torsdag, juli 03, 2014

Omskurna flickor i Norrköping


Det var midsommarafton, jag kom precis in i huset med en blomsterkrans att sätta i min mammas hår, när jag hörde något på radion som fick mig att stelna till. En allvarlig röst berättade att Norrköpings kommun har upptäckt att omkring sextio unga flickor har blivit könsstympade:

"Majoriteten har, i familjernas hemländer, blivit utsatta för en så kallad faraonisk omskärelse. Den innebär att både inre och yttre blygdläppar samt klitoris skärs bort. Sedan sys underlivet ihop. Kvar blir bara en liten öppning."

Jag har hört talats om kvinnlig könsstympning förut, såklart, men jag trodde verkligen inte att det här förekom i dagens moderna samhälle i Sverige! En omskuren kvinna intervjuades sedan, och hon berättade att hon trodde att alla var omskurna, inte bara kvinnor i hennes egen kultur utan också Linda, Maria och Hanna i klassen, alla kvinnor. När hon sedermera förstod att inte alla kvinnor är omskurna, var det för sent för henne. Hon har nu en nyfödd dotter och hon kommer bli den första kvinnan i släkten som inte utsätts för detta fruktansvärda övergrepp.

Jag kan inte ens föreställa mig hur man kan få för sig att en människa ska skära i ens dotters underliv, det är ju ett övergrepp på alla plan, men man måste ju på något sätt försöka att förstå hur mycket tradition och tryck från familj att följa traditionen som ligger bakom beslutet. Men nej, det måste sluta nu. Måste.

(Nota bene, Norrköpings Kommun har varit så kallad pilotkommun för att undersöka hur man ska förhindra att flickor utsätts för könsstympning.)

9 kommentarer:

brysselkakan sa...

Helt ofattbart för oss som vuxit upp och lever i Sverige... Och att det kan ske i Sverige...
Vilket lidande dessa flickor och kvinnor måste gå igenom i sina liv.
Ofattbart.

Miss Marie sa...

Brysselkakan - ja, både fysiskt med mens, kiss, sex och barnafödsel, men också psykiskt! Tänk vilken smärta! Läste nånstans att de efter omskärelsen ligger med benen isärbundna för att låta det läka. Usch.

Anna, Fair and True sa...

Tyvärr förekommer det fortfarande. Inte alltid i Sverige, men många utsätts för det under sitt "sommarlov" i hemlandet. Det var faktiskt ett reportage om detta på BBC igår kväll, att de måste, liksom Sverige, jobba mer systematiskt med att förhindra att flickor skickas utomlands på sommaren (då det är vanligast att det sker) för att omskäras. De sa att det räcker inte för UK att jobba med att förhindra det i andra länder, utan även hemma så att säga, för det händer även med brittiska (och svenska) flickor med annat ursprung.

Miss Marie sa...

Anna - ja, jag har sett mycket om det i brittisk media, var väl bara en tidsfråga innan det uppmärksammades i Sverige också. Bra! Det handlar väl i mångt och mycket om att utbilda flickorna och deras föräldrar, som denna flicka som intervjuades, hon trodde ju att alla utsattes för det!

Angelica sa...

Jag blir att må så himla, himla illa. Det är ofattbart, jag kan inte på något plan av mig själv förstå. Fruktansvärt vilken smärta.

Anonym sa...

Jag får inte ihop det? Jag uppfattar det som att du skriver att det händer i Sverige, men sen står det att "Majoriteten har, i familjernas hemländer, blivit utsatta för en så kallad faraonisk omskärelse." Är det alltså som så att de bor i Sverige o åker till hemländerna o utför detta, sen hem hit igen? Eller utförs det även i Sverige?

Oavsett är det fullkomligt vidrigt att man utsätter kvinnor för detta. Helt sjukt... Hur kan de föda barn sen? Vill inte ens tänka tanken... Och tänk att de berövas sin sexualitet och njutning med, så jävla hemskt. Det värsta av övergrepp på något vis. Både smärta och hur de tar ifrån kvinnan sin egen kropp... Usch.

/T

Miss Marie sa...

Angelica - visst är det fruktansvärt! Och är ju nästan en hjärntvätt när de små inte inser att inte alla går igenom det.

T - själva ingreppen verkar utföras när flickorna är på besök i familjens hemland, men jag vet inte om det händer även i Sverige. Men flickorna bor här och går i svenskt skola. Tydligen så är det vissa som ber om att få bli ihopsydda igen efter förlossningen... aaahhhh!

storasyster sa...

Fy jag vill kräkas när jag läser!! Som sagt, de stackars flickorna vet inget annat. Många gånger sker det väl på löpande band med osterila redskap och utan bedövning. Hua stackars kvinnor som får utstå dessa övergrepp. Ja vad är alternativet efter en förlossning? De måste ju vara antingen helt uppklippta lr söndertrasade.... Kräks igen!!! Viktigt ämne att ta upp och agera emot.

Miss Marie sa...

Storasyster - ja, för oss känns det så väldigt skrämmande, tänk att det finns mammor som själva gått igenom det och som vill utsätta sina döttrar för detsamma, det går ju knappt att tänka på!