måndag, november 24, 2014

Meatless Monday 13



Hemmagjord pizza hör hösten till, tycker jag. Den här blir härligt god toppad med sötpotatis, tomat, chèvre och haricots verts.

1 stor eller 4 portionspizzor
25 g färsk jäst
2 dl vatten, fingervarmt
6-8 dl mjöl
1 tsk salt
2 msk olivolja

Topping
1 sötpotatis
En handfull haritcots verts
Ett gäng cocktailtomater
150 g chèvreost
Parmesan

Tomatsås
1 burk krossade tomater
1 msk balsamvinäger
1 lök
1 vitlök
Salt&peppar

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt mjölet, lite i taget. Jag blandar vetemjöl special, fullkornsdinkelmjöl och bovetemjöl för bästa basen. Tillsätt olja och salt och knåda degen för hand i 10 minuter eller i 5 minuter i maskin. Låt degen jäsa till dubbel storlek i 30-40 minuter. Har ni ett kallt och dragigt kök (som jag!) så ställ den en stund i ugnen eller bredvid något varmt för att få den att jäsa.

Under tiden degen jäser, skär sötpotatisen i tunna skivor och lägg i ett lager på en ugnsplåt. Ringla över lite olivolja och salta och peppra. In i ugnen på 220 grader i 7-10 minuter, tills de är lätt bruna och rostade.

Gör tomatsåsen genom att hacka lök och vitlök och lägga i en kastrull med lite olivolja. Fräs till löken börjar ta färg och tillsätt sedan krossade tomaterna, balsamvinägern och salta och peppra. Låt puttra tills det är dags att göra pizzan.

När degen jäst till dubbel storlek är den klar att kavlas ut till antingen en stor pizza eller några mindre. Börja med ett lager tomatsås, sedan sötpotatisskivorna, haricots verts och tomaterna. Avsluta med chèvreosten och riv över lite parmesan. Sätt in i pizzorna i ugnen på 200 grader i 10-15 minuter.

4 kommentarer:

storasyster sa...

Beställer en till mig! En kvart femton minuter??

Miss Marie sa...

Storasyster - ungefär!

Anna-Lena i Frankrike sa...

Hej!

Den pizzan såg god ut, fastän jag tycker inte om chevré... =)

Får jag tipsa om ett recept som ni kan göra någon gång på er meatless-monday om ni vill?

Paj med kronärtskocka och spenat:

Gör eller köp en pajdeg eller pizzadeg om du föredrar det.

Man tar färsk eller fryst spenat (mängden är inte så noga eftersom det är en paj, men lite mer om det är färsk eftersom den krymper så mycket)
Stek den i stekpanna, tillsätt ungefär två pressade vitlöksklyftor och en burk med kronärtskockor (hacka dom först).
I en bunke, lägg i ungefär 300 g cream cheese, tillsätt spenat/kronärtskocks-blandningen när den fortfarande är varm och blanda ihop.

Kavla ut degen i en rektangel och skär flärpar i undre och övre delen, så att det ser ut som fransar, kanske 2 cm breda. Lägg blandningen i mitten (där du inte har skurit) och fläta ihop flärparna över blandningen. Sen in i ugnen på 200 grader tills degen är klar.

Jättegott!

jag är inte så bra på att skriva recept som du märker, men jag hoppas att du förstår? =)

Miss Marie sa...

Anna-Lena - åååååhhhhhh, kronärtskocka! Så gott, ska jag testa! :)