tisdag, november 26, 2013

Det här med kyla


...och alltså, på tal om det där med kalla hus. Jag undrar om engelsmän inte påverkas lika mycket som oss utlänningar av dragiga hus, för de verkar liksom vara vana sedan de var bebisar med att vara kalla. Alla bebisar och små barn jag ser här i England har väldigt lite och/eller tunna kläder och skor på sig. När jag klär på Alfred ylleoverallen, mössa, vantar och halsduk, ser jag andra barn iklädda strumpbyxor och ballerinaskor. I helgen såg jag ett barn som satt och sov i sin vagn, han hade jeans på sig, ena benet hade åkt upp så man såg lite hud mellan jeans och strumpa och på fötterna hade han gympadojor. Ingen filt över honom fastän han sov. Samma dag hade Alfred sovit i sin vagn med fårfäll, ylleovearll och dubbla filtar. Det här är ingen kritik direkt, engelska barn verkar inte sjukare än svenska, utan en simpel observation! När barnen blir lite äldre har de skoluniformer på sig, vissa har ytterjackor, andra inte. I fredags var det väl en sisådär 5 grader ute, och jag såg flera barn i skoluniform med kjol, bara ben och strumpor. Skjorta och kavaj men ytterst få hade jackor eller mössa.

Så är det något man kan vänja sig vid? Är man van vid att vara kall så kanske kroppstemperaturen sänks eller nåt? Eller man blir mentalt van vid det? Vad tror ni?!

19 kommentarer:

Anonym sa...

Kanske det är så att de vänjer sig. Engelsmän fryser alltid och fransyskor är alltid hungriga för att vara smala (läste att flickor redan som små lär sig att aldrig äta sig mätta, att äta allt men bara lite)...

Anonym sa...

Ska jag erkänna en grej?
Jag har aldrig fryst så mycket som jag gör på vintrarna här på franska rivieran! Och här blir det väldigt sällan ens en minusgrad...

Jag tror att i Sverige så är allting gjort för att klara hårda vintrar. Alla bostäder är så välisolerade p.g.a det kalla vädret vi har där. Jag vet att ofta har folk jag känner i Sverige nästan 25 grader varmt inne på vintern, helst de som bor i lägenhet.

Här i Frankrike t.ex så är det oftast el-element så det kostar skjortan att sätta igång värmen, det är lite sämre isolerat eftersom det helt enkelt inte blir så kallt!
Jag har ju aldrig varit i England så jag evt ju faktiskt inte hur det är där =)
Här kan man köpa som "korvar" gjorda i tyg som man lägger framför dörren eller där det är drag, kanske är det något ni borde införskaffa?

Kram

Annika sa...

Du skrev om hus igår. Kan bara hålla med. Visserligen är jag säker på att engelska hus är snäppet värre än amerikanska hus, men faan vad jag fryser också.
Nu är det 1 en grad och regn ute. Det är som kylan letar sig in i huset. OCH när det är riktigt kallt och blåsigt viner kylan in genom eluttagen.
Snacka om att frysa.
Jag har värmen i huset ställd på 21 grader och ändå fryser jag.
Tror jag ska önska mig en värmefilt i julkapp. Det kan du också göra :-)
I skrivande stund fryser jag alldeles särdeles mkt…
Du, fan vad sur med kameran. TVI vale…
Må tomten vara snäll iår :-)

Miss Marie sa...

Brysselkakakn - det ligger nog något i det!

Annalena - jag gillar att ha det svalt hemma, 25 grader skulle jag aldrig ha! Men 17 grader är inte heller särsilt kul! Klart att det är mer isolerat i Sverige, men även om det bara är några plusgrader behövs det ju isolerade hus! Kommer ihåg att det var ruskigt kallt i Frankrike på vintern också. Burr!

Annika - ja, kylan kommer in överallt! Därför man behöver isolering i ett hus!!! En värmefilt, fleecepyjamas och tofflor, då blir det en bra vinter! ;)

Hella i england sa...

Don't even get me started on this matter..

/Surkärringen nr 2

Anna, Fair and True sa...

Måste nog vara något sånt. Minns också hur när jag var student folk gick ut utan jacka för att slippa lägga en pund på garderobsavgiften. Själv betalde jag gladeligen det där pundet!

Vad gäller barn kan jag iofs tycka att de här i Belgien (och även i England) har på sig för varma kläder och vinterstövlar tidigt på hösten och jag undrar vad de ska ha när de är kallt på riktigt.

Miss Marie sa...

Anna - oh yes, det känner jag också igen! Hellre frysa än betala garderobsavgift! ;) Men vinterskor i England tror jag knappt jag har sett?!

Miss Marie sa...

Surkärringen 2 - hahaha! :D

Anna, Fair and True sa...

Uggs? ;)

Miss Marie sa...

Anna - hmmm...! ;)

Freedomtravel sa...

Man borde ju bli van.... men jag tror inte att jag blir det. Fast i Sverige har vi ju iofs varmt inomhus ;)

Sofia sa...

Jag tror verkligen man vänjer sig vid kyla/värme! En före detta kollega till mig var uppvuxen på Irland utan centralvärme, och han fick alltid jätteont i huvudet när jag skruvade på värmen på jobbet. Klagade på att han inte var van och att han inte kunda andas ordentligt om värmen var på.

Själv har jag också vant mig liiiite, tycker det kan vara för varmt i svenska hus till exempel. Men jag har verkligen inte gått ner på engelsmännens nivå! Tur att min egen engelsman inte verkar ha utvecklat någon sådan tolerans heller...

Oh ja, vad är det med föräldrar i det här landet? För några veckor sedan såg jag ett barn UTAN STRUMPOR sittandes i sin vagn, det såg skitkallt ut!

Miss Marie sa...

Freedomtravel - men det kanske är fär att du inte vant dig sedan bebistiden! :D

Sofia - min make är mycket mer ok med kyla än vad jag är, jag brukar säga att han är min alldeles egna varmvattenflaska! Tror definitivt han har vant sig vid kyla! Och ja, jag tycker synd om alla barn som inte har varmare kläder, men de verkar ju inte klaga så de är kanske vana?!

Channal sa...

Konstigt måste jag säga. Helt sjukt!! Fryser de inte??!! Brrrrr!! De måste frysa! Inte konstigt att de bor på puben sen som vuxna! Det är det väl varmt!

Kramar Anna

Miss Marie sa...

Anna - puben är varm o bra! ;)

Anonym sa...

Hej! Jaa du... Har bott i england i nastan 10 ar nu och forstar mig fortfarande inte pa hur foraldrar tanker nar de klar sina barn. Jag har sett bebisar utan mossa nar det ar minusgrader, medan mamman haft mossa!?! Hur tanker man da? Och dessa skoluniformer med bara ben...? Och gamla tanter med kjol och bara ben nar det ar svinkallt? Och tonaringar som gar runt i t-shirt nar det ar uppenbart att de fryser? Ja, forlat, men jag forstaaaar bara inte?? Lite maste jag ha vant mig vid de kalla husen for nu tycker jag alltid att svenska hus ar for varma...

Forresten, du kanner kanske redan till det men Ocado (online grocery delivery) har en massa svenska varor!

Kram, Helena

Miss Marie sa...

Helena - nej, visst känner man sig mest som utlänning när man ser hur andra klär sina barn och sig själv! Jag fattar inte... Och ja, Ocado har jag koll på! Men tack ändå! :)

Anonym sa...

Ha ha låter som Kanada fast att det är ännu kallare här. Här har inte barnen så ofta skoluniform, men dåligt klädda är de.... Har varit med på flera skolutflykter där jag blivit MER än förvånad över barnens kläder. Kommer tex ihåg när vi med en kindergarten klass skulle gå en tur på ca tre km och tre barn kommer till skolan utan mössa och vantar trots att det är -11 ute. Attde heller inte hade snöbyxor behöver jag väl kanske inte nämna, eftersom det gällde för fler av dem. Ännu har det inte varit ett skolår utan att skolan skickar ut en påminnelse om att barnen helst ska med sig varma kläder så att de kan vara ute på rasterna! Borde ju vara ganska naturligt när man bor i Calgary men ikke. Kan fortsätta i det oändliga så.....

Anna

Carin sa...

Efter 20 år här har jag vant mig...lite. Och tycker även att svenska hem kan vara olidligt varma. Men jag hatar drag och fukta, och det kommer ju in i massor i engelska hus vilket gör att man känner sig så ruggigt kall hela tiden. För några år sen frågade jag min man (som jobbar inom bygge) varför engelska hus är så dåligt isolerade. Han påstod att hus måste "andas lite" och att så välisolerade hus som vi har i Sverige inte är bra för husen i detta klimatet som vi har här. Jaha. Så det är därför vårt hus är fullt av mögel och våra fönster fulla med kondens då då. Huset får andas.