tisdag, september 21, 2010

Att vara svensk

I Tyskland är både jag och min man utlänningar. Invandrare. Så fort jag träffar någon ny människa så får jag förklara att jag är svensk. "Aha." Genast får man hantera förutfattade meningar. "Är det sant att..?" Ens nationalitet är väldigt viktig, oavsett om man vill det eller ej så döms man efter den. Jag ser ut som en "typisk" svensk, lång och blond, så folk har inga problem med att acceptera att jag är svensk, jag passar in i mallen. En kompis passar inte in i den förutfattade mallen och får alltid höra: "men du ser ju inte ut som en svensk!". Vår nationalitet följer och definierar oss.


De senaste dagarna har jag inte kunnat låta bli att fundera på Blueberrys nationalitet. Vår bebis kommer att födas i Tyskland, med en svensk mamma och en engelsk pappa. Hur kommer h*n definieras i framtiden? Vilka förutfattade meningar kommer h*n att möta? Kommer h*n att få förklara att h*n är svensk och engelsk men född i Tyskland?  


Jag hade hoppats att nationalitet kanske inte skulle komma att spela så stor roll i framtiden, att vårt öppna samhälle skulle acceptera alla människor oavsett vad som står i passet, men så stannade utvecklingen upp i söndags, och frågan är vad som kommer att hända nu?

6 kommentarer:

skruttplutt sa...

Jag trodde att vi skulle gå mer mot ett sådant samhälle, där gränserna är upluckrade och vi är alla världsmedborgare. (iom eu, lätta tranporter mellan länder etc etc i en evighet) Istället känns det som om vi går i motsatt riktning. Det blir mer och mer viktigt vilken nationalitet vi har och vilket land vi kommer ifrån. Just nu visar min TV ett program som kallas Borderwars...

Marie sa...

Linnéa - ja, det var väl vad vi alla (?) hoppades på! Men istället verkar hela världen gå åt andra hållet...

Desiree sa...

Jodå nog bedöms man efter den svenska mallen eller iallfall vad folk har för förvätningar på en svensk. Jag får ju höra att jag inte ser svensk ut då jag är kort och brunett. Blueberry kommer nog att tolkas som en mix och ni kommer att få höra att blueberry är både svensk, tysk och englelsk när det passar in på vad folk tycker och tolkar tror jag att det kan bli.
KRam!

Marie sa...

Desiree - ja, är man inte blond kan man väl inte vara svensk?! Det är konstigt hur mycket ens utseende tolkas med ens nationalitet...

Haydee sa...

Hen kommer att vara internationell! :) Vad fint det kommer att bli för barnet att säga det i framtiden! :)

Nu ska jag läsa vidare här och försöka ta reda på vad som tagit dig/er till München och hur länge ni tänkt stanna där. En skön stad att bo i!! :)

Anna, Fair and True sa...

Planerar ni att bo kvar i Tyskland under lång tid framöver?

Blueberry kommer väl i alla fall inte kunna bli tysk för de har ju verkligen strikta medborgarlagar. Det är blod snarare än jord som räknas. Men det spelar ju inte så stor roll eftersom han ändå blir EU-medborgare :)