tisdag, augusti 19, 2014

Bröstigt


Det här med amning alltså, ett touchy touchy ämne att prata om. Människor har så många åsikter om det, man ska eller ska inte, man ska inte amma utanför huset, man ska inte visa bröstet när man ammar (himla svårt att inte visa bröstet när man ammar eftersom det är just där man ammar) och så vidare. I England ser jag knappt någon som ammar, här blir alla bebisar flaskmatade när de är utanför hemmet, antingen med ersättning eller med utpumpad bröstmjölk. Själv förstod jag aldrig poängen med att pumpa för att kunna ge Alfred mat med hjälp av flaska. För det första tyckte jag det var jobbigt, både pumpandet i sig (helluuuu kossa!) men sen också att värma mjölken till rätt temperatur och få honom att ta flaskan! Phew! När jag istället bara kunde ta fram bröstet och ha maten klar, i rätt temperatur och mängd, simsalabim! Jag älskade att amma Alfred och gjorde det fram tills han var 15-16 månader.

Och jag är inte emot flaskmatande i sig, med bröstmjölk eller ersättning, funkar det för er så är ju det superbra, är bebisen mätt och glad gör ni ett bra jobb. Men jag är emot trycket man känner som mamma när man ska amma utanför hemmet. Helst ska det inte synas att man gör det, syns det ska man helst försöka täcka över så att ingen blir förolämpad av synen av en bröstvårta. Det kanske kommer som en överraskning för vissa, men de flesta mammorna som ammar utanför hemmet gör det inte för att få visa pattarna, utan för att ge sitt barn mat. Förr kunde jag också tycka att man skulle amma diskret, slänga en filt över huvudet på bebisen och synas så lite som möjligt. Jag kommer ihåg gånger då jag satt på café och försökte amma Alfred diskret under min ullkofta. Han åt, men han blev alldeles våt av svett. Varför? För att jag var rädd för att göra någon illa till mods. Av att se mina mjölkstinna bröst.


För bröst har ju blivit något som vi förknippar med sex och snygga människor, något man ska titta på och bli inspirerad och upphetsad av. Den här bilden skickade en kompis till mig, och den säger verkligen så mycket. Hur kan folk bli upprörda av någon som ger sitt barn mat, genom att amma? Min kompis påpekade också att hur ojämlikt det är med nakenhet för kvinnor och män, kvinnliga kändisar klär av sig för att få uppmärksamhet, Molly Sandén visar sig naken i senaste videon, Christina Aquilera klär återigen av sig för att visa sin gravidkula och listan kan göras lång. Och det ska vara okej för dom att klä av sig, men varför är det bara kvinnorna som kastar av sig kläderna? Man ser knappast Darin eller Justin Timberlake näcka i musikvideos. Det händer inte.

Nej, vi lär oss tidigt att kvinnors kroppar är till för andra, att njutas av, förfäras över eller förföras av, de är inte våra att råda över. Vad kan vi göra åt det? Jag tror ett första steg är att uppmärksamma det, lyfta fram det och diskutera det. Joseph Gordon-Levitt sa i en intervju med Ellen att han är en feminist och att han tycker det är viktigt att påpeka saker som är orättvisa för de olika könen, just för att man ska bli medveten om det och på sikt kunna påverka det. Bra sagt där!

8 kommentarer:

eastcoastmom sa...

Halleluja! Amen to that, sister.

Anna-Lena i Frankrike sa...

Ja! Bra att du tar upp det här!

Jag har inga barn än och har inte någon erfarenhet såna situationer.
Men jag tycker att det är så löjligt att folk ens kan tycka att sånt är äckligt eller opassande eller vad det nu är dom tycker.
jag tycker att det är fint med en ammande mamma och kollar gärna när bebisen äter, hur gulligt är inte det liksom!? =) Men jag kollar ju då som sagt på barnet som äter, inte mammans bröst.

Annika sa...

DU har så rätt, Marie.
Håller med om ALLT.
Exakt, så snett i denna värld allting. Blir förbannad. OCH glad då K och alla hennes vänner reggar stort inför sådant här. Kloka ungar. OCH de diskuterar det gärna.

Ida sa...

Jag håller med. Jag har kommit på mig själv ibland med att dra mig för att gå till vissa ställen vid vissa tider för jag visste att min bebis då skulle vilja ha mjölk - och jag kände mig inte välkommen att amma i den omgivningen. Det har inte hindrat mig men jag tycker det är sorgligt att jag överhuvudtaget har tänkt på det och känt mig mindre bekväm. För övrigt, många bebisar gillar inte ha en filt överhuvudet utan protesterar...

Har du sett det här förresten: http://thinkprogress.org/health/2014/05/14/3437835/breastfeeding-public-campaign-texas/

Miss Marie sa...

Eastcoastmom - amen!

Anna-Lena - ja, man undrar ju exakt vad det är som är opassande? Som jag skriver i texten tror jag inte att det är många kvinnor som njuter av att visa brösten när de ammar, det är ett nödvändigt ont då det är där maten finns!

Annika - ja, tror det är speciellt viktigt att lyfta frågan just bland skolungdomar, där är det så lätt att det blir fel tänk annars...

Ida - ja, jag har sett den kampanjen! Väldigt bra och slår huvudet på spiken, men vill sitta där och äta?! Och ja, visst är det sorgligt att vi mammor måste tänka på hur vår amning påverkar andra människor? Vi har ju nog att tänka på som det är...

Sofia sa...

Halleluja! Skriver under allt du skrivit här. Jag hade inga problem med att amma ute bland folk, men jag vet att många tycker det är jobbigt.

Där vi bor ammar typ alla!! Fick lära mig att vi har "bästa" amningsstatistiken i hela UK - tycker snarare att folk tittar snett här om man flaskmatar. Jag kände alltid att jag var tvungen att förklara mig när jag tog fram flaskan till Oscar, trots att han fick min bröstmjölk, jag pumpade tills han var 5 månader då han vägrade amma pga reflux, flaska gick bättre då mjölken kom långsammare ur flaskan....

Men har hört att det är helt annorlunda med amning i norra England, undrar varför? Och hoppas det blir ändring på det.

Anna, Fair and True sa...

Amen! Nakenhet och sexualitet är inte samma sak. Och som sagt, man ammar ju inte i syfte att visa brösten, snarare gör de flesta det väldigt diskret. Och det är ju så enkelt med amning! Alltid maten med sig, rätt temperatur osv. Jag tycker det är tråkigt att det blivit "fult" här hemma också, tacka vet jag 70-talet! Å andra sidan var det färre barn som ammades få så kanske det ändå märks mer idag.

Något som irriterat mig angående amning är också att folk tycker man ska amma till barnet är sex månader men sedan är det mer "ska du inte sluta snart?", särskilt när barnet närmar sig året (och då ammade jag ändå "bara" till 11 resp. 14 mån. Och vi slutade för att barnen själva gradvis slutade, med lite hjälp av mig för jag tyckte de blev för stora för att behöva äta på natten och så småningom hade de inte behov längre.

Miss Marie sa...

Sofia - vet inte om det är geografiskt som så, makens kusiner som bor i södra England är också rätt så strikta vad gäller amning, men man får väl hoppas att om det är så att ni söderöver är mer ok med amning att den trenden kommer hit upp också! :)

Anna - ja, det störde mig också nåt enormt! Bara för att man ska börja införa smakprover vid 6 månaders ålder så verkar många tolka det som att man ska sluta amma då! Annars verkar ett år vara en gräns många människor har också, vet inte varför! På slutet ammade Alfred bara på morgonen, det var ett perfekt sätt att börja dagen på, jag kunde ligga o dra mig lite längre och han kunde amma samtidigt! ;)