torsdag, november 10, 2011

MajsplättarAlfred har blivit stora killen nu; han vill inte ha nån mosad mat som mamma matar med, näpp, han kan själv! Lösningen blir då såklart plockmat. Majsplättar är en sak som jag tycker är riktigt gott, och om man utesluter salt och chili passar det även Alfred. Till det brukar jag vanligtvis servera en avokado- och ruccolasallad, men till Alfred körde jag på en liten dipp istället; yoghurt, avokado och lite citronjuice.

300 g majskorn
1/2 purjolök
1 ägg
1/2 dl gräddfil eller yoghurt
2 dl mjölk
1 och 1/2 dl dinkelmjöl
2 tsk bakpulver
1 msk hackad basilika
(1/2 tsk salt)
(1/2 röd chili)

Blanda alla ingredienser i en skål. Ta ur kärnorna ur chilin om du inte vill ha alltför stark mat. Klicka ut smeten i en plättlägg (som jag inte har!) eller i stekpanna, och stek cirka 3 minuter på varje sida på medelhög värme. Om ni steker plättarna till en bebis, så se till att ni inte steker dom för hårt. Mosa en mogen avokado med cirka en deciliter grekisk yoghurt och pressa i lite citronjuice. Klart!

8 kommentarer:

Desiree sa...

Jag tycker det är kul att bra att du tar upp att man faktiskt kan fixa väldigt mycket bra och god barnmat på egen hand. Många köper och kör ju bara på burkmat och klassisk barnmat men det finns ju mycket annat man kan göra som du tar upp. Majsplättar är ju perfekt och så gott. Du och Alfred kan äta samma men du bara kryddar på dina lite mer i efterhand.

Marie sa...

Desiree - tack! Ja, nu är det riktigt kul när Alfred börjar kunna äta mer och mer av vår egen mat, det är ju lite jobbigt att hela tiden göra annan mat åt honom!

Millan sa...

Det dar sag himla gott ut. Ska jag prova hemma helt klart eftersom barnen tycker om majs valdigt mycket!
Men du, vad heter dinkelvetemjol pa engelska??
kram

Marie sa...

Millan - hmm, jag tror att dinkel heter spelt, så skulle gissa på spelt flour? Annars går det nog lika bra med vanligt mjöl! :)

Millan sa...

Ja just det! Spelt ar det ju!! Jag maste leta upp det har for jag ar osaker pa om man kan kopa det i de vanliga affarena. Pa den fronten ligger vi langt efter i det har landet!

Marie sa...

Millan - ja, det håller jag med om, men tror att Waitrose i alla fall har börjat med lite mer eko-grejer o sånt!

Anna, Fair and True sa...

Det lät gott! Det ska jag göra till Isolde! Fast nu kommer vi ju inte ha ett kök på några veckor (renovering)... Men det är bra med plockmat också så man kan göra annat medan de äter.

Marie sa...

Anna - oj, inget kök! Då är det skönt att det finns barnmat i burk! :D