torsdag, september 09, 2010

Bröstpump

Jag tycker det är ganska roligt att Lars Ohlys kommentar om bröstpump har väckt såna reaktioner hos folk! Om ni inte vet vad jag pratar om så ska jag berätta lite snabbt. Lars Ohly var med i ett program i TV där han bland annat försvarade vänsterpartiets linje om delad föräldraförsäkring med kommentaren: "På min tid använde vi bröstpumpen när min fru gick tillbaka till jobbet och jag var föräldraledig." Programledaren hade frågat om det verkligen var rätt att mamman skulle behöva sluta amma bara för att det skulle vara jämställt med föräldrarna, men Ohly menade att så inte är fallet.

Jag tycker det är ganska roligt, för här snackar vi inte om att barnet ska sluta amma när det är 3 månader, utan den delade föräldraförsäkringen ska alltså låta mamman få 7-8 månaders ledighet och pappan detsamma. I många länder har mamman inte ens rätt att vara hemma så länge överhuvudtaget, och pappan har ingen rätt alls! I USA finns det inte ens en nationell rättighet till mammaledighet, utan det är upp till arbetsgivaren att bevilja arbetstagaren mammaledighet (som oftast är obetald) och det är med lite tur 3 månader.

Jag vet inte vad jag tycker om lagstadgad delad föräldraledighet, å ena sidan är det kanske enda sättet att göra det jämställt mellan föräldrarna men å andra sidan är jag emot att lagreglera sådana personliga saker. Grejen här är väl bara att jag vill uppmärksamma att föräldraförsäkringen är sjukt bra i Sverige och att vi kan behöva bli påmind om det ibland!

7 kommentarer:

Annika sa...

JA, och kom det ihåg. I de nordiska länderna är fldraförskringen förmodligen bäst i världen.
jag känner folk här i US som börjat jobba sex veckor efter att bebben föddes. DET är hårda bud. Tre månader är normen annars, på större företag. Men 6 veckor är inte alls ovanligt heller.
SÅ visst är sveriges fldraförsäkring EXTREMT bra. Blir fakiskt lite förbannad då folk gnäller på den.

Miss Marie sa...

Annika - eller hur! Det är sjukt bra i Sverige men antar att folk kanske inte vet hur det är i andra länder och att det är därför de klagar?! Engelsmannen har rätt till 10 dagars föräldraledighet, that's it! Men OM vi flyttar till Sverige skulle han alltså ha rätt till mycket, mycket mer! Svensk föräldraförsäkring är riktigt bra!

storasyster som älskar mammalivet hemma!! sa...

Jo den är riktigt bra. Men den ska absolut inte vara delad på hälften var. DET tycker jag är upp till föräldrarna själva att bestämma.

Anonym sa...

Jag träffade ett äldre par igår sóm berättade om sin gravida dotter. De var så glada över att hon fick tre månader ledigt ifrån sitt jobb när hon föder sin bebis. Det lät på dem som om att tre månader var över all förväntan. Eftersom hennes man går i skolan fortfarande och hon är den som arbetade och fick in pengar till familjen, så fick hennes föräldrar flytta hit från en annan stat för att vara med henne och bebisen när den föds eftersom hon måste tillbaka till jobbet .. Tungt!

Miss Marie sa...

Storasyster som älskar mammalivet hemma - men om föräldrarna ansvarar för det själva så blir det ju inte alltid jämställt, det är ju det som är grejen här. Svenskar är så bortskämda med föräldraförsäkringen att vi kanske bara vill ha mer o mer, istället för att dela på det vi har!

Skruttplutt - japp, det är så det är i USA o en hel del andra länder! Då är ju kanske enda alternativet att mamman måste sluta jobba för att överhuvudtaget få umgås med sitt barn, eller så klart få hjälp av föräldrar... Ni får flytta hem till Sverige när det är dags för er! ;)

Anonym sa...

Jag tycker föräldraförsäkringen i Sverige är skitbra som den är. En del var som är personlig och resten får man dela upp som det passar bäst. Däremot tycker inte jag att politiker ska bestämma hur mycket någon av föräldrarna är hemma, det ska vara upp till varje familj. Vad som fungerar för en familj fungerar inte för alla. Jag tycker att det är som att lagstadga om hur ett par ska dela på sina pengar eller bestämma hur många semesterdagar män/kvinnor ska ta ut.

Miss Marie sa...

Anonym - men frågan är ju då, när det nu är upp till föräldrarna att bestämma en stor del, varför så få pappor tar ut föräldraledighet? Det är ju inte jämställt, och barnen har ju rätt till att få precis lika bra förhållande med båda föräldrarna! Konstigt att föräldraförsäkringen är jämställd i teorin men inte blir det i praktiken!