tisdag, mars 11, 2014

De perfekta sconesen


Scones är ju så gott! Den svenska varianten är oftast bred och platt, medan de engelska är höga och fluffiga. För ett tag sedan gjorde jag engelska scones, och det här receptet är verkligen det bästa jag provat. I orginalreceptet står det self raising flour, och jag skulle gissa att svenska motsvarigheten är vetemjöl special.

350 g vetemjöl special
1/2 kryddmått salt
1 tsk bakpulver
85 g smör, skuret i små fyrkanter
3 msk socker
175 ml mjölk
1 tsk vaniljextrakt
en skvätt citronjuice
vispat ägg

Sätt ugnen på 220 grader. Blanda mjöl, salt och bakpulver. Blanda i smöret med fingrarna och tillsätt socker. Värm mjölken i micron i 30 sek, blanda i vaniljextraktet och citronjuicen. Låt svalna något. Gör en grop i degen och häll i mjölkblandningen, blanda med en kniv. Degen kommer vara lite kladdig, men det är ok. Mjöla bakbord och händer, häll ut degen och vik den 2-3 gånger och platta ned degen till den är cirka 3 cm hög. Ta ett glas eller något annat runt i bra storlek och ta ut så många scones du kan. Vik ihop degen och gör om proceduren tills all deg är använd. Lägg upp sconesen på en bakplåt och pensla med vispat ägg. In i ugnen i cirka 10 minuter. Ät ljumna med sylt och clotted cream! Kan också frysas, låt dom då tina och sätt sedan in dom i ugnen i 160 grader i några minuter.


8 kommentarer:

Jenny sa...

Mumsigt! Vad fina de blev! Det är en av mina favoritfrukostar. Som du kanske sett på min blogg blir det scones rätt ofta.... :)

Ullis sa...

Scones med ost och en god marmelad och ett gott te är väl härligt. Dina ser jättegoda ut. Får prova.

Lotta sa...

Scones till nyinköpt te, underbart! Love scones.
De här så underbart goda ut.

xx

susanne sa...

Jag har alltid trott att det där self-raising flour är mjöl med redan tillsatt bakpulver i. Om man gör scones med ett "svenskt recept" är det ju bakpulver i, men inte i ditt. Det måste väl vara nåt i som får dem att jäsa upp, bara vetemjöl special verkar lite svårjäst, men kanske...har du provat med bara vetemjöl special? Undrar Susanne - som blev väldigt sugen på att baka scones!

susanne sa...

FÖRLÅT! Läste receptet igen och ser att det visst var bakpulver i ditt recept! Då ska jag testa, för de ser jättegoda ut! /Susanne - fortfarande sugen på att baka scones

Miss Marie sa...

Jenny - mm, ruggigt gott! :)

Ullis - ost är en svensk grej, det får man inte till scones i England! ;)

Lotta - visst är det gott!

Susanne - nej, self raising flour är inte samma som vetemjöl special, men mig veterligen finns det inget som self raising flour i Sverige? Det mjölet är ju ändå ganska fint och det är ju vetemjöl special också. Kanske lite extra bakpulver så de blir extra fluffiga?

Miss Marie sa...

Susanne - finns visst self raising flour i Sverige! http://www.kungsornen.se/produkter/mjol/vetemjol/extra-fint-mjol-2000g/

Saltistjejen sa...

Mmm vi bakar också scones lite då och då. Så lätt och bra att göra med barn. Och GOTT! Här i USA är scones också höga och mer som "frallor/bullar i formen. Jag föredrar faktiskt det. Ska testa ditt recept nästa gång!