fredag, oktober 15, 2010

Stanna hemma, för Guds skull! (där känner ni iallafall den som slår er)

Underbara Clara och Lisa Magnusson skriver bra angående uppståndelsen i Örebro. Har ni legat under en trädrot senaste tiden så kanske ni har missat att polisen har tagit fast en misstänkt våldtäktsman och efter tre våldsamma överfall varnar polisen Örebros kvinnor från att gå ut själva.


Japp. Stanna hemma istället. För det är ju inte alls så att mycket fler våldsamma handlingar mot kvinnor äger rum inom hemmets väggar. Eller vänta, hur var det nu? Lisa Magnusson har räknat ut att kvinnor har 306% större risk att utsättas för våld i hemmet än att bli attackerad på gatan. Självklart är det jättehemskt för de som har utsatts för någon sorts av våld av okänd gärningsman, men att uppmana kvinnor att inte gå ut själva, är inte det att lägga skulden på kvinnor? "Går du ut får du skylla dig själv om något händer dig." Vad hände med girl power?


Underbara Clara visar det med siffror. 42 överfallsvåldtäkter mot kvinnor har anmälts till polisen. Jämför det med 1200 överfall mot unga män. Ändå är det ingen som varnar de unga männen från att gå ut. Ingen som låter dem underförstått veta att går de ut, ja då får de skylla sig själva om något händer dem!


Annars kanske polisen i Örebro borde uppmana kvinnorna att ta på sig Skinny Jeans istället. För enligt australiensisk, italiensk, och koreansk domstol så kan kvinnor med tighta jeans inte bli våldtagna eftersom en gärningsman inte kan ta av byxorna utan offrets hjälp... Yeah, ni läste rätt. Där är vi inte i Sverige ännu, men kanske en bit på vägen...

3 kommentarer:

mia sa...

Jag vill bara spy när jag hör sånt skitsnack om Skinny jeans, som att det är tjejens ansvar.. Urk!

Marie sa...

Mia - ja, man tycker att världen borde gå framåt... Men det verkar inte riktigt så alltid! När ska tjejer som utsätts för brott slippa att höra omgivningens tankar om att kanske fick hon skylla sig själv..?

Tiger sa...

Jag tycker att det är skitbra att du belyser detta... Det är så himla lätt att man även som själv sätter sig själv i en offerposition och tycker att det är vårt eget fel allting... Att vi får skylla oss själva. Det är lätt att man inte reflekterar, liksom. Jättebra skrivet.