fredag, april 04, 2014

England vs. Marie


Jag fick en fråga på bloggen om hur jag trivs i England jämfört med Tyskland nu när vi bott in oss. Vad som är bättre och sämre, vad jag saknar från Tyskland och vad jag stör mig på i England.

Var ska jag börja?

Jag kan börja med det jag stör mig allra mest på i England, och det är biltrafiken. Det är helt enkelt alldeles för många människor som åker bil på en alldeles för liten yta. Långsam trafik och köer får man räkna med vart man än åker, när man än åker. Det jag saknar från München är cyklandet, där finns bra cykelvägar och det finns en bra respekt mellan cyklister och bilister, vilket helt saknas i England. Här består cykelvägar av en halv meter vid vägkanten, avskiljd endast av en vit linje som de flesta bilister inte bryr sig om. Det känns också som att de flesta bilister inte skulle ha något emot att meja ned cyklister heller. Tänk om England skulle satsa på cykelvägar, kanske fler skulle ut och cykla då!

En till sak jag stör mig på är den klara uppdelningen mellan pojkar och flickor. Jag har inte sett en enda flicka i England som inte haft "tjejiga" kläder, rosa, röda, blommiga, puffärmar, spets, ballerinas etc... De får heller inte smutsa ner sig, åka sparkcykel fort (be careful!) eller leka lika hårt som pojkar, då säger mammorna ifrån. Det är egentligen ingen skillnad från München, men jag känner mig väldigt svensk som inte riktigt passar in här när jag umgås med andra mammor!

En väldigt bra sak med England är att alla människor är så mycket vänligare här än i München. Eller, alla är kanske att ta i, men de allra flesta. Det finns mycket större sociala skillnader i England, väldigt stora gap mellan rika och fattiga, och i de områden där det bor människor som har det sämre ställt är alla inte lika vänliga. Vi bor i ett ganska välbeställt område i England (liksom München är i Tyskland), och 99,9% av de boende här är vita och säkerligen 60% är pensionärer. Inte särskilt mångkulturellt, med andra ord.

Jag var helt nöjd med att flytta från München, det kändes som om vi hade fått det bästa den staden hade att erbjuda när vi bodde där, men självklart saknar jag storstadslivet, med allt nära inpå! Nu bor vi i ett mycket mindre samhälle, det mesta finns här men såklart inte alls samma utbud som i München. Jag jämför inte så mycket mellan München och England, utan det är Sverige och England som jämförs. Det är svårt att inte jämföra! En bra sak med England är mataffärernas utbud, särskilt när vi tidigare varit vana vid Münchens små affärer. Där fick vi gå till fem olika affärer för en vanlig veckohandling, här räcker det med en. Eller så kan vi bara klicka hem det online och få det hemkört när vi vill ha det. Lyx!


Den här bilden illustrerar ytterligare en sak som jag ogillar med England. Två kranar vid ett tvättställ, en för varmt och en för kallt, oftast långt ifrån varandra. Jag har ingen aning om varför, men vad som är än mer förvånande är att folk fortsätter att sätta dit såna där kranar, fastän de är helt värdelösa!

Okej, en sak till.

"Should I take my shoes off?"

Alltså, jag uppskattar att du frågar, men varför i helvete skulle jag vilja ha dina skitiga skor inne i mitt hus? Särskilt när vi har heltäckningsmattor i hälften av rummen i huset. Jag kan inte förstå hur någon kan vilja ha skor på sig inomhus (England är ju inte direkt känt för sitt torra väder så skor blir skitiga ganska så fort) och kan inte förstå hur man inte kan ta av sig skorna när man kommer hem hos någon (hej svennebanan). Jag kommer ihåg en gång när jag bodde i England förra gången, i vår lägenhet med vita heltäckningsmattor, och en kompis till Engelsmannen kom på besök och bara knallade rätt in i lägenheten och lämnade stora avtryck efter sig. Chockad är en underdrift. Som tur är delar min Engelsman mitt tankesätt om skor inomhus!

That's it, för tillfället. Jag kommer säkert på fler saker så småningom...

10 kommentarer:

Annika sa...

SÅ kul att läsa. Jag har ju en förkärlek för sådana här inlägg, du vet.
Roligt att läsa om skillnader.
Förstår att du är glad över mataffärerna och att det är lättare att handla mat, att du slipper ila runt på olika butiker.
Förstår att det är uppdelat mellan killar och tjejer, att genustänk är långt bort. Det är det här också. Nu var det länge sen jag hade småbarn, men jag tror inte det tänket ändrats mkt om hur man "ska" leka, se ut etc.
Vänligheten uppskattar jag enormt här också, ska du veta!! Artigheten.
Kranarna så ologoiska i England, bätte här då.
Skorna sedan…Det är ju samma i USA. Man travar in med dosorna på. Jag har helt tagit det till mig. Kräver inte att ngn ska ta av sig skorna, tar för givet att jag kan kliva in med mina då jag är hos andra :-)
Du ser, amerikaniserad ;-)
Vissa av mina svenska vänner har regeln att ta av sig skorna hos dem. Men de flesta kör inte så.
Ja, ösregnar det ute är det ju EN sak, men en torr dag…No I don¨t care.
Vi har ju lite bättre väder än ni också, för det mesta :-).

Ja skriv gärna mer om detta. Tycker sånt här är SÅÅÅ roligt.
Önskar dig en fin och trevlig helg!!!

eastcoastmom sa...

Jag tror att ni lämnade Munchen när ni var klara med stan, vi har haft turen att lyckas flytta just när vi varit redo också. Det finns ju plus och minus med alla platser.
Skor inomhus... där vi bor är det faktiskt många som tar av sig skorna, alltså även amerikaner, det har förvånat mig. Vi har trägolv, så det är ingen katastrof om gäster har skor på fötterna.

Miss Marie sa...

Annika - oh no, så osvensk kommer jag aldrig bli att det blir ok med skor inomhus! ;) Ok, kanske om vi hade trägolv, men absolut inte med heltäckningsmattor!

Eastcoastmom - ja, absolut, plus o minus med allt. Kände mig väldigt klar med München så det känns helt ok!

storasyster sa...

Och snart kommer det positiva inlägget...?! Trevlig helg syster!

Miss Marie sa...

Storasyster - var ju en massa positivt där ju! ;)

Desiree sa...

Älskar sådana här inlägg. Så intressant att jämföra olika seder och kulturer mellan olika länder. Jag ser massor med likheter mellan england och USA då jag läser ditt inlägg här. Biltrafiken och bristen på cykelmöjligheter, ja precis så i USA och kanske i synnerhet i Södern. Det där med två jävla kranar, vanligt i USA igen. Så himla opraktiskt och omodernt. Välkommen till 2000-talet med blandare, hallå.
Skor inomhus, alltid i USA. Folk frågade inte ens om de skulle ta av sig skorna de klampade in med skor. De tyckte vi var så konstiga som hade ett skoställ i hallen. Is that because you have so much snow in Sweden? fick man höra hela tiden.
Men verkar ändå som att det också finns en hel del skillnader mellan olika delar av europa. Här när vi veckohandlar vare sig vi åker över till tyskland eller frankrike eller handlar i schweiz så behöver man bara åka till ett ställe. Visst finns det mycket små specialbutiker men det finns också stora och bra mataffärer.
Väldigt interessant inlägg som sagt.
Kramar!

Miss Marie sa...

Desiree - klart det finns stora mataffärer i Tyskland, men jag hittade inga! ;)

Desiree sa...

Jag förstår absolut att det finns stora mataffärer men kanske kan det vara så att man måste ha bil och åka en bit utanför. Det var lättare för dig när du gick runt med Alfred och bodde i innerstan att handla på de olika mindre butikerna istället kan jag tänka mig. Jag tycker dock att det är rätt mysigt att det finns kvar bagerier, slaktare, ostbutiker osv.
Kram!

Anonym sa...

Oh vad glad jag blir. Tack snälla för att du skrev ett helt inlägg. Ska berätta för min sambo. Det är vi som hade spindlar och flyttade till Paris i höstas. Det är ju precis i början man lägger märke till skillnaderna sedan glömmer man det och vänjer sig lite.
Jag vet inte om vi kommer fâ möjlighet men vi kan drömma oss till Tyskland och England ibland när vi är trötta pâ Paris mindre vackra sidor ;o) Jag bodde i London för länge sen och jag älskade att engelsmännen är sâ artiga. Nästan sâ att jag tackar och ber om ursäkt automatiskt pâ svenska... sorry, please, thank you, beg your pardon...

Sofia sa...

Intressant! Det där med små mataffärer i Tyskland känner jag dock inte alls igen. Vi veckohandlar alltid men kan utan svårigheter köpa allt och lite till i en och samma affär. Dessutom har vi en fyra stycken sådana på gångavstånd från vår lägenhet mitt i centrala Berlin. Hemleverens är också himla poppis här och de flesta matkedjor och restauranger erbjuder det, smidigt!