måndag, oktober 01, 2012

Oktoberfest 2012I fredags var det dags för årets första besök på Oktoberfest, eller Wiesn som den egentligen heter, för den börjar ju inte ens i Oktober!


Vi var där runt halv tolv och trodde det skulle vara lagom fullt, men vi hade fel och det var smockfullt överallt. 


Men vi lyckades få plats vid ett bord och kunde smaka lite öl. En mass, 1 liter öl, kostar 9,60 €. Vissa av oss drack öl, jag är inget vidare förtjust i öl så jag skippade den. Jag sprang efter Alfred istället!


Det är helt ok att ta med barn under dagen på Oktoberfesten, det finns karuseller och andra roliga saker på området. Efter åtta får inga barn under 16 år vara i öltälten, och på lördagar får man inte ta med barnvagnar in på området och ärligt talat skulle jag råda att inte ta med barnvagn någon dag, om man absolut inte måste ha med den, det blir väldigt trångt både i tunnelbanan och på festområdet.


Maten är typisk bayersk; beställer du kyckling får du en halv kyckling. Inget mer. Beställer du pommes frites till får du en stor tallrik bredvid. Tjoff, tjoff. Men god kyckling är det!


Vi trodde Alfred skulle tycka det var lite läskigt med alla människor och den höga ljudnivån, men han hade hur kul som helst! Här sjunger han allsång.


Inne i varje tält finns ett oompa oompa-band som höjer stämningen rejält! Eftersom ölen är starkare än vad den smakar så blir folk fulla ganska fort. Vill man uppleva en skön atmosfär ska man komma dit på eftermiddagen och stanna ett tag in på kvällen, efter det kan det bli lite grisigt. Första gången vi var där kom vi lite för sent och alla var stupfulla när vi kom, då blev inte jag på festhumör direkt. När vi var där för två år sen, var jag gravid, och det är en smått bisarr känsla att vara den enda nyktra människan bland tusentals människor!


Till och med Barbie har kommit in i rätt wiesn-stämningen med dirndl och kyckling!


Den rätta outfiten för Oktoberfest! Dirndl för tjejer och lederhosen för killar, båda kan kosta många tusen kronor. Fjädrar på hattarna har bara de riktigt fanatiska öldrickarna!

12 kommentarer:

Annika sa...

WOW!
DET måste vara en upplevelse att få vara med om Oktoberfesten.
SÅ roligt!!
OCh vilka underbara BILDER!!!
Vad tjusig tjejen löngst ner är med sin dreidl och sina högklackade skor och sitt hår...

meerle sa...

Oktoberfest verkar vara en upplevelse. Men njää, jag gillar inte öl överhuvudtaget och det verkar vara väääldigt mycket människor. Jag tror faktiskt inte att det är något för mig. Jag antar att hela stan är full med turister de här veckorna?

Channal sa...

Oktoberfest i september! =)
Jaja, jag Gillar faktiskt Tyrolermodet, är lite Alpfrälst!

Härliga bilder! Skulle vara en upplevelse att få vara där någon gång!

KRAM Anna

Saltistjejen sa...

Vad roligt att se bilder från en "riktig" oktoberfest! Här hr man ju också oktoberest runtom i staden. Olika beer gardens och tyska ställen såklart. Men även andra ställen har en del. men det måste vara så annorlunda att vara i Tyskland och fira. jag gillar även att det är så enkelt att ha med sig barn på sådana här saker. Att man inte som i Sverige, ofta rynkar på näsan åt att ta med barn till platser där det serveras alkohol. Självklart ska man dricka med måtta och OM det blir stökigt så går man ju därifrån, men jag måste säga att de flesta ställen här där man serverar alkohol blir aldrig så stökiga som det kan bli i Sverige.
Kram!!

Anonym sa...

Allsång på tyska för Alfred??? Eller var det lättsjunget mest tjo&tjim? ;)Susanne

Jasmine sa...

ååh vad kul! Vi är nedbjudna dit till nästa vecka av ngra vänner som bor där men det verkar dessvärre inte bli av. Supertråkigt ju för ooh vilken upplevelse och sen att det bara ligger 4,5 timme bort med bil från oss i Verona!

Miss Marie sa...

Annika - visst är det en upplevelse! Tyvärr går ju mycket ut på att dricka, dricka, dricka, särskilt för turister, så det är ju inte alltid så kul att vara där på kvällen, men under dagen brukar det vara ok. Men mycket människor! Och ja, visst är tjejen längst ned till höger tjusig! Det finns en hel del fula dirndls, så när man ser de fina förstår man hur det egentligen ska se ut! :)

Meerle - mycket turister är det! Det finns ju en hel massa andra fester, starkbierfest, frühlingfest osv, så det skulle jag snarare rekommendera för att uppleva en genuin tysk fest!

Anna - ja, jag förstår inte varför det heter oktoberfest?! Men men... :) Dirndls o lederhosen kan vara riktigt fina, men det finns en hel del fula outfits också! :)

Saltis - håller helt med! Det känns mycket mer avslappnat med barn i många andra länder! Det är ju därför barn inte får vara i öltälten efter klockan 8, just för att det då blir stökigt, annars är det ju inga problem, bara en massa glada människor!

Susanne - Alfred följer inga andra, han leder! ;) Har ingen aning om vilket språk han sjöng på...! ;)

Jasmine - ja, det är ju närmare än man tror! Det är verkligen en upplevelse, synd att ni inte kan komma!

Jenny sa...

Åh vad coolt! Jag och vännen hade tänkt åka ner till München till Oktoberfest. Men jag trodde ju att det var i Oktober! :) Vi får åka senare i höst eller i vår, när jag har mer tid. Då ska jag minsann också dricka lite öl, vilket jag gör mycket sällan! :) Jättefina bilder Marie, men vill verkligen åka ner och uppleva det.

Sofia sa...

Vad skoj! Här får man näja sig med en minivariant =)

Miss Marie sa...

Jenny - haha, ett misstag många gör! ;) Det håller ju iofs på in i oktober, men varför det kallas oktoberfest har jag ingen aning om! Du får komma nästa år! :)

Sofia - det duger nog det med! :)

Desiree sa...

Vad kul att få se alla dessa härliga bilder från Oktoberfest. När drar den igång? Är det under september redan? Hur länge brukar den hålla på?
Underbart att få se alla i traditionella dräkter också.
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Någon gång borde man uppleva Oktoberfest på plats!