onsdag, mars 06, 2013

Oförskämd rättframhet


Aldrig är det mer uppenbart hur oförskämda München-borna är som efter vi har varit i England. Engelsmännen säger sorry och please mest hela tiden, och jag älskar det! Här står folk i vägen, knuffar, tränger sig i köer, ingen håller upp dörren för någon annan, dom tutar i bilar, ja, det är verkligen hur stor skillnad som helst!

Det största skillnad är dock hur rättframma München-borna. När jag var gravid fick jag veta att jag var klädd för varmt och för kallt, mammor får höra att deras barn är för kallt eller för varmt klädd, inte ska ha napp eller inte äta russin. Man vänjer sig. Nästan.

Häromdagen berättade en kompis att en, för henne okänd kvinna, hade kommit fram till henne, tagit tag i fläsket på hennes mage och skrattande sagt att hon var tvungen att göra nåt åt det! Min kompis började förklara att hon hade fött barn för mindre än fyra månader sedan, men sen avbröt hon sig. Varför skulle hon försvara sig mot en galen kvinna som tyckte hon var tjock?! Men samtidigt är det inte lätt att helt skaka av sig en sån kommentar heller. Så München-bornas rättframhet kommer jag inte att sakna den dagen vi flyttar härifrån!


16 kommentarer:

Sahra sa...

Vi var ju i Åre på sportlovet och jag hade blivit ' varnad' för ryssarna. Träffade inte på några, däremot tyskar, och åter igen slogs jag över hur jäkla oförskämda och burdusa de är. Trängde sig före i liftköerna, brydde sig inte om andra i backarna. Kan man ha svårt för ett folkslag? Ja då har jag det. Har inte träffat många trevliga tyskar tyvärr.

storasyster sa...

Den kärringen hade fått en smäll av mig!! Oförskämda tant!! Det är verkligen olika från land till land. Sverige då? Ligger vi däremellan av artighet??

Desiree sa...

OMG det skulle jag känna verkligen var att trampa över gränsen om någon kom fram och nöp i mitt fläsk. Att överhuvudtaget en okänd människa kommer fram och tar och kladdar på en skulle jag absolut inte gilla. Känns som om de är lite väl rättframa och burdusa i Munchen. Hittills har jag inte märkt av något sådant här. Men generellt borde Engelskmän och Amerikaner vara ett av världes mest hövliga folk som ofta ursäktar sig.Även om de är rätt ohövliga i Sverige så har jag ännu aldrig varit med om någon som kommer fram och säger till att man är för varmt/kallt klädd eller att man borde banta osv.
Kram!

Annika sa...

MY GOD, och jag som tycker att Sthlm är en otrevlig o RUDE stad.
Jag är så van vid artiga amrisar numera att jag alltid reggar då jag kommer hem.
Men det som drabbade din kompis i Munchen slår ju alla rekord.
Fy fan vad jag skulle ta illa vid mig.

Anonym sa...

Jag bor I England och tycker nog inte alltid att engelsmännen är så väldigt artiga och väluppfostrade precis!

Sofia sa...

Men herre gud, jag skulle få panik om någon gick fram och tog på mig. Nej fy!
Jag som tycker att svenskar kan vara himla buffliga och oartiga, men tyskarna tar då priset.

Engelsmän är otroligt artiga, ja inte alla såklart och vissa är ju rent av hemska, men 'your ordinary Jones' är ofta artig och tänker på sina medmänniskor. I like it. Även om det kan bli en liten kulturkrock när Reuben är i Sverige, han kan liksom ta det personligt när endel svenskar bufflar och tränger sig fram.

Miss Marie sa...

Sahra - min man jobbar med några trevliga tyskar, men annars... njae, jag kan hålla med dig lite...

Storasyster - det finns många oartiga svenskar också, men inte så många direkt oartiga!

Desiree - nej, rättframheten här är one of a kind!

Annika - ja, det är en helt annan nivå! Det är en sak att folk inte är artiga, men detta är ju oförskämt!

Anonym - absolut inte, det finns många otrevliga engelsmän (bland annat den kvinna som mordhotade mig en gång ;)) men generellt sett så är engelsmännen artiga, tycker jag!

Sofia - men eller hur! Vad gör man? Vad säger man?! Då ska du vara glad för att du bor i England...! ;)

Jonna sa...

Men fy bubblan, jag hade blivit rosenrasande om det hade hänt mig! Jag/vi har ju bara bott i Tyskland i ett år men ha redan fått uppleva vår beskärda del av otrevliga tyskar. Tråkigt men sant! Blev dock en smula lättad av att läsa din text eftersom jag hela tiden tänkt att "det kanske bara är jag/vi som känner såhär" som om vi var extra känsliga eller så. Skönt ändå att veta att jag inte är ensam om att känna såhär!

Saltistjejen sa...

WHAAAAT?!?!?!?!!!!!
Det låter ju helt galet! Jag hade blivit fly förbannad. Fast tyvärr hade nog ilskan kommit efteråt för jag gissar att min första reaktion hade varit som din kompis. Man blir så överrumplad över en sådan kommentar att man säkert inte alls skulle ha haft förmåga att säga något då. Man skulle säkert tänka mer "vad SA hon EGENTLIGEN? sa hon verkligen det jag TROR?!?"
Fy så oförskämt!!!
Här i USa är ju folk också väldigt artiga och jag säger som Annika att jag ofta reagerar i Sverige nu över hur oartiga de är där när man kommer hem. Och då skyller folk ibland på att det är ett storstadsfenomen. Men hallå säger jag då. Stockholm, Lund och Malmö (vilket är de städer jag oftast besöker i Sverige) är små byar i jämförelse med NYC!!! Så DET kan det faktiskt inte vara.
Nej det måste vara något kulturellt.

Channal sa...

Det där känner jag igen! Min kusin är gift med en tysk och har bott många år i Bremen. Hon har blivit tysk!!

Tränger sig före i köer, säger vad de tänker! Mer ödmjukhet tack!

KRAM Anna

Miss Marie sa...

Jonna - nej då, det är inte bara du! Tror alla ex-pats i Tyskland nån gång upplevt nåt liknande, tyvärr!

Saltis - ja, första reaktionen är nog att bli chockad och sårad av en sån här kommentar, ilskan kommer sen efteråt när man är hemma igen! Jag tycker inte folk i Sverige är otrevliga, men däremot är de inte lika uppmärksamma och artiga som engelsmän och amerikaner som frågar om de kan hjälpa till om man står vilse med en karta i handen! :)

Anna - ja, man blir nog likadan efter ett tag! I början när vi hade Alfred och jag åkte tunnelbana med barnvagnen så väntade jag på att folk skulle släppa på mig, men det hände ju aldrig, så nu tränger jag mig också på!

Anna, Fair and True sa...

Det går ju verkligen över gränsen! Okej om man är oartig och ouppmärksam på sina medmänniskor men att faktiskt ta på någon annans kropp och säga så..??!!

Anna sa...

Hur går det med flyttplanerna förresten?

Anonym sa...

Älskar att engelsmännen är artiga. Däremot skämdes mina pojkvänner alltid för att jag var svenskt oartig i England. Fast de var artiga mot mig och sa inget förrän typ efter FYRA âr. Det kändes lite jobbigt att jag hade gâtt runt och tabbat mig i affärer, eller med deras föräldrar i flera âr... Tur att jag har fransk man nu. Fransmän är knappast artiga, snälla, rara eller omtänksamma... även om de är bättre pâ att hälsa och tacka än svenskar. Svenskar är ju snälla! Men verkligen inte artiga? även om vi är bra pâ att köa och är mer omtänksamma!

Miss Marie sa...

Anna - ja, München-borna tar det liksom ett steg längre! Jag har hört flera historier som får mig att häpna!

Anna - förhoppningsvis vet vi lite mer snart! Jobbigt med den här ovissheten!

Anonym - nej, ag håller med, svenskar är inte oartiga med flit men heller inte artiga! Fransmännen tycker jag dock är lite mer "ärliga" i sin oförskämdhet och de är ju aldrig elaka, tyskarna verkar liksom sakna ett filter som andra har! :)

Sofia sa...

Men fy! Jag känner mycket väl igen det dock... Jag får spel på folk här som tränger sig, stöter i en hårt och låtsats som ingenting, slänger dörren i ansiktet på eller rent av som skyndar sig och tränga sig in medan man själv öppnar så man snabbt får hoppa åt sidan. Jag kommer inte heller sakna det för en sekund den dagen jag lämnar Tyskland.