måndag, augusti 18, 2014

Tillbaks till 40-talet i LythamI helgen var det så dags för The 1940's Weekend här i Lytham, och det var verkligen en kul upplevelse! Det var många människor som var klädda i tidsenliga kläder och Engelsmannen och jag kom överens om att nästa år ska vi minsann också vara uppklädda! Det är verkligen en era med fina kläder, stiliga kostymer med hög midja och breda ben till männen och vackra klänningar och hattar till kvinnorna. Här i Lytham finns det många second hand shops och de var fyllda av kläder och accessoarer från 40-talet så det finns gott om möjligheter att hitta passande saker. Det hölls också en vintagemarknad där allt från behåar till hattnålar och skor såldes!


Självklart spelar andra världskriget en stor roll när man pratar om 40-talet, det höll ju på ända till 1945, så det fanns en hel del soldater i Lytham över helgen. För de här männen, och några få kvinnor, är det en stor hobby att återskapa hur soldaterna hade det under andra världskriget, och några gånger per år samlas de som här i Lytham och visar upp sig för allmänheten. Dom är otroligt noga med att ha rätt kläder, vapen och allt omkring.


Det fanns en modell av en Spitfire som man fick provsitta, och för Engelsmannen var det en dröm som blev sann! Alfred var för liten för att provsitta, så vi fick hålla oss utanför. Engelsmannens farfar var brandman i London under andra världskriget, så han åkte runt i en likadan brandbil som ni kan se här ovanför.Lyckan var stor när en Hawker Hurricane helt plötsligt dök upp på himlen och visade upp sig. Fantastiska små flygplan som var med under hela andra världskriget, även om man kanske mest tänker på Spitfire när man pratar om det. Visste ni förresten att en Spitfire-pilot under andra världskriget hade en medellivslängd på 4 veckor och att medelåldern på RAFs piloter var 20 år? Det är svårt att ta in.


Men det som är fint med såna här tillställningar är att det inte bara är ond bråd död, det handlar mycket om livsgnistan som fanns hos alla människor trots att de var mitt upp i ett krig! Damen här ovan, vid bilen, hade verkligen prickat in allt för att kunna slunga oss tillbaka till 40-talet. Kläder, bil, grammofon, te och såklart tidningen, kolla in rubriken!

15 kommentarer:

Ullis sa...

Det måste kännas som att vara med i en film. Häftigt, och vad mycket fina kläder.

Miss Marie sa...

Ullis - ja, riktigt häftigt! :)

Anna-Lena i Frankrike sa...

Va fint och härligt med sån entusiasm!
Och du är ju jättesnygg du med! Du passar in med din fina klänning och röda läppar! =)

Miss Marie sa...

Anna-Lena - haha, jag tänkte inte direkt att jag skulle passa in, såg mest ut som någon som hade försökt men inte särskilt bra! ;)

Annika sa...

VAD kul! OCH vad fint allting ser ut. Verkligen taget på allvar. LOVE IT!!
Ni är så fina.

Miss Marie sa...

Annika - ja, dom går all in, så kul att se! :)

Anonym sa...

Kul med sådana entusiaster som ordnar sådana dagar! Nästa år ser jag fram emot att se er alla tre klädda tidstypiskt!

Miss Marie sa...

Brysselkakan - det ska vi vara! :)

Desiree sa...

Vad kul att de anordnade detta. Håller med om att 40-talet had en hel del fint mode och snygga frissyrer. Engelskmannen ser som gjuten ut för det fina gammla planet. Underbara bilder.

Miss Marie sa...

Desiree - ja, himla kul grej! :)

Steel City Anna sa...

Älskar engelsmännen för sånt här. Lite galet, och inte helt okomplicerat detta med att leka krig och till viss del glorifiera krig, men det åt sidan så lär man sej massor och man riskerar iallafall inte att glömma historien i detta land!

Miss Marie sa...

Anna - visst är det komplicerat, håller helt med. Det kändes surrealisiskt att stå där och se dem leka krig när man vet att i denna stund pågår krig på många platser runt om i världen, men samtidigt tror jag det kan vara nyttigt att se, man får en tankeställare och en inblick i hur det faktiskt kunde vara, till viss del. Och att stridspiloterna var så unga är tex en sak jag fastnade på, jag vet inte många av dagens tjugoåringar som skulle vara mogna nog att flyga flygplan!

Jenny sa...

vilken härlig dag då! Älskart! Idag har jag på mig en plisserat ullkjol som kanske inte är riktigt 40-tal, men i alla fall 50-tal. Vintage is the best! :)

Miss Marie sa...

Jenny - true dat! :)

Sofia sa...

Men hjälp vilken dag! Min pojkvän hade älskat det :)