tisdag, oktober 02, 2012

Il Lingua de AlfredolitoDen här lilla krabaten är så himlans rolig nuförtiden. Han är verkligen en egen person nu och han pratar mer och mer för var dag som det går. Jag trodde inte för en sekund att han skulle börja prata innan han fyllde två, efter allt jag läst om tvåspråkiga barn, men han bubblar för fullt. Det kan vara jag som var överdrivet pessimistisk, men han förstår både vad Engelsmannen och jag säger, fastän vi pratar engelska respektive svenska med honom. Så himla coolt. Han vet att bil och car betyder samma sak och säger oftast båda orden för att riktigt göra sig förstådd, likdanat med tram och "såvann" (spårvagn) och många andra ord. Cykla är annars ett favoritord; cykk-la! Det är en hel del ord som han säger men som vi inte har en aning om vad han menar med, han pratar gärna i telefon, skype eller facetime och babblar då på om allt möjligt. Och så rätt som det är pekar han upp mot himlen och ropar: "plane, plane, plane!", för man vet ju aldrig riktigt när ett flygplan kan komma förbi...


För övrigt tycker jag att Mini Rodini kan göra en pandatröja för vuxna också, likadant med de fina prickiga byxorna från H&M (köpta på tjejavdelningen, don't tell svärmor and svärfar!)!

10 kommentarer:

Ullis sa...

Goa Alfred. Kram.

Millan sa...

Ja men det ar SA roligt nar de borjar prata!! Jag kommer ihag att jag skrev pa min blogg nar Nils var i samma alder att alla borde ha en 2 aring hemma for man far skratta sa mycket. Det hander otroligt mycket det aret mellan ett och tva. Och plotsligen far man lara kanna den lilla personen mer.

Tvasprakighet ar sa coolt!

Kram

Emma Sofie sa...

Vad roligt att höra! Jag har alltid funderat hur det går för barn som har tvåspråkiga föräldrar, har flera bekanta som har två språk och jag har tjatat på dem att lära barnet båda språken. Bättre att lära dem det nu än senare i livet!

Miss Marie sa...

Ullis - :)

Millan - tvåspråkighet är ju coolt! Antar att dina kids pratar båda språken? Än så länge blir det ju inte så många meningar som man förstår, men jag antar att det släpper rätt som det är! :)

Emma Sofie - ja, jag är övertygad om att det är bäst att köra på från början, ska dom lära sig det senare i livet så blir det ju som för alla andra som lär sig språk, då är det ju svårt! Både jag och maken tycker det är viktigt att Alfred får kultur och språk från båda våra länder!

Annika sa...

YOU BET!
Det är precis sådär DET funkar och det är UNDERBART!!
Karolina har nog aldrig haft problem att hålla isär språken.
Då hon skulle börja läsa tänkte jag att det skulle bli problem, men det blev det INTE!!!
Även det fixar dessa tvåspråkiga barn.
Vilken rikedom!!
BRA Marie!!!!

Miss Marie sa...

Annika - ja, du och Karolina är ju mina förebilder när det gäller tvåspråkighet! :)

Jenny sa...

Vad härligt! Det är ju så underbart när man börjar se deras små personligheter och egenheter. Måste vara även mer fantastiskt att uppleva detta på två olika språk! Kanske tre i framtiden då? :) Kram

Miss Marie sa...

Jenny - nej, för Alfreds skull hoppas vi att det förblir två! :)

Anna, Fair and True sa...

Vad duktig han är! Här är det väldigt få ord och då har vi ändå bara ett språk ha ha :) Men hon brås på sin pappa som var väldigt fåordig till han fyllde tre då han typ började prata från en dag till en annan. I min släkt har vissa också börjat prata sent. Min kusin sa knappt någonting tills han var tre år och en dag sa "ketchupen är slut" vid middagsbordet. Han är 38 år nu och älskar fortfarande ketchup :)

Miss Marie sa...

Anna - jag har faktiskt ingen aning om när jag eller Engelsmannen började prata (frågar vi hans mamma får vi höra att han pratade när han var typ 2 månader eller nåt! ;)).