torsdag, oktober 24, 2013

Nagellacksfunderingar


Igår, på sagostunden på biblioteket, pekar en liten flicka på Alfreds naglar och utropar:

"He's got nail polish on! He is a boy! Why does he have nail polish on?!"

Hennes föräldrar borde ju verkligen få en klapp på axeln för att ha uppfostrat henne till en fritänkande och öppen person (ja, jag är ironisk).

Jag kanske inbillar mig, men jag tror inte det är en så stor grej i Sverige om en liten kille har nagellack på sig, eller? Här i England är allt väldigt uppdelat, det är blått och bilar för pojkar, rosa och prinsessor till flickor, och visst, det är uppdelat i Sverige också, men inte alls lika mycket.

Och självklart får pojkar gilla blått och bilar, och flickor rosa och prinsessor, men man behöver ju inte forma dom i små, fasta mallar redan när de är så små. Eller hur? Inga är ju så öppensinnande som barn. Innan vuxna formar dom och berättar vad som är rätt och fel, förstås...

15 kommentarer:

Anonym sa...

Bra ord! Låt honom ha nagellack och ta med till nästa sagostund och fråga om tjejen också vill ha ;-)

Madeleine Åström sa...

Här har vi nästan jämt nagellack på sonen, mamma har ju och då vill han också ha.

Anonym sa...

Haha...jo nog har sonen haft mycket nagellack i sina dagar,men nu vid 10 vill han inte vara som mamma längre och jag får ha lacken ifred ;) Klart A ska ha nagellack om han vill! /Susanne

storasyster sa...

Nagellack är fint, även på små pojkar! Min pojk har röda festnaglar och rosa kjol, som han dansar runt i. Gissa om han tycker att han är snygg!!!

Desiree sa...

Jag tycker absolut att Alfred ska få ha nagellack. Jag minns när jag gick i ettan och en kille i klassen ville vara Lucia. Han fick det. Det är rätt coolt. Fast nog är det väldigt mycket rosa och blått när man ska köpa baby och småbarnskläder. Tycker att det är lite trist. Speciellt om man inte känner till könet på blivande barnet och vill köpa en present då är det klurig.

Petra sa...

Tyvärr räcker det inte med att föräldrarna är öppensinnade, för deras arbete blir ofta motarbetat av samhället. Då barn är känsliga och tar in det mesta från sin omgivning, tar de även in vad andra barn, vuxna och media säger dem om vad som är "rätt" och "fel" angående kön. Att försöka uppfostra sina barn till att ha öppna sinnen är som att gå i motvind, det finns så många som motarbetar en att det är svårt att ta sig framåt. Tyvärr.

Sofia sa...

Du får försöka inspirera dina nya mammavänner där uppe i norra England, kanske kan du göra revolution? :)

Natasha sa...

Varje dag när jag sätter på mig läppstiftet så står min son bredvid och plutar med munnen och vill ha :) och det är ju klart att han får. Så står han och tittar på sig själv i spegeln och är jättenöjd, varför skulle han inte få känna så?

Lotta sa...

Klart Alfred ska få ha nagelack!

KRAM

Anna, Fair and True sa...

Word! Och håller med Petra ovanför!

Anonym sa...

Jag fick kommentar i Stockholm av vänner om att min 1âring (pojke) kanske inte BORDE ha nagellack (tvâ naglar som jag mâlade eftersom han ville ha samma som mamma) eftersom att barn inte överhuvudtaget ska ha smink.
Jag tyckte inte att nagellack pâ tvâ naglar hos en ettârig pojke var sâ hemskt men tja. Inget smink är ju ocksâ en bra regel.

Annika sa...

Klart han ska ha nagellack om han vill. YOU BET!!

hjarnfrys sa...

Min pojk ville, en påsk, vara påskkärring och absolut inte påskgubbe. Han tyckte att det var kul att få ha färgglada kläder, smink och sjalett och var jättestolt i tamburen på dagis.

Strax innan jag skulle gå kom en annan pojke med sin mamma. Den andra pojken sade: -Titta mamma, han är påskkärring. Då svarade mamman: -Ja, men du är ju en riktig pojke, så du ska ju vara påskgubbe.

Pojken såg inte övertygad ut, utan tittade längtansfullt, samtidigt som min undrade vad som gjorde att inte han var en riktig pojke.

SUCK.

Fortsätt med nagellack!

Go' fredag

Miss Marie sa...

Brysselkakan - haha, ja det får jag göra! :)

Madeleine - precis! Alfred ser ju när jag har nagellack och tycker det är jättefint, klart han också vill ha.

Susanne - men det är ju så det ska vara! Det ska få ha precis som de själva vill ha det. Ge det några år så kanske han har nagellack på sig igen! ;)

storasyster - han är ju fin! :)

Desiree - vad roligt att han fick vara lucia! Det är ju ganska mycket fördomar om hur en lucia ska se ut annars...

Petrsa - AMEN to that! Här i England känns det verkligen som att jag går i motvind, alla är verkligen så konservativa.

Sofia - hmm, du tror det va?! ;)

Natasha - precis! Vad är det värsta som kan hända?! Förstår liksom inte vad folk är rädda för, vad tror de ska hända om pojkar har nagellack och läppstift?

Lotta - klart han ska!

Anna - jag också!

Anonym - tja, smink är väl inget som man ska uppmuntra hos barn, men nån gång ibland kn det väl inte göra något?

Annika - klart han ska!

Hjärnfrys - grrrr, såna kommentarer gör mig verkligen förbannad! Där är ju verkligen en mamma som applicerar sina egna fördomar på sina barn. Varför?! Hon kunde ju lika gärna sagt; "ja, han är påskkärring, vad fina ni båda är!" Grrr...

Hella i england sa...

Jag vet inte hur många gånger under åren som jag har blivit upplyst (tillsagd) av diverse butiksbiträden: that's for a boy, you know?! när jag har köpt kläder och skor till mina tjejer. Really?