fredag, februari 10, 2012

Våfflor till din älskling



Det är alla hjärtans dag på tisdag. Tisdagar är ju varken sexiga eller roliga, så jag tycker man kan fira nu i helgen istället! Vill man göra en god brunch till sin älskade kan jag rekommendera våfflor med chokladsås, vaniljsås och banan. Mums!


Våffelrecept:

2 stora, ekologiska ägg
3 dl mjölk
en nypa salt
225 g mjöl
2 teskedar bakpulver
1 tesked bikarbonat
100 gram smält smör

Vispa äggen med mjölk. Blanda i salt, mjöl, bakpulver och bikarbonat. Smält smöret, låt det svalna lite och rör ner det i smeten. Låt smeten vila i 30 minuter. Antingen gräddar du våfflorna i ett våffeljärn eller i en stekpanna. Har man ett hjärtformat plättlagg så tycker jag att man ska använda det när man firar kärlekens dag!


Chokladsås:

1 dl mjölk
1 dl grädde
5 teskedar kakao (jag använder 100% Valrhona)
5 teskedar socker
Några bitar mörk choklad
1 tesked majsmjöl

Blanda mjölk och grädde i en kastrull. Värm långsamt. Tillsätt kakao och socker och vispa försiktigt. Tillsätt några bitar mörk choklad och smält i blandningen. Det är viktigt att smaka av, är röran för stark kan det behövas mer socker. Vispa försiktigt ned majsmjölet och låt chokladröran bli tjock, ta av värmen.

Vaniljsåsen, med inspiration från Sophie Dahl:

3 dl mjölk
1 vaniljstång
2 äggulor
1 tesked majsmjöl
1 matsked lönnsirap

Häll mjölken i en kastrull. Dela och skrapa ur vaniljstången och lägg i innehållet i mjölken. Låt mjölken långsamt koka upp och ta bort kastrullen från värmen när det börjar bubbla. Vispa samman äggulorna, majsmjölet och lönnsirapen i en skål. Blanda långsamt i den varma mjölken och vispa samman. Häll såsen i en ren kastrull och värm på låg värme tills vaniljsåsen är tjock och varm. I originalreceptet används 2 matskedar lönnsirap, men det tycker jag blir för sött. Men gillar ni sött så kör på det!


Jag serverar med mosad banan, men jag kan tänka mig att mosade hallon också är gott. Och riktigt mogna, mosade päron måste också bli smaskigt. Antingen äter man våfflorna med händerna och doppar i såserna, eller så serverar man på tallrikar och lägger på topping. Jag vet vilket jag föredrar!

how to make a gif

Smaklig alla hjärtans dag!

11 kommentarer:

Jenny sa...

Såg jättegott ut! Jag har alltid tänkt att våfflor inte är våfflor om de gräddas i stekpanna, men tji fick jag! :) Min chokladsås är mycket enklare, men antagligen inte ens i närheten så god som din: lika delar vatten, kakao och socker. Jag lärde mig det av en vän som jobbade på restaurang....Får nog byta till din istället! :) Kram

Miss Marie sa...

Jenny - det här ju lite engelsk/amerikansktinspirerat, så där kan waffles se ut lite hur som helst! ;) Jag brukar också köra det där receptet när jag gör chokladsås, men ibland behövs det lite extra, som här! ;)

Veronica S. V. sa...

Ser väldigt gott ut....
Du, jag undrar vart du köpte de fina sugrören och papperstallrikar som ni hade på Alfreds kalas? Snart kalasdags hos oss med och planering pågår för fullt. Trevlig helg!

Sofia sa...

Fint fika som vanligt inne hos dig Marie. Du skulle kunna starta eget kafé ju!

storasyster sa...

Ååå detta ska jag visa min älskling så att han kan göra till mig efter att jag fått sovmorgon i helgen :D (hoppas kan man ju iaf, på både sovmorgon o god brunch!)

Miss Marie sa...

Veronica - tallrikarna köpte jag i en affär här i München, vet tyvärr inte vilket märke de är! Sugrören köpte jag i England, vet att mokkasin.com ska börja sälja såna snart, men vet inte hur snart. De finns också på amazon: http://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_sb_ss_i_0_8?url=search-alias%3Daps&field-keywords=paper+straws&x=0&y=0&sprefix=paper+st%2Caps%2C274 Lycka till! Så kul med kalas ju! :)

Sofia - jag kör på onlinecafé! ;)

Storasyster - det låter som en bra idé! :)

Annika sa...

MKT gott!
Precis, visst kan man fira i helgen.
Tisdagar är verkligen osexiga :-)
Peter och jag ska dock fira nästa lördag. HAN ska på basket den 14...
HAHA. inte heller romantiskt, precis...

Sahra sa...

Det är just därför man ska vänta till den där osexiga tisdagen. För att sexa upp den lite ;)

Anna, Fair and True sa...

Å vad gott det ser ut!

Miss Marie sa...

Annika - haha, basket är ju sexigt! ;) Mysigt att ni kan fira en annan dag! :)

Sahra - men åh, du är en bättre kvinna än jag om du går upp o fixar brunch till din man på tisdag! ;)

Anna - det är det! :)

Ninnie sa...

Men å, det där ser farligt gott ut! Måste pröva!!!