onsdag, december 18, 2013

Att älska en julkalender


Jag läser att varken Alex Schulamn eller hans dotter inte hänger med i årets julkalender Barna Hedenhös uppfinner julen, och att han "går fram till teven och ollar Fredde Granbergs huvud. Nej, det gör jag inte, men jag vill".

Ja, nu kanske jag är lite barnsligare än Alex, men jag tycker årets julkalender är riktigt kul! Ni som inte har sett den får en liten sammanfattning:

Barna Hedenhös tillsammans med mamma Knota och pappa Ben har byggt en trädraket för att tända ett hål i himlen där det förut fanns en stjärna. När de har lyckats med det har de tänkt ha en ljusafton. Eller kanske en benafton eller knotafton, de har inte kommit överens om namn ännu. På deras färd lyckas de inte tända stjärnan men kommer istället till framtiden. I framtiden bor Stella i ett Stockholm som inte är som vi är vana vid. Familjer gör inte saker tillsammans, barn är bara lite småjobbiga tills de växer upp, alla ska se till framtiden och historia är något som ingen har nytta av. Stellas farmor är museeintendent på ett numera stängt museum (Statsministern gillar verkligen inte museum, allt gammalt är usch!) och medan Stellas pappa bygger klart en rymdraket som ska ta Statsministern till framtiden, får Stella bo hos sin farmor. När familjen Hedenhös kommer in i framtiden kraschlandar de i museet där Stella bor. Hos familjen Hedenhös får Stella uppleva hur en familj spenderar tid tillsammans, har familjeråd, hedenhöskramar och helt enkelt umgås. Självklart finns det lite spänning i kalendern också. När Statsministern får nys om att familjens Hedenhös rymdraket kom till framtiden med hjälp av ett sagogryn, vill han genast få tag på ett sagogryn som ska hjälpa hans färd till framtiden. Pappa Ben Hedenhös glömde kvar sagogrynet, som skulle ta familjen Hedenhös tillbaka till stenåldern, vid eldstaden efter att han glömt släcka elden och var tvungen att gå tillbaka och göra det, och utan sagogryn kommer de inte hem! Men! Farmor museeintendenten tar reda på att det grävdes upp några sagogryn vid urgrävningar av familjen Hedenhös gamla grotta, och nu gäller det bara att barna Hedenhös och Stella hittar sagogrynet innan Statsministern och hans son hittar det!

Det kanske låter lite komplicerat, men nu är vi upp i avsnitt 18, så allt det här har inte hänt på ett avsnitt direkt. Vad jag gillar är att de visar upp kontraster, stenåldersfamiljen har en fin gemenskap medan nutidens familjer består av individer som bara tänker på sig själva. I den spännande handlingen vävs det in historia; både kungar, Vasa-skeppet och stenåldern utgör en stor del, och kanske kan det få barn att bli intresserade av historia? Familjen Hedenhös upplevelser i nutiden är både roliga och tankvärda, och man kan likställa det med invandrare som upptäcker det svenska samhället och alla dess egenskaper.

Skådespelarna är som klippta för sina roller. Fredde Granberg får spela en roll som gjord för honom, Sissela Been som mamma Knota är både rolig, bestämd och svår. Björn Gustavsson den yngre är hur rolig som helst som Statsministerns son och barnen har också lyckats gestalta sina rollfigurer på ett trovärdigt sätt.

Och, till skillnad från Alex Schulman, tycker jag att en julkalender inte behöver vara lätt att förklara för en fyraåring, men de kan ha en underbar upplevelse ändå. Alfred förstår långt ifrån allt som händer, men han pratar fortfarande om "rymdraketen som landade på Stella!" och tyckte det var jättekul! Jag vet också att jag har några syskonbarn som har drömt lite mardrömmar efter kalendern, men det tycker jag inte heller är helt fel. Ibland kan det vara bra att bli lite skrämda som barn. Jag kommer fortfarande ihåg julkalendern med Ture Sventon och hur läskig jag tyckte Vesslan var! Som sagt, det kan vara bra att bli skrämd ibland.

Så ni, kära läsare, är ni team Schulman eller team Julkalendern?


17 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

Team Julkalendern! Tycker den är jättekul och Isolde gillar den också. Hoppas som du att den kan göra fler barn historieintresserade! Sedan kan jag tycka vissa detaljer, t ex att farmorn var konstig i början. Okej, om hon inte är så intresserad av barn och inte är emotionell eller kramig, men hon var som att hon knappt kände igen Stella.

Miss Marie sa...

Anna - ja, farmorn var lite konstig i början, det kan jag hålla med om!

Storasyster sa...

Team Julkalendern trots lite mardrömmar ;) men det talar ju om att de tar in vad den handlar om, att den intresserar dem. Det klart att barnen (läs min 5 o 3 åring) har frågor kring historia nu. Om stenåldern osv. Bara nyttigt!!

Miss Marie sa...

Storasyster - ja, jag tror också det är nyttigt! :)

Saltistjejen sa...

Håller helt med dig! Jag tycker årets kalender är jättebra" Gillar att man tar upp detta med olika relationer: familjen, vänner etc samt att det faktiskt handlar om kulturkrockar. :-)
Lite svart humor för de äldre är inte fel heller även om de små inte förstår just den. E älskar kalendern! :-)

susanne sa...

Team julkalender! Syskonen (10 och 5) tittar tillsammans och båda är helnöjda - och jag tycker också att den är kul!/Susanne

Jonna sa...

Jag har inte sett julkalendern detta år (faktiskt inte på väldigt många år) så kan nog inte riktigt ha en åsikt men utifrån det som du har förklarat så tycker jag att den låter bra och inte alls särskilt tokig. Blir lite nyfiken på vad det är för kritik som den har fått - förutom svår att förklara för barn och lite otäck. Får kanske kolla in den någonstans om det är möjligt såhär i efterhand :)

Anonym sa...

Team julkalendern hela vägen!!
Mina barn och jag ser det tillsammans varje kväll, som utlandssvensk så är det en gåva att få ge mina tvåspråkiga barn (8 och 6 år) lite av en svensk tradition. Dom älskar det och speciellt pappa Ben dricker luciakaffet.
Blir lite paff att en vuxen man tycker det är "normalt" att få lusten att vilja olla någon eller något.. fast det säger väl mer om honom än om julkalendern!

H

Madeleine Åström sa...

Här älskar vi julkalendern, tur att svtplay finns så man kan se om avsnitten.

Petra sa...

Team julkalendern! Fast jag inte har några barn (än) så följder jag julkalendern med ett slags barnslig glädje (vilken jag förhoppningsvis aldrig kommer växa ifrån). Och det känns mycket enklare att kliva upp på morgonen när man vet att man kommer skratta innan man ska iväg ut i kylan och mörkret ;)

Anonym sa...

Team julkalendern så klart! Rolig för både vuxna och barn. Även mycket allvar och viktiga frågor! De har lyckats skapa en bra julkalender i år! // syster

Hella i england sa...

Vi (jag och mina svengelska tjejer) älskar julkalendern och har samlats i soffan varje kväll för att se dagens avsnitt! Mys på högsta nivå!

Det här är dock första året som vi har sett julkalendern och jag kan inte låta bli att undra varför vi inte har gjort det tidigare?

Miss Marie sa...

Saltis - ja, just nu kollar jag ju på den med mina föräldrar, och vi alla skrattar ju åt alla tokigheter! Björn är ju bara lysande... :)

Susanne - ja, den verkar gå hem i alla åldrar! :)

Jonna - annars får du börja kolla in den nu! :) Tror säkert du kan se den online. Avsnitten är ju bara 12 minuter, så inte så svårtittade!

H - ja, jag tror han lägger sig på den nivån Fredde Granberg var på för 20 år sedan under Ronny och Ragge-tiden! ;) Tycker också det är en fin svensk tradition, något liknande finns inte på engelsk tv iaf!

Madeleine - vissa av avsnitten har vi sett tre gånger efter varann! Lätt för Alfred att spola tillbaka när vi kollar på iPaden.

Petra - härlig inställning! :) Skratt förlänger livet!

Syster - ja, jag tycker det är flera lager i julkalendern, kanske det som Schulman tycker är svårt att förklara?

Hella - det är aldrig för sent! :)

Jenny sa...

Jag brukar ha svårt för dem. Jag VILL gilla dem men det går inte. Dock i år! SJUKT bra! På så många nivåer. Jag diskuterade den här om dagen med ett gäng professorer i statskunskap om hur den speglar vårt sammhälle som innehåller system/samhällskritik. Och jag brukar tycka att Freddie är överspelad och skitjobbig. Men han är som klippt och skuren för rollen! jag ÄLSKAR honom i den här rollen.

Rolig (sorglig) kuriosa: jag pratade med en kvinna som hade fått höra från sin kollega att barnen på skolan och dagis leker Barna Hedenhös på rasterna. Kvinnans dotter blev Knota vilket var den bästa rollen. Men ingen ville vara pappan av killarna. För han var så mesig och larvig och bestämde ju inget. Tänk att det går ner så långt i åldrarna med könsroller!!! Men detta är en bra start. Utmana det vanliga!

KRAM

Miss Marie sa...

Jenny - oj, vad sorgligt att höra! Ben är ju ingen dålig pappa/människa bara för att han inte är en machomänniska! Synd att killarna inte fattar att macho inte är coolt...

Annika sa...

Till och med jag ser den, och gillar den!!!!
Team Julkalendern ALL the WAY!!

Steel City Anna sa...

Jag tycker mycket om årets julkalender. Rolig och alla är duktiga i sina roller. Vill tipsa om radions julkalender i år som är fantastisk med Jonas Gardell, Özz och Nour bland andra.