måndag, januari 13, 2014

Mandel- och jordnötskakor (aka Alfreds köttbullar med choklad)Vad gör man när man är liten sliten och småsjuk men inte sjuk nog att vara stilla hela tiden? Bakar, såklart! De här kakorna slängde Alfred och jag ihop häromdagen, och ja, slängde ihop är precis vad vi gjorde, för vi tog vad vi hade hemma! Jag tror det kan bli bra även om man byter ut några av ingedienserna. Puffad amarant har jag inte hittat någonstans förutom i Tyskland, så när den påsen tar slut får jag hitta på nåt annat. Solrosfrön och linfrön kanske? Eller mera nötter borde vara gott.

Och namnet ja! Alfred tyckte att kakorna såg ut som köttbullar, fast med choklad i! Så det får bli deras inofficiella namn.

Ca 20 stycken småkakor

2 dl havregryn
2 dl mandlar
1 dl puffad amarant
1 dl kokosflingor
1 dl dinkelmjöl
1 dl vetemjöl
8 dadlar
1 banan
1 dl osaltat och osötat jordnötssmör
1/2 dl kokosolja
1 ägg
1 dl lönnsirap
1 tsk vaniljpulver
en nypa salt
100 g chokladknappar

Sätt ugnen på 180 grader. Mixa havregryn och mandlar till ett fint mjöl. Tillsätt dinkel- och vetemjöl, kokos och amarant och blanda väl. I en annan skål, blanda hackade dadlar, mosad banan, kokosolja (kan behöva värmas, den ska vara rinnig), ägg, lönnsirap och vaniljpulver. Blanda väl och blanda sedan blöta ingredienserna i de torra. Häll i chokladknapparna och rulla sen degen till 20 små bollar som du sen plattar till på en bakplåt med bakplåtspapper på. In i ugnen i ungefär en kvart. Låt svalna och smaka!


3 kommentarer:

susanne sa...

Så härligt glad man kan bli över lite kakor! Känner igen mig lite där i A´s nöjda miner, haha... Så söt - och jättebusig ser han ut!/Susanne

Martina sa...

Köttbullar med choklad, underbart!
Och Alfred sa ungefär lika sjuk ut som min lilla sjukling i helgen!!
Kramar

Miss Marie sa...

Susanne - ja, tänk att bli glad över så lite! :)

Martina - jobbigt med sjuklingar! Hoppas din också kryar på sig!