål och sambo då? Om ett par är gifta så ärver den andra parten automatiskt den döda partens egendom, det är inte säkert vid ett samboförhållande. I vissa länder, inklusive Tyskland, betalar gifta par mindre i skatt så det är alltså oekonomiskt att vara sambos.

Men om man bortser från alla praktiska saker vid ett giftermål (och opraktiska om man byter namn, det är många namnteckningar som måste ändras!) så är det ju en helt annan känsla att vara gifta.

Ellen och Portia var hos Oprah och pratade om deras bröllop som ägde rum förra året strax efter att det blivit lagligt för gaypar att gifta sig, innan proposition 8 gick igenom och gayäktenskap blev olagliga igen. Nu är ju det en helt annan fråga, otroligt politiskt laddad, men hursomhelst så tyckte jag att Ellen och Portia förklarade frågan om giftermål så bra:

"She's my wife, I get to say that she's my wife and that's just the way it is," said Portia.

"Anybody who's married knows there's a difference," said Ellen. "It feels like you're home. There's an anchor, there's a safety. I'm going to be with her until the day I die and I know that."


Och Engelsmannen och jag pratade om detta igår. Om hur fantastiskt svindlande det är att kunna kalla varandra för make och hustru, eller husband and wife i vårt fall. Hur annorlunda, men bra, det känns.

2 kommentarer:

Sara sa...

Precis så är det! En trygghet i all ovisshet! Vilken jättefin bild på er bägge i ett tidigare inlägg! Grattis till de 4 månaderna!

Miss Marie sa...

Sara - tack! och skönt att det är någon mer som håller med! :D