fredag, juli 26, 2013

Moderskap i andra länder


Just nu kör amerikanska bloggaren A Cup Of Jo en serie med utlandsboende mammor. Hon har fokus på amerikanska mammor som bor i ett annat land, men det är intressant även för oss andra utlandsboende mammor! Och kanske ni som är inlandsboende också. Eeeeh, ja.

Amerikanska Rebecca är gift med en norrman, har tre barn och bor i Norge. Nu är ju Norge inte Sverige, men hon tar ändå upp några saker som jag också har reflekterat över i Sverige:

“There's a sense that there's just one right way to do things. And everyone does it that way. In America there are different parenting styles—co-sleeping, attachment parenting, etc. Here there is just one way, more or less: all kids go to bed at 7, all attend the same style of preschool, all wear boots, all eat the same lunch…that’s the Norwegian way.” Det här känner jag igen! Jag blev förvånad när jag skulle föda barn i Tyskland och hade så många olika val! I Sverige åker man till BB och föder barn, med lustgas, kanske epidural eller kvaddlar, and that's it! 

Sen känner man så klart igen jantelagen (eller janteloven som det heter på norska) och korv! Ständigt denna korv. Inga andra länder kan äta lika mycket korv som i Skandinavien! Det är också intressant att läsa kommentarerna, mycket att reflektera över!

Och kom ihåg, inget är bättre än annat, det är bara annorlunda!


9 kommentarer:

Anonym sa...

Ja verkligen, det kan jag hålla med om! Går man lite utanför ramarna så blir folk chockade i Sverige!

Jag tycker inte att jantelagen nödvändigtvis är en dålig sak, men det beror på hur man uppfattar den tror jag. Folk verkar översätta jantelagen som att man är avundsjuka på varandra. Men man kan också se det som om ingen annan människa är mer värd än någon annan. Självklart ska man få skryta över vad man har åstadkommit men gränsen går när man tycker att man är bättre/mer värd än någon annan som kanske inte har åstadkommit samma saker, och ja, det kanske betyder att jag är präglad av jantelagen, men då står jag för det! ;)

Anna, Fair and True sa...

Måste jag kolla in! Vad finns det mer i Tyskland? I Sverige finns ju även bäckenbottensbedövning, akupunktur, TENS eller vad heter. Jag har ju fött på pall två gånger också, kan verkligen rekommendera det. I många länder får man ju föda i vatten men det får man ju inte i Sverige utan man måste upp ur vattnet innan det är dags. Hur är det i Tyskland? Föda hemma är ju inte så vanligt i Sverige är ju inte så vanligt men det tycker jag är bra, man vet ju inte när de kan uppstå komplikationer.

Visste inte att det åts mycket korv i Norge också. Isolde hade en korvperiod men nu vill hon helst inte ha det förutom kanske en varmkorv i parken.

Anna, Fair and True sa...

Håller med ovanstående om Jante också. Det är så jag uppfattar den också.

Desiree sa...

Jag har kollat in den serien hos Cup of Jo och gillar den mycket. Väldigt intressant att få ta del av skillnader i familjeliv runt om i världen. Tänkte också på detta med Norge att det liksom fanns ETT sätt att göra saker som ansågs vara korrekt. Det stämmer väl in på Sverige känner jag. Det gäller ju det mesta i samhället.
Jag tycker dock att Jantelagen är negativ och jag tycker det är trist att det på så många plan bara finns ett sätt att göra saker och leva sitt liv på. Det var en av sakerna jag tycke var väldigt jobbigt då vi flyttade hem till Sverige.
Kram!

Annika sa...

Trevligt, det var ett nytt tips för mig.
Visserligen är jag låååångt ifrån småbarnsmamma, men det är intressant iaf.
Väldigt intressant.
Tycker att det varit högt i tak här i USA med uppfostran, det måste jag säga.
Absolut inte lika likinriktat som det är hemma, inte med ngt.
JO; med MAc and Cheese, fniss. OCH peanutbutter...

Jante, jag är GLAD att den inte finns i USA, Jävligt glad tom.
Här är inget omöjligt, man uppmuntras ständigt i vilken ålder man än är i.
OCH barnen uppmuntras ju väldeliga, men även 47 åriga gamla Annika.
Mkt trevligt.
Gillar den inställningen massor.

HAHA, korv ja...Ja, det stämmer nog. Norden är korvrikena!
Karolina som HATAR korv, och har vägrat äta korv i alla former hela sitt liv. GISSA om jag många ggr då vi varit hemma skulle ha önskat att hon ville ha korv som sina kussar, men icke då...
Dessutom gillar jag själv svensk korvmojjekorv MASSOR.
Blir sugen nu....


Tack för bloggtips, denna gamla mamma ska kolla in de där bloggarna :-)

Linnéa i Colorado sa...

Gillar verkligen den bloggen och just det inlägget var såå intressant!

storasyster sa...

Jovisst ska vi alla vara lika här i Sverige. Lika på ALLA punkter!! Annars tittar vi snett på varandra...

Miss Marie sa...

Annalena - visst behöver jantelagen inte vara dålig, absolut inte, men den är verkligen speciell för de skandinaviska länderna! :)

Anna - i Tyskland börjar det redan när man måste välja vilken sorts gynekolog man vill gå till (finns mååååånga olika), var man vill föda, klinik, sjukhus hemma... Min poäng här är att man aktivt måste kolla upp och välja vad man vill, i Sverige är det bara BB som gäller, och sen kanske ett annat BB om det första är fullt! Jag vet ingen som inte fött på BB? Intressant med vattenförslossning, vet inte hur det är här, men i England vet jag att man kan föda i vatten.

Miss Marie sa...

Desiree - ja, det är jag också lite orolig för om vi flyttar tillbaks till Sverige, kommer vi verkligen att gilla att man ska passa in överallt? Vi har inga problem med att ta med Alfred ut på kvällen ibland men gör man det i Sverige känns det som om socialen skulle bli inkopplad! Sen finns det många saker jag gillar också, att alla tillhör, att vi tar hand om dom som är sjuka, gamla eller inte kan jobba. Det finns ju ingen fattigdom som i många andra länder.

Annika - kulturella skillnader blir väl om störst när man har barn, men jag tror man kan få kulturkrockar även utan barn eller med äldre barn! :) Tycker det är kanon i US att folk uppmuntras att göra det bästa, men jag kan också bli stressad när du tex skriver om hur mycket Karolina pluggar osv, det får mig att tänka på press och stress och om man ibland kanske puschar för mycket eftersom alla kan bli bäst! Ett lite mellanting skulle passa för mig! :)

Linnéa - visst är den bra! :)

Storasyster - japp, så är det! Skönt ibland, mindre skönt andra gånger...