måndag, september 01, 2014

Meatless Monday 1


Mi scusi, mi scusi för den fruktansvärt osmakliga bilden, jag håller med, det ser inte gott ut! Men, men, men, det är gott, jag lovar!

Vi försöker bli mer vegetariska här hemma, jag tycker det känns viktigt för både hälsan och miljön, och så är det oftast billigare att äta grönt än att äta kött! Varje måndag ska jag försöka dela med mig av mina bästa vegetariska maträtter. Meatless Monday it is!

Bönor är en riktigt bra ingrediens, och även om man (som jag) inte är överdrivet förtjust i naturella bönor, så blir de genast goda med de rätta kryddorna och tillbehören!

Kikärtsenchiladas, 4 port

1 lök
1 vitlöksklyfta, pressad
400 gram kikärtor (i burk eller förkokta)
400 gram krossade tomater
1 tsk tomatpuré
1/2 tsk chipotlesås 
1 morot eller zucchini
salt&peppar
8 tortillas
2 dl creme fraîche
riven ost

Sätt ugnen på 180 grader. Stek löken och vitlöken i lite olja och tillsätt krossade tomater, tomatpuré och riven morot/zucchini. Låt koka i cirka 10 minuter tills allt är krämigt. Lägg 1/8 av mixen i en tortilla och rulla ihop. Lägg i en ugnssäker form med skarven nedåt, upprepa med resten av mixen. Häll creme fraîche över och strö över riven ost och ställ in i ugnen tills enchiladas är gyllene och bubbliga. Enjoy!

10 kommentarer:

Desiree sa...

Jag älskar veggo. Kör flera gånger i veckan med renodlat veggo. Har faktiskt blivit mer veggo för oss sedan vi flyttade hit där kött är relativt dyrt. Men jag äter också gärna fisk och kyckling. Men rött kött har vi dragit ner rejält på. Ikväll åt vi tex Daahl (indisk linsgryta) med Naanbröd till. Hur gott som helst. Jag brukar också göra en veggo köttfärssås ibland med röda linser som blir riktigt god. Provar gärna din rätt här. Den låter riktigt god. Älskar bönor och baljväxter. Mycket man kan göra med dessa.

storasyster sa...

Mummma! Ser fram emot gröna måndagar!!

Charlie sa ... sa...

Gott!!!

Och ditt söndagssvep…alltså! Så mycket läckert. Jag måste ha något med choklad nu och så blir jag sugen på härliga höstfilmer och en NY-apartment!

xo

Jenny sa...

Som veggie hurrar jag för detta! :) Du gör alltid så god mat och goda drycker! Detta låter i alla fall jättemumsigt! jag ska bjuda familjen på "mexican fiest"a om några helger så då ska jag kolla in detta. tack! :)

Miss Marie sa...

Desiree - du får dela med dig av dina bästa veggo-recept, behöver all inspiration jag kan få! :)

Storasyster - :)

Lotta - kul! :)

Jenny - oooohhh, vill också ha Mexican Fiesta, det låter gott! :)

Ullis sa...

Det låter jättegott. Måste prova nån gång.

Anna, Fair and True sa...

Gott! Vi har inte kört köttfri måndag men i våras hade vi Middagsfrid matkasse och hade då varannan vecka vegetarisk kasse.

Miss Marie sa...

Ullis - haha, vill se bidbevis på att du testar det här! ;)

Anna - bra idé! Då får man ju en massa recept man annars kanske inte hade kommit på att göra!

Annika sa...

Så bra att köra Meatless Monday!
Gillar verkligen den idéen. Skulle gärna dra ner på köttätandet också.
Skulle gärna prova det här receptet.

Miss Marie sa...

Annika - ja, kött är ju så gott, men veggo kan också vara gott! :)