måndag, juni 06, 2011

Bärsele och cykelvagn


Nya inköp planeras till Alfred! Det känns som om det hela tiden är något nytt som behövs, är det så?

Vi funderar på att köpa en ny bärsele. Vi har Babybjörn Original Organic och den gillar vi jättemycket, men ju tyngre Alfred blir desto kortare sträckor orkar vi bära honom, och vi bär honom mycket; när vi flyger, när vi är ute kortare sträckor, när vagnen inte är praktisk att ta med, och så vidare. De två vi väljer mellan är båda Babybjörn; Miracle eller Comfort Carrier. Båda två kan ta lite tyngre barn (upp till 15 månader resp. upp till två år) och gör det lättare för bäraren också. Några som har någon erfarenhet av dom? Båda två är ganska nya på marknaden, så jag gissar att det kanske inte är så många som har provat dom..? 

En annan sak vi vill göra så snart som möjligt är att cykla med Alfred. Och då är frågan om det är cykelsadel eller cykelkärra som är det bästa? En cykelsadel som vi har sett och som verkar riktigt bra är Weeride Kangaroo, som sitter mellan cyklisten och styret. Den kan man använda från 9 månader. En cykelsadel tar ju mycket mindre plats än en kärra, men samtidigt har ju barnet det mer bekvämt i en kärra än en sadel, särskilt om man tar längre turer och om man cyklar när bebisen ska sova. En kärra såsom Chariot kan också användas som vagn när man går eller springer, och till den kan man köpa en "infant sling" så att man kan använda den tidigare än 9 månader. Den är tänkt till när man går eller springer, men om man tar det försiktigt när man cyklar borde man kunna använda den innan Alfred är 9 månader, så tänker vi iallafall. Nackdelen med en kärra är att om man vill ha en bra med bra fjädring så kostar de ungefär 10 gånger så mycket som en cykelsadel. 

Så, tankar och funderingar på det, om ni har några!

11 kommentarer:

Anonym sa...

Jodå! Det kommer vara nya saker att köpa till Alfred framöver. I så där 18-20 år till ;-)
Vi hade cykelkärra till våra barn, på den tiden fanns de inte att köpa i Sverige (de kom typ ett år efter) så min ytterst händige man byggde en superfin en för två barn och jag sydde sidor och regnskydd i vaxduk. Det ni ska tänka på är att den ska följa cykelns rörelse bra, så ni inte behöver tänka på hela tiden att kärran ska hänga med när ni far fram. Det som är bra med kärra är ju att tex en matkasse kan åka med oxå.
Cykelsits modell den du visar ha rjag ingen erfarenhet av men spontant tänker jag säkerhet... vad händer med Alfred om du, gud förbjuder, cyklar omkull eller krockar? Jag tycker barn som sitter så ser så oskyddade ut. Kärran är ju mer skyddad i så fall.

storasyster sa...

Varför inte bara en ringsjal? Den är enkel att ta på/av, ni kan lätt släppa ner Alfred när han vill springa. Ni slipper spänna om den- den passar er båda. Han kan sitta på er mage/rygg/sidan.Visst kanske inte lika ergonomisk för er, men den är liten o smidig att ta med. Jag bär också mkt i min ringsjal.

Marie sa...

Brysselkakan - vi har insett det! :O Som du säger är kärran mer skyddad, men samtidigt är den längre ifrån mig, o ligger lägre så bilister kanske inte ser/fattar att man har en vagn? Om man cyklar omkull med en cykelsadel, var den än sitter, så blir det ju såklart mer av en smäll för barnet! Tror jag kommer vara livrädd vad vi än väljer! :)

Storasyster - vi har ju en sjal som vi använder som man gör med en ringsjal, men med sjal så tycker jag att man alltid vill ha en hand fri för att stödja barnet, o grejen med sele är ju att vi vill ha båda händerna fria för att dra bagage o liknande. Gillar sjalen också, men för ett annat syfte än selen.

Desiree sa...

Enda nackdelen med cykelkärran är ju att det blir så stort ekipage av det hela med cykel och kärra. Sedan kan det också bli tyngre än om man bara har cykelsadel. Sedan är det ju även frågan om förvaring för kärran som tar betydligt mer plats (vintertid). Men man får ju fundera på vilken sort cykelturer man plannerar om det är längre så funkar ju kärran bättre som du säger men om det blir lite mer lagom turer och eller kortare turer inne i stan så hade jag nog valt vanlig cykelsadel.
KRam!

Anonym sa...

Se till att ev kärra har flagga där bak, som på bilden. Då syns den lite mer.

Marie sa...

Desiree - ja, det blir riktigt stort! :) I o med att vi inte har bil så har vi tänkt använda kärran/sadeln ganska mycket, det är så mycket enklare än att åka tunnelbana, buss eller spårvagn. Det är därför vi funderar på kärran, annars hade jag absolut valt sadeln, om vi bara hade planerat kortare turer!

Brysselkakan - absolut!

Anna, Fair and True sa...

Jag har bara tänkt köpa sadel för vi cyklar inte så långa turer (fast vi kanske börjar, man vet aldrig). Men jag vill nog hellre ha Isolde närmre mig, iaf tills hon blir större. Tror väl ändå det är få olyckor oavsett om barnet sitter framför eller bakom sadeln. Den där weeride ska jag kolla in. Vad gäller BabyBjörn tycker jag den till vänster iaf SER mer ergonomisk ut.

Anna, Fair and True sa...

Jag menar även för barnet.

Marie sa...

Anna - weeride verkar riktigt bra, det är visst enklare att cykla om barnet sitter framför en, än om barnet sitter på cykelsadel bakom, enklare att balansera. plus att man har bättre koll på vad barnet gör!

Annika sa...

JODU, Marie!! DET där tar aldrig slut!! Det kommer nya saker HELA TIDEN tills de börjar jobba, hahahaha:-)))))
Men wow vad Baby Björn prylar det finns!!!
När K var baby fanns bara en bäsele, en modell. Smart att det finns så många nu!!

Marie sa...

Annika - ja, babybjörn har utvecklats lite under åren. Jag kollade just på deras hemsida o såg utvecklingen under åren, lite skillnad från då o nu! :)