torsdag, november 10, 2011

Att handla i Tyskland


Så här ser det ut när Alfred och jag är ute och handlar. Vagnen är proppfull. Något som både Engelsmannen och jag saknar är de stora mataffärerna som vi är vana vid hemifrån. Ni vet Ica Maxi, Coop, Willys, Waitrose, Tesco, Sainsburys och så vidare. De där stora affärerna där man kan hitta allt. Såna finns inte i Tyskland, här får man gå till många olika affärer. En affär för maten, kanske en annan om man vill köpa ekologiska grönsaker och frukter, en tredje för toalettartiklar och blöjor, och sen får man ju inte glömma bort köttaffärerna och bagerierna, även fast man kan köpa lite kött och bröd i mataffärerna också. Jag har inget emot att gå runt i många affärer för att handla, jag har tid om bara Alfred är på rätt humör, men har man barn i familjen och båda föräldrarna jobbar heltid måste det vara ett evigt rännande fram och tillbaka! På bilden ovan har Alfred och jag varit i tre olika affärer och handlat.


Alnatura är men av mina favoritaffärer (sorry för den suddiga bilden!). Som man kanske hör på namnet är det en affär med fokus på ekologiska produkter, tyskarna är överlag väldigt bra på det här med ekologisk mat och det är lätt att få tag på. Här köper jag mjöl, socker, baljväxter, frukt, grönt och annat smått och gott. Om man fortsätter mot höger ut ur bilden så kommer man snart till DM, där vi köper blöjor, bebismat, toapapper, schampoo och så vidare. Sen blir det antingen Rewe eller Tengelmann för resten av maten, och ibland Karstadt eller Kaufhof. Lidl, Aldi och Penny Markt finns också i närheten, men jag tycker varken om de affärerna eller deras produkter, så de undviker vi!Vi har tur som bor centralt och har nära till många bra butiker. Enda nackdelen med butiker i storstäder är att de är små och trånga och det är svårt att få plats med barnvagn.


Har man lite tid över kan man ju sätta sig på någon av alla de uteserveringar som fortfarande finns på plats, och fika lite. Tyvärr är just "lite tid över" inte något som en aktiv 9-månaders bebis förstår. Men det är mysigt att titta på de som ändå har lite tid över och kan sitta och njuta av alla höstfärgerna!


Och så här ser shoppingpåsen (återanvänd tygpåse, såklart) från Alnatura ut. Jag gillar chai te, så när jag såg havredrinken med chai-smak så tänkte jag att det borde vara gott. Fel, fel, fel, det kan vara bland det äckligaste jag någonsin druckit. Blä. Tranbären ser däremot riktigt goda ut, men jag har inte direkt nån idé om vad jag ska göra med dom. Tips på det, tack! 

17 kommentarer:

Anna tänker högt sa...

Blanda tranbären i en kladdkaka!

Sofia sa...

Här kör vi stenhårt på Rewe, har en stor och bra precis på vår gata. Men som du säger, det är ett evigt springande i affärer för att få med allt man ska ha. Dessutom fick jag häromdagen gå till fyra affärer för att hitta tortillachips till tacokvällen, rätt drygt. Man vet liksom aldrig vad som finns för dagen. Dessutom slipper man oaniken med att hinna plocka undan sina varor på Rewe, för de har minsann länga band som i Sverige =)

Marie sa...

Anna - tack för tipset!

Sofia - lyx! Här får vi i panik försöka få ner allt i påsarna innan nästa kunds varor kommer! Och visst är det så, man kan aldrig räkna med att saker ska finnas, det finns det som finns och det får man vara nöjd med! :)

http://hannafialotta.blogg.se sa...

Intressant och se hur mycket det skiljer mellan länderna.

Anonym sa...

Håller helt fullt med! Så är det i Belgien oxå, man ränner runt i olika butiker för att få ihop allt på listan och så undrar folk i Sverige vad jag GÖR hela dagarna!!!
Och även här är saker helt plötsligt slut...

Marie sa...

Hanna Fia Lotta - ja, det skiljer en hel del!

Brysselkakan - eller hur! Det tar tid! Jag undrar ur folk som båda jobbar heltid hinner med!

Petra H sa...

Mitt största irritationsmoment när det gäller mataffärer i Belgien är de snåla öppetiderna, många affärer stänger FÖRE kl 20 och har inte öppet på söndagarna.
Gillar du marsipan? Har du i så fall testat Niedereggers rooibos-te med marsipansmak? jättegott!
En av mina spanska svågrar bor i München och pratar alltid om hur bra det ekologiska sortimentet är!

Desiree sa...

När vi varit i Frankrike och Italien har jag tyckt att det varit väldigt mysigt med just småbutiker som bageriet och charken osv men det är lätt att glömma att även om det är mysigt så är det ju inte så praktiskt om man inte har väldigt gott om tid. SOm du säger om både jobbar heltid hur i hela friden hinner man ränna runt i en massa olika butiker för att få ihop det man behöver. Även om de stora mataffärerna här kan vara småtrista att handla i så är det ju faktiskt riktigt praktiskt.
Kram!

Veronica S. V. sa...

Du kan ju testa att göra en cranberry sauce kanske? Snart är det ju dags för Thanksgiving! :=) Fattas bara lite kalkon och sådana där marshmallow-potatis ;=)

Jag gjorde förresten morotskaks-smoothien både igår kväll och imorse! Smaskens! Känns som en bra frukostsmoothie, nyttigt och mättande! Gojibären är goda tycker jag! Ser ut som russin i stort sett, fast röda och smakar enligt mig....torkat dadel fast lite syrligare! På Alnatura borde det väl gå att hitta? Tror att de heter "Goji-Beeren" på tyska!Dottern älskar russin men nu ska hon nog få gojibär då och då istället - ungefär lika söta men mycket nyttigare!

Anna, Fair and True sa...

Men finns det inte alltså en Carrefour eller liknande? Lidl finns väl och den som heter något på A (Aldo?). Men de har ju inte några kvalitetsgrejer direkt..

Marie sa...

Petra - här stänger affärerna klockan 8, och öppnar inte på söndagar. Drygt, tycker jag! Det där marsipansteet låter jättegott, det ska jag leta efter! :)

Veronica - Cranberry Sauce, ja, varför inte! Jag tycker att jag har letat på allnatura, men jag kanske får göra ett till försök att hitta gojibär! :)

Anna - nej, inga stora supermarkets som vi är vana vid hemifrån! Lidl och Aldi finns, men som sagt, inga kvalitetsgrejer, och sen jag såg en mus (!) inne på Lidl så har jag inte köpt något där...

Petra H sa...

Ja, se om du kan hitta teet! Vi koper alltid det i Tyskland (Niederegger kommer fr Lubeck men bor val finnas aven i Bayern). Bjod precis en kompis som kor GI-diet pa det och hon blev eld och lagor eftersom hon tyckte det var ett bra substitut for vanlig marsipan!

Yohanna i Las Palmas sa...

Hallå där!
Kul att höra hur det går till i TYSKLAND jäntemot på Kanarieöarna ;)

Såg dig inne hos "att vara någons fru" och nu kollar jag runt lite här.

Hälsningar
Yohanna

Marie sa...

Petra - mmmm! :)

Yohanna - Hej! Jag ska kolla in hos dig också! :)

Maria sa...

Hej!
Trillade in här någon gång någonstans ifrån och har tittat in ett par gånger sedan dess, men aldrig skrivit något tidigare. Men nu tänkte jag att jag skulle tipsa om Real - vet förstås inte om den affären finns i München, men här i Berlin, där jag bor, finns den. De affärerna brukar vara stora och ha ett hyfsat bra utbud. Kanske inte riktigt som Ica Maxi eller Tesco, men tillräckligt för att det ska räcka att besöka en affär. ;-) En fördel med små affärer är ju annars att det ofta finns många av dem så att man alltid har en nära till hands. Där jag bodde i England var affärerna visserligen stora, men det var inte så tätt mellan dem, och utan bil var det inte alltid så kul att handla - inte ens när man bara hade matvaror till en person att bära hem! You win some, you loose some! ;-)

Annika sa...

KUL att läsa. Älskar den här sortens inlägg!
Verkligen!
Så annorlunda det är från land till land...

Annika sa...

MArsipante!!!
OJ, det låter ngt det!!!
Skulle jag vilja ha!!!