torsdag, april 03, 2014

Nyttiga lakritsbollar


30 mandlar, eller lika mycket av andra nötter eller frön
12 urkärnade dadlar, medjool är bäst
2 msk kokosolja
2 msk riven kokos
2 msk chiafrön
2 msk kakao
1 tsk vaniljpulver
2 + 1 tsk lakritspulver

Mixa mandlarna till ett fint pulver, tillsätt resten av ingredienserna och mixa. Går det trögt kan man hjälpa till med en gaffel och man kan behöva tillsätta lite vatten. Ställ in smeten i kylskåpet i 10-15 minuter och rulla sen till små bollar. Jag gillar dom i godisstorlek, men man kan såklart göra större om man så vill. Rulla sedan bollarna i lakritspulvret. Klart! Kan förvaras i kylskåpet i flera dagar.

Alfred tycker det smakar gott med lakritspulver i bollarna, men han vill inte ha sina bollar rullade i pulvret, och tokdiggar man inte lakrits kan det vara bäst att rulla i något annat, chifrön kanske? Det här är ett recept som man kan variera i all oändlighet. Dadlar och nötter eller frön som bas och sen är det bara fantasin som sätter gränser. Jag skulle kunna tänka mig att torkad mango och lite citronskal skulle vara himlans gott!4 kommentarer:

eastcoastmom sa...

Nu är det ju bara frågan om det finns lakritspulver här... eller om det är något svärföräldrarna får ta med i juni när de hälsar på. Tack för receptet!

Jenny sa...

Ja du vet ju vad jag tycker om raw food bollar. Dessutom älskar jag lakrids, så detta blir det verkligen att prova när jag kommer hem. Jag har inte hoppat på Chia-trenden än, men känner att det är på tiden. Alla säger ju att Chia-pudding är så gott, måste prova det med. Hittade du på detta receptet själv? Duktig! :)

Ha en fin helg!

Storasyster sa...

Vilken fin bild du tecknat på er!! Du är verkligen jätte duktig.

Miss Marie sa...

Eastcoastmom - det känns ju som om det är något som borde finnas, i nån specialaffär så där? Annars får du skriva upp det på ta-med-mat-från-Sverige-listan! ;)

Jenny - chiapudding är så gott, mmm! Och chiagröt på morgonen. Jag har chia i smoothies, ja, i stort sett allt! :) Har provat mig fram till det här receptet på bollar, men de kan ju varieras hur mycket som helst!

Storasyster - tack! :)