fredag, juli 08, 2011

Det åskar


Som alltid när det har varit varmt några dagar så blir det åska och dunder. Jag har aldrig varit med om så många åskoväder som här i München, antar att det har att göra med att det ligger högt och i närheten av Alperna? Eller, jag har egentligen ingen aning, men det är väl en rimlig teori. I Sverige har jag sällan sett oväder av den här rangen.

Som vanligt så börjar ovädret på kvällen, det brukar börja med blixtar men inget dunder. Efter ett tag är det som om dundret hinner ikapp, så då både blixtrar och dundrar det ordentligt och ibland med spöregn, ibland inte. Det dundrar som om hela huset håller på att rasa, men på nåt vis sover Alfred helt ostört genom det. Ibland håller det på i timmar, ibland i bara några minuter. Igår somnade jag under ovädret, så jag vet inte hur länge det höll på. Nu på morgonen är luften klar och hög, härligt.

p.s. Bilden togs vid ett tidigare tillfälle från vår balkong.

6 kommentarer:

storasyster sa...

Visst är det härligt att sitta o titta på blixtar o dunder. Vilka krafter moder natur bjuder på ibland.

Sofia sa...

Det är precis likadant här =) Efter en smällhet vacker dag så slår den till lagom till sovdags. Ganska skönt dock =) Men jag har heller aldrig varit med om liknande i Sverige.

Anna, Fair and True sa...

Älskar åskoväder! Ja, om man är säker inomhus vill säga :)

Marie sa...

Storasyster - det är häftigt! Vi har bästa parkett här på sjätte våningen! :)

Sofia - så det är så även i Berlin? Ja, då spricker ju min teori om Alperna! Kanske bara är tyskt väder?!

Anna - ja, utomhus vill man INTE vara!

Anonym sa...

jag har också funderat över det där med åska.
i sverige där jag bor håller åskovädren på i flera timmar. blixtar och dunder lite då och då.
i berlin däremot blixtrar och smäller det på samma gång, oftast helt plötsligt och sen försvinner det lika plötsligt efter fem minuter igen.

jag tror det beror på att i sverige bor vi nära bergen (ja inte i alpstil då men), i berlin är ju omgivningen helt platt.

Marie sa...

Meerle - här kan det hålla på ganska länge, så det kanske har nåt med bergen att göra?