torsdag, maj 23, 2013

Saker att störa sig på


Det finns vissa saker som man, oavsett hur länge man bor i ett land, alltid kommer att störa sig på. I Tyskland är det till exempel det faktum att bananerna alltid tar slut i affären innan en långhelg. Att affärerna inte är öppna alls på röda dagar har jag nästan vant mig vid, men att affärerna inte fattar att folk köper på sig saker inför en långhelg och tar in lite mer i lager av saker som till exempel bananer, det förstår jag icke. Vill man ha bananer måste man planera innan och köpa några dagar tidigare. Annars är man utan bananer. Och ägg. När vi ändå är inne på affrer så är det också väldigt irriterande när saker tar slut i affären och sen tar det flera veckor innan det kommer in igen. Inte vanliga saker som mjölk, ägg och sånt, men lite ovanligare, som tortillabröd, gojibär eller chiafrön. Tar det slut får man vänta. Länge.

Och så tyska banker, som verkligen skulle behöva ett ansiktslyft. Loggar man in på en svensk eller engelsk bank online ser man alla transaktioner, även de som gjorts samma dag. På Deutsche Bank kan man få vänta i 2-3 dagar innan en transaktion finns med online. Inte heller står det att en viss summa pengar är låsta för att täcka ett inköp, nej, pengarna finns bara där! Tills dom inte gör det. Otroligt frustrerande. I Tyskland gäller också cash is king, här tar inte alla affärer kort utan många föredrar kontanter. Man kan heller inte som turist komma och tro att man kan betala med Visa, inte ens i de affärer som tar kort, för vissa accepterar bara EC-kort. Som är nån tysk grej. En annan liten rolig grej är geld-kort, allts pengakort. Det är ett litet chip på ditt vanliga kort (som du betalar eller tar ut med pengar med) och på det chipet kan du lägga över pengar för att använda typ som ett busskort eller liknande. Så två chips i ett. Nej, jag fattar det inte heller.

Ni som bor i utlandet, vad stör ni er på?

16 kommentarer:

Jonna sa...

Jag blir lite smått aggro bara av att läsa ditt inlägg eftersom jag verkligen irriterar mig på precis samma saker här i Tyskland. Framförallt deras underlig cash is king mentalitet, jag verkligen avskyr att behöva springa omkring med 1kg (det är så det känns iaf)mynt i handväskan bara för att man "måste" betala kontant om man inte har EC-kort. Sist vi lämnade in mynt till banken så hade vi långt över 100 euro i bara småmynt...ooooorkar inte.

Känner också igen mig i det där om att butikerna inte har någon framförhållning inför helg/helgdagar osv, värst är dock vår närbutik som bara verkar ta in varor lite hursom haver och inte bry sig ett dugg om vad som säljer bra eller inte. Får verkligen inte grepp om detta land!

Saltistjejen sa...

Ja du Marie, här i NYC är det väldigt sällan något "tar slut" i affärerna. Däremot finns det ju saker som man gärna skulle vilja ha men som bara inte säljs här. Som saltlakrits t ex... Hahaha! ;-)
Här kan jag reta mig mest på bullret. Och att det är en rätt skitig stad. Å andra sidan kan jag nästan sakna det ibland också (låter jättekonstigt) när jag varit bortrest. För det ÄR verkligen NYC för mig. Men i stort är det nog bullernivån och trafiken som stör mig mest.
Ang det där med kort så är det så att man kan betala med kort på hur många ställen som helst här MEN många många restauranger har cash only. Särskilt mindre ställen. Kan även vara så i vissa mindre affärer, eller att man har ett minimibelopp som kunden måste handla för om de vill betala m kort. Typ 5-10 dollar eller så. Jag kan dock förstå detta eftersom det ju KOSTAR för affären att låta kunden betala med kort. Man betalar ju % på priset (eller annan form av avgift) till Visa eller vad det nu kan vara för företag som har korten, och detta gör att små ställen kanske inte har råd att för de inte har så stora marginaler på sina priser. Särskilt inte för småinköp.
Att ha cashcard kanske är ett sätt att undvika sådant? Kanske är detta en "gyllene medelväg"?? Jag VET alltså inte hur det fungerar med avgifter för sådana typer av kort men skulle kunna tänka mig att det kanske är så att affärer/restauranger där folk betalar med sådana kort inte behöver betala ngn avgift för den transkationen. OCH i så fall fungerar det ju verkligen som just kontanter fast i kortfrom. För kunden är väl det som är bra med just sådana kort (har själv aldrig testat) att man då ändå slipper gå runt med "pengar på fickan" och att (som här i USA iallafall och kan tänka mig för de länder som har euron) att man slipper få en mängd mynt som skramlar och är tunga och irriterande när man betalar och får växel. Haha genast kom jag på ytterligare en sak jag irriterar mig på här! MYNTEN!!!! Detta är faktiskt en av anledningarna till att jag hellre betalar med kort. Även för små summor. Att slippa växeln!
:-)

eastcoastmom sa...

Ja alla länder har ju sina grejer man blir skogstokig på...
Här är det galna och stressade bilförare, livsfarliga!
Och jag tycker folk är oartiga, men det beror nog på att vi bott i USA så länge, då blir det nog en chock...

Här var allt stängt på helger fram till i höstas, numera är nästan allt öppet på helgerna. Nån ny lag som gör det ok. yay! Men här kan också grejer som färsk mjölk vara slut i en stor affär som Carrefour, en vecka ingen färsk mjölk!
Listan skulle kunna göras lång. Jag stannar där.
Kramar

brysselkakan sa...

Haha! Precis de där sakerna störde jag mig på i Belgien med! Fast där kan mer vanliga saker också ta slut och vara slut länge i matbutiken, som tex mjöl... Och toapapper...
Och bankerna... att föra över pengar mellan sina egna konton på sin egen bank, ja det tar en halvdag. Minst!
Varför???
Det är bara att fastställa att Sverige har kommit betydligt längre på många områden!

Anna-Lena sa...

Jag skriver under på nästan allt du säger, fast här i Frankrike! Allra helst att man inte kan betala med kort överallt... och att man inte ser transaktionerna på internetbanken förrän 2-3 dagar senare...! Sen så kan jag störas av alla turister på sommaren också, tröga jäklar... ;)

Men som gammal anställd inom handels i Sverige så måste jag säga att det är många mellanhänder näf man ska beställa varor till en butik. T.ex hos ICA där jag jobbade så måste själva stora ICA först beställa in varor som sen butikerna kan beställa. Och ibland uppstår det en konflikt i förhandlingen mellan säljare och köpare och då kan man helt enkelt inte få in varorna förrän de har kommit överens.

Martina sa...

Det jag stör mig på i Frankrike är att folk låter hundarna bajsa överallt på gatorna. Så äckligt.
Och att nästan allt är stängt på söndagar.
Och att det är hopplöst att hitta parkeringsplatser vart man än ska. Fast det kanske är lite speciellt just här nere på Rivieran vad vet jag.
Och att, inte alla, men många kan vara så ohjälpsamma när man ringer eller behöver hjälp på diverse företag och myndigheter.

Ja listan kan nog göras lång.

Men det finns även mycket som jag stör mig på när jag kommer hem till Sverige,
Att man inte kan köpa en buss- eller tågbiljett direkt på bussen eller tåget utan att man måste köpa ett kort som man måste ladda med pengar i förväg. Så jäkla krångligt. Och ospontant.

Och att svenskar klagar så mycket på att fransmän och amerikanare, och andra, är så patriotiska och menar att svenskar inte alls är så. Men jag hör hela tiden hur svenskar går på om att Sverige är så bra på ditt och datt och att det här är svenskt kött eller svensk vad det nu än är osv. Och i Sverige vet man minsann att det är så här man ska göra bla bla bla. Suck. Jag tycker svenskar kan vara bra mycket jobbigare än fransmän vad gäller detta.

Och så blir jag så trött på hela jämnställdhetsdebatten och hendebatten i Sverige. Jämnställdhet är visst bra men i Sverige går sånt till överdrift och hendebatten... only in Sweden. Suck.

Det här blev visst en riktig gnällista!

Kramar

Sofia sa...

Här är ju allting alltid öppet, det är nästan att man irriterar sig att stora Sainsburys har stängt efter kl 17 på söndagar, tur att vi har våra småbutiker och corner shops som nästan har öppet dygnet runt...

Nu vidare till din fråga, vad jag stör mig på i England.
Number 1: Standarden på HUSEN. Det är väl ingen överraskning, men efter 11 så är det fortfarande något jag irriterar mig på. Sakerna som jag störde mig på de första åren har jag vant mig vid, eller insett att de inte var så dumt som jag tyckte då när jag alltid jämförde allt med Sverige. Men standarden på husen här kan jag fortfarande klaga över, även om man faktiskt vänjer sig vid det med. Det är som mest påtagligt när man har varit hemma i Sverige och ser hur människor bor där!
Jag irriterar mig också på hur det kan vara lagligt att hyra ut bostäder för hur mycket som helst, speciellt i London där det är svindyrt att både hyra och köpa.

Annars vet jag inte vad jag irriterar mig på, jag brukade irritera mig på att de inte använder personnummer här och i stället får man hela tiden visa tre olika räkningar som 'proof of address' om man vill öppna nytt bankkonto eller liknande.

Ja, det var väl det. Jag skulle nog irritera ihjäl mig på saker och ting om jag bodde i Sverige med, synd att det inte finns ett land som är perfekt...

Och du föresten, det där med cash lät jobbigt i Tyskland. Reuben retar alltid mig för att jag aldrig har kontanter på mig 'like the queen', säger han..

Annika sa...

Vad ska jag säga?
Utbudet är det inget fel på. Saker och ting tar aldrig slut.
Jag retar mig på dem som fortfarande skriver checkar. DET tar tid, det är omständigt och hamnar bakom en checkbetalare tar det alltid tid.
Färre och färre betalar med check. Kort tas emot överallt.
Det där med cash only, som saltis skriver om, känner jag inte igen i DC.
Jag retar mig på de dåliga plastpåsarna i mataffären (tar med egana tygkassar), jag retar mig på att de som packar varorna packar så dåligt (packar själv då jag kan).
Dammsugarna här retar mig. De flesta klumpiga och dåliga.
Jag kan nog göra en lång lista, haha.
SOM tur är finns det ju mkt som är BRA också.
Cash, betalar aldrig med cash. Knappt ngnstans. Handlar allt på mitt debit-card.

Anna-Lena sa...

Martina: Då är vi grannar! Typ. =)

Jag håller med dig om Frankrike att när man ringer någon myndighet, typ EDF, så tar det 100 år innan man får något svar och alla dessa blanketter man måste fylla i överallt...

Sen håller jag med dig till 99% om Sverige och svenskarna också! (lite minus för jämställdhetsdebatten som jag tycker är bra)

Erika sa...

Bayern ja.. Kommer man någonsin att vänja sig vid no service mentalitet? Tveksamt! Min topplista:
Inga affärer öppna efter kl 20. Lagom irriterande.
Tron på kontanter. Det är faktiskt smidigt och säkrare med mindre kontanthantering.
The German stare. Särskilt i U-bahn!
Frånvaron av flexibilitet.

Jobbar ju fortfarande i Norge, och här är det nästan omöjligt att få tag på någon efter kl 15. Norrmännen har kanske världens kortaste arbetsdagar. Vilket ju på sätt och vis är bra också. ;)

Kul inlägg, skönt att få "klaga av" sig lite!

Martina sa...

Anna-Lena:
Vad kul, vart bor du?

Jo men jag tycker också att jämnställhetsdebatten är bra i grund och botten. Absolut. Jag tycker bara att den har gått lite till överdrift i Sverige och att det blir mer en principsak istället för att verkligen vara till nytta på ett klokt sätt. I alla fall är det inte någonting negativt med att en kvinna gör typiska "kvinnosysslor" och en man typiska "manssysslor". Tycker jag. Sen att tex en kvinna som gör exakt samma jobb som en man har lika mycket i lön tycker jag borde vara en självklarhet.

meerle sa...

Det med bananerna har jag aldrig tänkt på! Ändå köper jag bananer ganska ofta.
Att det är pengar som gäller är jag så van vid. I Sverige bodde jag aldrig i "civilisationen" så det tyska är det jag kommit in i. Kommer ihåg att du skrev att i Sverige är mataffärerna mycket större, sånt har jag inte heller koll på.
Det enda jag tänkte på sist när jag var i Göteborg i fyra dagar var "Men oj, jag har inte tagit ut pengar alls när jag varit här!!!"
Ändå envisas jag fortfarande med att fråga i varje svensk affär "Tar ni kort?".

Och vissa tyska hemsidor, det gör ont i ögonen när man kommer in på dom (och dom länkar alltid till länkar som inte fungerar).
Transaktionerna irriterar mig också. Och dyra mobilabbonemang. Mina svenska kompisar skrattar åt mina 40 fria sms.

Miss Marie sa...

Jonna - ja, mynten ska vi inte ens prata om! 1, 2, 5, 10, 20, 50 cent och 1 och 2 euro, vem behover sa manga olika slags mynt?! Sa irriterande da allt kostar typ 5, 46 ocksa... Grr!

Saltis - ja, ni kanske har lika manga olika mynt som vi har? Skont da att kunna betala med kort pa de flesta stallen! Munchen ar en valdigt ren stad, men visst blir det lite buller har, men jag kan tanka mig att det ar 10 ggr varre i NY!

Eastcostmom - agg tar ofta slut har, vet inte riktigt varfor?! Borde val finnas gott om honor... Kan tanka mig att bilforarna i Spanien inte ar att leka med...!

Brysselkakan - ja, bankvasendet kan jag inte komma underfund med! HUR kan de vara sa langt efter?!?!?!

Martina - yuck, ackligt med hundbajs! Visst ar det saker man stor sig pa hemma i Sverige ocksa, det ar ju det som ar charmen med alla stallen,olika saker att stora sig pa! ;) Men jamstalldhetsdebatten haller jag inte riktigt med om, tycker det kanns skont att har tagit den diskussionen, man ser ju resultatet nu nar aven de flesta pappor tar ut foraldraledighet! Det ar ju anda positivt.

Sofia - men i England behover man ju inte kontanter! Senast vi var i Liverpool var det en gatumusikant som var bra, vi hade inge pund pa oss men vki fragade om det var ok att han fick nagra euro, for det hade vi massor pa oss! :) Och ja, husen... Dom kan man snacka lange om! :)

Annika - checkar, urgh! Finns i England ocksa och jag forstar inte vad som ar fordelen med dom?!? Fick mitt forsta checkhafte nar jag oppnade bankkonto i England och jag bara stirrade pa papperslapparna. Kandes lite som att man skulle borja leka bank! ;)

Anna-Lena - hua, kommer fortfarande ihag alla papperslappar man var tvungen att fylla i i Frankrike...

Erika - ja, det har med att kunden alltid har ratt har inte natt Bayern annu! ;) Att bli utstirrad har jag vant mig vid nu, typ... Och ja, det ar val helt normalt att alla affarer stanger kl 8?!?! ;)

Meerle - vi fick radet att inte skaffa abonnemang i Tyskland, for att det ar dyrt och det ar krangligt, sa vi kor med kontantkort! Kanns ocksa valdigt bakatstravande!

Anonym sa...

Belgien: hundbajs, cykelbanor som plötsligt upphör, kriminaliteten, känna sig otrygg i staden, tillämpningen av högerregeln, byrâkratin.
England: att känna sig otrygg, heltäckningsmattorna i badrummen, eluttagen.
Holland: smörgâsätandet, folktätheten, avsaknaden av orörd natur
Frankrike: otrevligheten, arrogansen, bristen pâ miljötänk, strejkandet, den negativa inställningen och klagandet,
Sverige: att alla ska vara likadana, att man är rädd för att säga vad man tycker, att man inte tilltalar folk man inte känner, vintrarna, fikandet,

Desiree sa...

Jätteintressant att läsa både ditt inlägg och kommentarerna. Lustigt det där med bananerna. Det är inte något jag har märkt av här ännu iallafall. Jag är ju fortfarande mycket av en nykomling i stan här i Basel så det kommer nog mer längre fram när det gäller irritationsmoment. Men jag tycker det är lite jobbigt att allt är stängt om söndagar. Vet inte riktigt vad jag ska hitta på då vi ännu inte känner så många heller. Det där med att ha kontanter känner jag igen. Det måste man här också. Många ställen som inte tar kort eller inte tar kort under en viss summa. Sedan tycker jag det är överdrivet med dessa lugna söndagar där man egentligen inte ens får panta tomglas, dammsuga eller köra en tvättmaskin.
Kram!

Miss Marie sa...

Anonym - fikandet ar val ett av de enda positiva sakerna med Sverige!? ;)

Desiree - ja, lite overdrivet ar det! Men nar man vant sig sa ar det anda ganska skont, det ar en dag att umgas o bara ta det lugnt. Har i Munchen har iaf museerna oppet, och de flesta kostar bara 1€ i intrade sa det ar ett bra tips!