torsdag, februari 07, 2013

Dyrt med barn?


Det är lite roligt hur man får annorlunda perspektiv när man bor utomlands. När jag var hemma i Sverige över jul så träffade jag en kompis och vi pratade om allt möjligt. Bland annat det där med barn. Min kompis har varit gift i något år och de börjar fundera på att skaffa barn, men min kompis, som är egen företagare, var lite orolig för att hon skulle få dålig föräldrapenning och att det skulle bli svårt att klara sig, även fast hennes make har heltidsanställning.

Ja ba va?

Sverige är ju liksom det enklaste stället i världen att få barn i! Inte enbart är föräldrapenningen högre än i de flesta länder, man kan också få den under längre tid plus att BÅDA FÖRÄLDRARNA kan få föräldrapenning. Delar man på föräldraledigheten får man också ut jämställdhetsbonus och icke att förglömma så finns också barnbidrag. And don't even get me started om barnomsorg som i stort sett är gratis. För att inte snacka om VAB. Så hon kan föda barnet, vara mammaledig ett tag, sen kan hennes make ta över innan det är dags för dagis. Och när ungen är sjuk får de ändå in pengar. Vad är problemet, liksom?

Visst, det är alltid enklare och billigare att inte ha barn än att ha barn. Och inte ens i Sverige går man plus på att ha barn, men det är ju inte riktigt det som är meningen med barn heller...

16 kommentarer:

Anna sa...

hear hear!

Anna, Fair and True sa...

Håller med! Nu är det iofs lite krångligare om man är egenföretagare men hon kanske kan börja jobba deltid relativt snart och hennes man vara föräldraledig tidigare.

Pirapäron sa...

Håller med dig... Vi i sverige är sjukt bortskämda med i princip gratis barnomsorg och lång föräldraledighet. Man inser det inte förrän man faktiskt har bott utomlands. Vi betalade 12 000kr i månaden för dagis till vår lillkille när vi bodde i Wales. Nu känns 1260kr i månaden här hemma i sverige som peanuts...

Tack till en härlig blogg också! Hänger här en hel del.

Channal sa...

Att ha barn är en rikedom! Går inte att mäta i pengar!

Vi har det så jäkla bra här i Sverige! Tror vi blir lätt hemmablinda och tar allt för givet! Bra skrivet Marie!

KRAM Anna

Anna-Lena sa...

Oj vad jag håller med.

Jag är 30 år gammal, gift. Så naturligtvis får jag konstant frågor om när vi ska skaffa barn!
Jag försöker förklara att här i Frankrike är det inte samma sak att skaffa barn som i Sverige, här måste man planera, spara en massa pengar så att jag ska kunna vara hemma längre (för jag vägrar att lämna en tremånaders bebis till en främling!!). I Sverige kan man i princip "bara skaffa barn", när man vill.
Men (vissa) svenskar har ibland svårt att förstå att det är annorlunda i andra länder för att sättet som det fungerar på i Sverige känns så självklart. Det är ett så bra system att man inte förstår varför inte alla länder har det så.

Sofia sa...

Var ska jag börja?
Sverige är ett lyxland för barnfamiljer. Svenskar brukar bli irriterade när jag säger det men för mig är det så. Väldigt få länder i Europa har så bra förmåner när det gäller barnomsorg och föräldraledighet. Det är skrattretande när man hör människor klaga om att de måste ta ut VAB tex. Så klart är det inte kul när ens barn är sjukt men att kunna ringa upp sitt jobb och förklara att man inte kommer in en dag utan att behöva oroa sig för hur man ska gå runt ekonomiskt är en lyx! Här i UK får man fixa det på annat sätt, ta ut semester dagar, ha en nanny på strand by, ringa får eller morföräldrar om de finns i närheten och så vidare.

Jag har vänner som inte har råd att ha barn och när jag försöker förklara det till svenskar i Sverige, min mor tex, så förstår dem inte. Vadå inte råd? Så kan det väl inte vara? Jo, precis så är det. Men det är nog precis som någon sa här i kommentarsfältet, billigt dagis och bra föräldraledighet och VAB är en lika stor självklarhet i Sverige som NHS och gratis sjukvård är i England.

Millan sa...

Yep! Haller med. Sjukt bra foraldrarledighet och billig barnomsorg. Underbart! I england handlar det mycket om att ha bra kontakter. Jag har det lyxigt med en chef som later mig ta en dag om Nils eller Sofia skulle vara sjuka utan att behova ta semester for han vet att jag jobbar ikapp sen. Men alla har det inte sa.
Barnomsorgen ar vansinnigt dyr har. Jag vagar knappt tanka pa hur mycket vi betalat i dagiskostnader ... hjalp!

Kram

Veronica S.V. sa...

Jag håller med!! Är själv "invandrare" (från Tyskland/ Italien) och är FULLT medveten om vilken lyx vi lever i när det gäller barnomsorgen.

Martina sa...

Haller fullständigt med dig!
Man vet inte hur bra man har det förrens man inte har det längre, I guess.
I Sverige är ju typ ALLT anpassat för barn!
Kram

Miss Marie sa...

Anna - :)

Anna - visst är det inte lika enkelt, men det finns så många saker man kan göra, jobba vissa dagar o vara hemma andra eller jobba lite om kvällarna... Som sagt, det är inte enkelt med barn men i Sverige är det lite enklare!

Pirapäron - här känner jag en som betalar 16 000 kronor, oups! Tack för din kommentar! :)

Anna - visst är det en rikedom som inte kan mätas i pengar! :)

Anna-Lena - ja, visst är det stora skillnader! En kompis i Schweiz var mammaledig tre månader, sen tog hon en månads semester o en månad obetalt, sen kom hennes pappa ned en månad o sen var det dags att skola in barnet på dagis när han var 6 månader!

Sofia - ja, det är nog först när man bott utomlands o upplevt hur det är som man verkligen ser hur bra Sverige är! Jag har också hört det du skriver, att vissa inte tycker de har råd!

Millan - precis, det gäller att ha en bra chef! :) Och dagiskostander... inte kul!

Veronica - ja, jag tror det krävs att man har lite annat perspektiv för att verkligen kunna se hur lyxigt Sverige är!

Martina - gud ja, alla caféer o restauranger är ju typ barnanpassade, här i München är det typ bara San Fransisco Coffee Company som man kan komma in lätt med en barnvagn! :)

Lisa sa...

Håller med! En av anledningarna till att vi flyttar!

Miss Marie sa...

Lisa - ja, det är en riktigt bra anledning!

storasyster sa...

Javisst har vi det bra här hemma. Tack vare dig har jag förstått HUR bra vi har det. Det är guld värt att få vara hemma med barnen!

Angelica sa...

Mitt i prick Marie!!!! Just detta upptar mina tankar just nu. Kul att pappor i Sverige blir tagna för nannys, vadå pappaledighet? När jag förklarar att jag är tjänstledig i två år skakar de bara på huvudet.. Även om det var en liten parentes :)

Saltistjejen sa...

Japp! Totally agree!!! Kan överhuvudtaget inte fatta att svenskar klagar över ekonomin vad gäller barn och barnomsorg!! jag klan faktiskt bli rätt förbannad när jag hör sådant eftersom jag tycker det låter extremt bortskämt. Man vill liksom säga åt dem att de bör öppna ögonen och se hur det är i resten av världen. I-världen då alltså. och att de bör vara tacksamma över att det är typ nästintill "gratis" i Sverige att ha barn och att man som barnfamilj får en enorm uppbackning av samhället jämfört med andra länder! Vissa saker kan man som utlandssvensk bli riktigt avis på.
Men visst, det finns andra sidor av detta generösa system som jag verkligen inte är avis på heller. Något mellanting skulle i mina ögon varit perfekt. :-)
Kram!

Miss Marie sa...

Storasyster - ni har det riktigt bra! :)

Angelica - ja, o det är lika frustrerande varje gång man ska försöka förklara, för oss är det så självklart o det känns så konstigt att andra inte tänker likadant! Samtidigt kan man inte tänka för mycket, det löser sig alltid! :)

Saltis - ja, jag hörde nån som klagade på att hon inte fick ha sitt barn fulltid på dagis när hon var mammaledig med sitt andra barn, och jag ville bara slå nåt! Om du bara får ha ditt barn på dagis 15h/vecka så får du väl betala en nanny som tar hand om barnet resten av tiden då! Men nej, det vill man inte, det ska vara gratis dagis...!