torsdag, mars 07, 2013

Smarriga brödbullarCranks brödbullar bakade jag när jag var i Paris som au pair. Lätta och snabbakade, perfekta bröden! Här har jag lagt till lite bovetemjöl och dinkelmjöl för att få till lite mer matiga bröd och vi tycker det blev gott!

3,5 dl 37-gradigt vatten
25 g jäst
1 tsk honung eller råsocker
1 tsk havssalt
2 dl bovetemjöl
2 dl grovt dinkelmjöl
2-4 dl vetemjöl

I en bunke, blanda jäst, socker och salt med lite av vattnet. Låt vila i cirka 10 minuter tills jästen börjar bubbla. Tillsätt resten av vattnet och arbeta in lite i taget av mjölet tills degen är smidig. Värm ugnen till 200 grader. Kavla ut degen till en tjock platta och tryck ut bullar med ett glas eller liknande. Lägg på en plåt och låt jäsa i 15-30 minuter och sen skjuts in i ugnen i 15-15 minuter.

4 kommentarer:

Desiree sa...

Yum! Dessa bakar jag mer än gärna. Tack för alla goda recept du delar med dig av. Hittar mycket här hos dig som jag skriver upp i min receptbank.

Annika sa...

De där bakade min mamma under HELA vår uppväxt!! Ett par gånger i veckan.
Jag och mina syskon tröttnade på hembakt bröd (hon gjorde sirapsbröd och långpannebröd också) och ville ha Skogaholmslimpa som våra kompisar fick, hahaha!!!
Vilka dummisar vi var.
Det där brödet är gott, det vet jag av LÅÅÅÅÅÅÅNG erfarenhet.
KUL att du bakat det!
Brings back memories!!!

Anna-Lena sa...

Kan man baka dom med bara vetemjöl? Har man då typ 6-8 dl vetemjöl?

Ser goda ut, lite som havregrynsgröt-bröd! =)

Miss Marie sa...

Desiree - vad kul! Jag hittar också många recept på bloggar! :)

Annika - ja, de är en klassiker! Min mamma bakade också mycket bröd och sydde våra kläder, men som otacksamma unge jag är ville jag ha köpebröd och köpta kläder!!!

Anna-Lena - här är originalreceptet: http://www.kokaihop.se/recept/cranks-brodbullar och i det är det graham- och vetemjöl, men det funkar säkerligen med enbart vetemjöl också!