fredag, september 17, 2010

Rösträtt

Jag hade påbörjat ett långt inlägg om varför man ska gå och rösta, men det blev riktigt svamligt. Så läste jag Tigers blogg och då blev det glasklart, så jag kopierar helt enkelt det!

"Om drygt två dygn öppnar vallokalerna. Det är vår plikt att rösta! Man ska fan inte bo i Sverige och ta del av vår demokrati, tälta i vår allemansrätt, gå på våra gator och utbilda sig i våra skolor om man inte röstar. Medborgerlig plikt, skulle jag kalla det. Men om man inte röstar, då ska man heller inte klaga. Inte en endaste liten gång.

Tänk att det finns människor som inte ens kan föreställa sig hur det känns att leva i ett land där man får säga rakt ut vad man tycker, där man har en chans att påverka! Då jag var i Egypten frågade jag några kvinnor om de hade president där. De berättade att samma gubbe varit president i 30 år, och att han kommer vara tills han dör eller tills de störtar honom. Jag frågar kvinnorna om han var bra då? Alla utom en blir helt tysta. Kvinnan som höjer rösten berättar att hon inte är från Egypten o därför vågar säga att presidenten är värdelös, orättvis och dum. Jag frågar en av de andra kvinnorna varför hon inte kan säga rakt ut vad hon tycker om presidenten; "Because then I won't see the sun again", blev hennes svar. Tänk på det några sekunder... Och gå och rösta på söndag!"

För mig är det självklart att rösta och jag blir riktigt upprörd över de som inte tar sin medborgerlig rättighet och skyldighet på allvar. Att det inte är 100% valdeltagande är för mig fullständigt obegripligt.

Och de som använder ursäkten att de inte vet vad alla partier vill i alla frågor så tycker jag att man ska välja några frågor som är viktiga för en själv och sen gå efter det parti som är mest lik ens egna funderingar. Tror det är väldigt få vanliga människor (icke-politiker) som har koll på alla partiers ställningar i alla frågor!

Rösta vetja, det är livsviktigt!

4 kommentarer:

Annika sa...

Jag skriver under. Min röst borde ha anlänt nu efter att den färdats över havet...
Ja, det är märkligt att folk inte ids rösta, det är ju bättre att rösta blankt än att inte rösta alls.

Tiger sa...

Håller med om att det inte kan vara så knivigt att hitta ett parti att rösta på. Antingen vet man några saker man vill och hittar ett parti som skriver under på samma saker. Eller så hittar man något man absolut är emot och röstar på motsatsen, typ. As simple as that.

Simon sa...

Även om vissa inte riktigt vet vilket parti de ska rösta på så vet de säkert något parti de absolut INTE skulle rösta på (läs: Sverigedemokraterna). Att inte rösta innebär ju då att man ger detta parti större inflytande. .
Står det och väger mellan 2-3 partier? Dra lott! Det viktiga är att rösta!

Marie sa...

Annika - ja, jag förstår faktiskt inte de som röstar blankt heller, nåt parti hittar man väl, eller? Jaja, hittar man inte nåt så är det väl bättre att rösta blankt iaf!

Tiger - precis, det behöver inte vara så svårt!

Simon - precis! Röstar man inte så finns det de som drar nytta av det också, små partier är väldigt duktiga att hitta folk som röstar på dom som kanske inte annars skulle rösta...