tisdag, augusti 10, 2010

Opera i Verona

I lördags var vi så på opera i Verona, på den gamla amfiteatern där. Vilken upplevelse! Det är något väldigt mäktigt med alla dessa människor som samlas på en så gammal plats (den byggdes för cirka 2000 år sedan) för att se på något så gammalt (Il Trovatore skrevs av Verdi för cirka 160 år sedan). Klockan 9 började operan och då sänkte sig skymningen snabbt. Strax innan operan skulle börja tända publiken medhavda ljus som skapade en magisk stämning.

Stentrappan är ju inte världens skönaste sittplats efter tre timmar, även om man tar med dyna. Men om man vill kan man betala dyra pengar för att få sitta i de röda sätena längs ned. Där sitter operasnobbarna och där är klädkoden frack! Häftigt att kolla in människorna om inte annat! Operasångara har ju inga mikrofoner, så sitter man högst upp på amfiteatern så är ljudet något begränsat, men jag tyckte bara att det var bra!


Det roligaste på operan var de gånger då några som uppenbarligen inte var vana operabesökare, började klappa på "fel ställe" (det är väldigt viktigt att det är tyst under operan, applåder sker enbart efter stycken!), då operasnobbarna unisont hyssjade för att få tyst på applåderna! Komiskt tyckte jag, men för vissa är opera viktigt!

Så har ni vägarna förbi Verona någon sommar tycker jag att ni ska försöka tajma in ett operabesök. Det är en riktig upplevelse!


2 kommentarer:

storasyster sa...

"va e de?" sa min son när han hörde musiken. Ja han har nog aldrig hört opera fötut :D o nää jag kan gärna följa med till Verona men operan får du nog gå själv på. Usch för att sitta på en stenbänk i 3tim!!

Marie sa...

Storasyster - nu är det ju en paus i mitten så man kan sträcka på sig, och stenbänk eller träbänk gör ingen skillnad - rumpan somnar ändå! Du är nog inte tillräckligt kulturell för att uppskatta opera, säger min man.... ;)