Vi har ju influenser från tre olika länder när det gäller barnuppfostran och vad barn ska göra/äta/vara. Det kan vara ganska så frustrerande ibland och inte så sällan rent av förvirrande!
* Det börjar redan vid förlossningen. I Sverige och England kan man använda lustgas, något som inte är tillåtet i Tyskland där de istället förespråkar massage, akupunktur och aromaterapi. Och såklart epiduralen - min älskling. Skälet till att tyskarna inte tillåter lustgas är tydligen för att den gör en snurrig och de inte vill ha en snurrig blivande mamma i förlossningssängen.
* I Tyskland och Sverige ska barnen ha tillskott av D-vitamin upp till två års ålder. I England får barnen inga extra vitaminer. I Tyskland vill vissa läkare att barnen ska ta en kombination av D-vitamin och flour för att stärka barnens tänder.
* I Tyskland och England är spenat vanligt i barnmat från fyra månaders ålder. I Sverige får man rådet att vänta tills barnet är 1 år innan man ger dom spenat (på grund av att det innehåller nitrat som kan bli nitrit och förhindra syreupptagningen hos bebisar). I Tyskland kan man ge bebisar fänkålste från en veckas ålder, medan man i Sverige ge rådet att undvika fänkål upp till ett års ålder.
* I Sverige ges rådet att bebisen ska sova med en bra, platt kudde från att den är född för att undvika att få platt huvud. I Tyskland får barnet nicht nicht nicht sova med kudde, kudden försvagar nackmuskler.
* I Tyskland och England är det väldigt vanligt att man ser små bebisar ligga/sitta i framåtvända vagnar, medan jag inte ser det lika ofta i Sverige. Forskning har visat att bebisar blir överstimulerade av att vara vända framåt för mycket under ett års ålder och att de föredrar att kunna se och prata med föräldern som kör vagnen.
* I England är gåstol nästan ett måste (i alla fall om man ska tro våra engelska vänner och släkt) medan det inte alls verkar vara så vanligt i Sverige och Tyskland. Gåstolen har ju fått ganska mycket kritik för att den kan hämma barnets utveckling och vara farlig.
Någon som har fler förvirrande fakta, kanske till och med från fler länder?
onsdag, oktober 26, 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
17 kommentarer:
Ja, jösses! Inte nog med att det ändå kan vara lite förvirrande att bli föräldrar, att sedan brottas med olika kulturer... Inte avis!
Vet inte så mycket om hur det är i Belgien men tre väninnor har fått barn inom den senaste månaden så jag lär få reda på en del framöver! Men mössa, det MÅSTE man ha med till BB. Till barnet alltså. Varför? Ingen aning!
Brysselkakan - inte är det lätt inte! Mössa behövde vi inte ha med här, vi behövde faktiskt inte ha med några kläder alls till Alfred, de får låna på kliniken. Vet att bebisar som föds med mycket hår får mössa på sig efter födseln, och det är för att det samlas så mycket fostervatten i håret och det blir kallt när bebisen kommit ut så då blir de kalla om huvudet. Ganska logiskt om man tänker efter. Kanske alla belgiska barn har mycket hår?! ;)
Ha ha, jag är ju en av Brysselkakans väninnor som var tvungen att ha mössa m till bb och vår V hade (har) inte mkt hår. men så är han ju inte heller belgare utan svensk-spanjor..
vi har samma "problem" med tre olika länders råd och regler. Svärmor säger att vi ska ge kamomill- och fänkålste, förstår inte att V ska sova på rygg (jag är helt övertygad om att det förespråkas även i Spanien så ska kolla hur min svägerska gjorde när hennes dotter var liten) och tja, bilbarnstol är ju inte så viktigt. hennes argument? hennes 5 barn satt aldrig i sådan och de dog ju inte!! ska tilläggas att hon inte träffat V än så detta är bara ett smakprov... vi ska vara en månad (hjäääälp) i spanien i dec-jan.!
Kudde ska man inte ha i Belgien, och inte täcke heller utan bara sådan där sovpåsar (som vår V får panik av eftersom han inte kan vifta med benen och benen inte heller är lindade som på sjukhuset).Smakportioner inte före 6 månader och gärna börja med frukt!
Visst är det annorlunda rön!
Och det är ju inte helt lätt för dig som har tre länder att snegla på. Jag hade två.
Men det gick ändå.
:-)
Med lite sunt förnuft kommer man längst, tror jag.
Mössa hade Karolina på BB nästan hela tiden, vill jag minnas.
OCh sen skjutsades man ut i rullstol till bilen då man skulle hem.
Det var nog rätt skönt för mig som snittats, kom jag på nu, men annars vet jag inte om jag tycker det är så nädvändigt. Men så är det...
Minns inte vad annat som diffade längre, men det var ju säkert en hel del.
Bilbarnstolen tex, här får barnen åka framåtvända från 1 år, och det anammade jag faktiskt.
Mkt har ändrats på 15 år, men jag tror att det fortfarande är samma regler för bilbarnstolarna även om jag sett artiklar om att åka bakåtvänt tills de är 3-4 år.
Visst är det lustigt att det kan vara så olika. Sunt förnuft och känsla för vad just ens eget barn behöver är nog grunden....men svårt när rekommendationerna går så isär ! Har Alfred sovit med kudde ? ;) Det gör Elsa. Både i vagn och säng.
Petra - åh, härligt, du har också en "sån" svärmor! ;) Det blir råd från tre olika länder och så svärmors råd..! Jag skulle bli väldigt förvånad över om rådet i Spanien INTE var att bebisen ska sova på rygg, det verkar i alla fall vara rådet i alla "våra" länder. En månad med svärmor avundas jag inte... Alfred gillade sin sovpåse så det funkade bra!
Annika - rullstolen har jag hört nånstans att det är för att sjukhuset har hand om dig tills dess att du är ute ur sjukhuset, så det är för försäkringens skull de skjutsar ut dig, så du inte stämmer dom för att du snubblade på trappan ut från sjukhuset! :) Sunt förnuft är det bästa!
Sandra - ja, jag har verkligen insett att det är sunt förnuft som gäller, det finns inga måsten utan man gör vad som känns bra. Alfred har aldrig haft nån kudde, varken i säng eller vagn. Han har haft starka nackmuskler hela tiden, men vet inte om det är på grund av att han inte haft kudde eller inte! :)
Tur att man litar på sin magkänsla! Amaya har aldrig haft kudde, big no no här med. Dessutom bär vi henne framåt i baby björnen och numera åker hon även framåt i vagnen. Är trött på att bära hem en jättearg bebis och dra en tom vagn. Nu är hon ju i alla fall nöjd.
Här hade de body, pyjamas, mössa, strumpor och vantar på Amaya i juni (när de klädde henne på bb) och förespråkar 25 (!!!) grader i sovrummet. Puh!!
Kram!
Det bara bevisar att det inte finns något rätt eller fel många gånger utan att man får prova sig fram och använda sitt egna förnuft och göra det som känns bäst. Man får låta råden vara just råd men inte något man behöver följa till punkt och pricka så som det vore bibeln. Jag tror att barn och baruppfostran är mycket mer flexibelt än vad man tror. Det blir ju folk utav bebisar överallt i världen trots allt. Jag tycker det är rätt skönt att det finns skillnader och att det som sagt bevisar att man inte måste göra på ett visst sätt för att det ska bli rätt.
KRam!
Lisa - 25 grader!!! Jösses, då skulle inte jag heller sova bra! Trodde nog att de allmänna råden för att undvika spädbarnsdöd var detsamma åtminstone i Europa (sova på rygg och svalt i sovrummet) men så är det uppenbarligen inte. De bylsade på Alfred ordentligt här också, han är ju iofs ett januaribarn, men det kändes alldeles för varmt även då. Personligen känner jag att jag inte vill ha Alfred framåt i vagnen när vi är ute och går i stan där det finns mycket folk, just för att det känns som om det skulle kunna bli för mycket. Däremot får han vara framåt i babybjörnen, men där är han ju nära oss och och vi pratar och håller honom i handen hela tiden.
Desiree - så är det, det blir folk av de flesta bebisar! :) Jag tror också att det är ganska flexibelt med hur man gör med sina barn, det är lätt att snöa in sig på vad andra säger och gör, men det är nog bäst att lita på magkänslan.
Tänkte också på det där med spenat härom dagen för här i USA köpte vi en fruktpuré med spenat i. Köpte även en med rödbetor vilket man tidigare skulle undvika enligt svenska råd men nu har man kommit på att syran framförallt finns i blasten så undviker man att använda den, vilket man oftast inte gör, så är det okej.
Vi använde en väldigt tunn kudde till Isolde från 2 mån som gjorde underlaget till mjukare vilket ska göra det mjuka huvudet mindre känsligt. Men jag tror den främsta anledningen till att Isolde alltid varit stark i nacken och kunde hålla upp huvudet tidigt är att hon fick öva mycket från början och gillade det, och även att hon helt enkelt var stark från början.
Annars kan jag inte komma på fler råd som jag hört är olika. Jo, i Frankrike rekommenderad chokladmousse som efterrätt till 7-månaders bebisar...
Jag vet många i Sverige som har gåstol också men majoriteten (eller de välinformerade?) har inte det. Min uppfattning är också att de är onödiga och ev hämmar t o m och att vissa modeller iaf kan vara farliga. Isolde övar på att gå utmed möbler istället.
Kram!
Anna - men chokladmousse låter väl gott? Hmm.... Här finns desserter med både choklad och jordgubb (sockrade) från 6 månaders ålder! Spenaten som finns i barnmaten borde ju vara så liten del av maten att den inte skulle kunna göra skada, men så verkar inte svenska livsmedelverket resonera. Ja, gåstol ser jag ingen som helst vits med!
Hej Marie,
Känner precis som du...I Holland får bebis verkan ha kudde eller täcke, här är det bara sovsäck som gäller, en filt när de är nyfödda..och för att inte tala att här finns bara framåtvända bilstolar från steg2 och inte ser man några barn med cyckelhjälm verkan i cyckelstol eller när de lär sig cyckla...i Holland är det vanligt med gåstol och min son hade jätte kul med den...
Maria - ja, ibland blir man frustrerad när man bor i ett annat land! :) Jag trodde nog holländarna skulle vara bra med cykelhjälmar, det är ju väldigt poppis att cykla där, menar jag! Cykelhjälm känns ju som en billig livförsäkring. Bilstolar tror jag är ett vanligt problem när man kommer utanför Sverige, i de flesta andra länder verkar det ok att vara framåtvänd från 1 års ålder!
Hej hej! Ja visst är det konstigt med alla olika "regler". När jag var gravid första gången bodde jag i Tyskland, andra gången i Sverige och även då är ju rekommendationerna för vad man får äta och inte som gravid jätteolika. I Sverige var listan kilometerlång och det fanns mat man bara fick äta en gång i månaden, eller en gång i veckan eller inte alls etc. I Tyskland sa de "inget rött kött och ingen opastöriserad mjölk". Färdigt!
Och det där med lustgas,ja. På min "Förberedelsekurs" hos barnmorskan blev de alldeles förfärade när jag frågade om lustgasen, den var ju borta sedan många år i Tyskland och då sade man också att det bl a var för att det inte var bra för personalen på förlossningen att ständigt jobba i denna lustgas. Vid förlossningen i Sverige var lustgasen min bästa vän...
Hälsningar Susanne
Hej igen! Jag kom just på ett par saker till...
Jag älskar alla tyska vackra träleksaker, till skillnad från all svensk plast! Men jag tror dessvärre att mina barn är mer förtjusta i färgglad plast, gärna med ljudeffekter...
När vi skulle köpa vår andra bilbarnstol i Tyskland ville vi ha en sån där "svenskrekommenderad" bakåtvänd variant. Då skrattade de hånfullt åt oss på BAbymarkt och frågade hur länge vi trodde att barnet skulle kunna sitta i en sådan innan han växte ur den. De kunde ta hem en till butiken, men då skulle vi vara tvungna att köpa den , osedd och oprovad till bilen, för de skulle inte kunna sälja den till någon annan. Vi köpte en på semester i Sverige och Oliver hade den tills han fyllde fyra../susanne
Hej igen! Jag kom just på ett par saker till...
Jag älskar alla tyska vackra träleksaker, till skillnad från all svensk plast! Men jag tror dessvärre att mina barn är mer förtjusta i färgglad plast, gärna med ljudeffekter...
När vi skulle köpa vår andra bilbarnstol i Tyskland ville vi ha en sån där "svenskrekommenderad" bakåtvänd variant. Då skrattade de hånfullt åt oss på BAbymarkt och frågade hur länge vi trodde att barnet skulle kunna sitta i en sådan innan han växte ur den. De kunde ta hem en till butiken, men då skulle vi vara tvungna att köpa den , osedd och oprovad till bilen, för de skulle inte kunna sälja den till någon annan. Vi köpte en på semester i Sverige och Oliver hade den tills han fyllde fyra../susanne
Susanne - haha! Jag fick samma blick på vår förberedelsekurs! :) Lustgas är nicht gut! Jag fick heller ingen lång lista med saker jag inte fick äta, så jag blev alldeles förvirrad när jag såg den svenska! Mycket stora skillnader. Och ja, bilbarnstolar verkar vara en väldigt svensk grej! :)
Skicka en kommentar