fredag, augusti 22, 2014

34/52Det är väldigt mycket kan själv just nu för den här tre och ett halvt-åringen. Starka åsikter och vilja därefter, har han bestämt sig för att knäppa regnjackan själv så ska han det! Efter vår långa sverigesemester har det inte varit någon svårighet att komma in i engelskan igen för honom, men jag märker att ju mer ord han lär sig, desto mer blandar han in engelska verb i svenskan. "Jag kan brusha mitt hår", "vi måste glua det här", "frisören ska cutta mitt hår". Jag tror det kan bero lite på lathet, han vet att jag förstår vad han säger ändå, och de flesta andra svenskar också. Däremot vet han att inga engelsktalande förstår svenska (förutom daddy) så där anstränger han sig för att hitta rätt ord. Intressant det där med tvåspråkighet, och det är något jag känner blir mer och mer viktigt för mig, att Alfred ska vara helt tvåspråkiga. I München träffade vi andra svenska vuxna och barn, men här där vi bor i England känner vi bara en till svenska, så det blir inte samma blandning i vardagen. Då är det guld värt att kunna prata via facetime med morföräldrar och kusiner och vara långa perioder i Sverige. Självklart hjälper det mycket att jag är hemma med honom också, vi pratar ju svenska då, så det borde ge en stark grund i svenskan. Vi får se hur det blir nästa höst när han kommer börja skolan på heltid...


Bilder på mitt barn en gång i veckan under ett år. Det här är vecka 34.

7 kommentarer:

storasyster sa...

Han är så fin!! Härliga färgkombos du fångat!! Och det är ju bra att Alfred kan hoppa på ett leg :) kram på er!!

Ullis sa...

Det blev ju bra knäppt. Klart han kan själv.

hjarnfrys sa...

Fina glada färger din pojke har! I min värld behöver pojkar inte bara ha beige, grå, svarta och blåa kläder.

Min yngste pojk älskar sina rosa tröjor och skjortor, vilket får folk att titta lite extra här i träskmarkerna.

Tvåspråkighet är viktigt! Jag funderar på hur jag skall kunna bevara och utveckla mina söners svenska, nu när vi bytt land...

Go' fredag.

Desiree sa...

Den där gula regnjackan och stövlarna är hur fina som helst. Man blir glad av den fina gula färgen även om vädrets makter inte är de bästa när han får ha på sig dessa.
Jag tror inte att han kommer att ha några problem framöver inom kort att behålla båda språken och att även kunna skilja dem åt helt. Kan ju hjälpa att läsa barnböcker på svenska och se lite svenska barnfilmer men det antar jag att ni redan kör med. De där sommrarna i Sverige med familjen där är jag övertygad om är guld värda för utveckligen av hans tvåspåkighet.
Trevlig helg.

Miss Marie sa...

Storasyster - ja, hoppa på ett leg är bra det! ;)

Ullis - klart han kan, med lite hjälp! ;)

Hjärnfrys - färgglatt är kul! :) Ja, inte helt lätt det här med två språk, men det underlättar ju fler man är som pratar det!

Desiree - det blir ju helt klart lite roligare med färgglada kläder i regnet! :) Ja, så mycket svenska som möjligt får det bli!

Anna, Fair and True sa...

Jag tror nog Alfred om någon har chans att bli helt tvåspråkig trots att han kommer gå i skola i UK. Ni åker ju så ofta till Sverige nu och du lägger ju en bra grund nu. Men visst krävs det arbete. Du är väl med i den där gruppen SMUL på Facebook? Där kan du säkert också komma i kontakt med fler svenskar som bor i era krokar.

Miss Marie sa...

Anna - kanske kan testa med en liten efterlysning där o se om vi hittar några! Vore bra med andra barn i hans ålder som pratar svenska.