torsdag, december 10, 2015

Sprucket glas, Zen och julspel


Förra veckan slutade med att Engelsmannen trampade på min dator och spräckte skärmen, så jag har varit lite lätt datahandikappad den här veckan. Han menar att det var mitt fel, eftersom man inte ska lämna datorer och annan elektronik på golvet medan jag envis hävdar att man ska titta var man sätter fötterna, så det är självklart hans fel! Det kan ha varit några fler svordomar inblandade i det meningsutbytet också, men de kan vi uelämna. Nu har vi enats om att inte diskutera det mer (men det är så himla bra att jag har en blogg, för ni VET ju att det var hans fel, right? Right.) Är det någon mer än jag som, när ni blir arga, tycker det är lättare att bli arg och skrika på ert modersmål istället för det språk ni vanligtvis pratar med er partner? Så är det för mig åtminstone.

Jag läste förresten en intressant artikel i The Green Parent, om hur man, för att bli mer Zen, ska tänka att glaset redan är trasigt. Artikelförfattaren menade att stressen, ilskan och irritation som vi känner kommer av att människor inte gör det vi förväntar oss av dem. Men vi kan aldrig ändra på deras beteende, det enda vi kan ändra är hur vi hanterar det. Förvänta dig att saker och ting ska gå fel, förvänta dig att saker inte ska bli som planerat, förvänta dig att datorn en dag kommer att gå sönder, förvänta dig att din partner kommer göra fel, förvänta dig att medarbetare inte kommer göra jobbet bra, förvänta dig att dina vänner inte kommer att hålla ett löfte. Acceptera det. Bara acceptera det. Du kan inte ändra på vad som kommer att hända, men du kan kontrollera dina känslor. Du kan le och säga: "Jag förväntade mig det här. Glaset var redan trasigt. Och jag accepterar det."

Okej, med tanke på första paragrafen i det här inlägget så är jag inte riktigt Zen än, men jag tycker det är värt att tänka på! Det är så ofta man lägger sina förväntningar och förhoppningar på andra människor, men de kan man ju aldrig styra över, så den besvikelsen man känner är ju egentligen ens eget fel, hänger ni med? Ja, lite flummigt är det, och att förutsätta att saker och ting ska gå sönder är ju lite dystert, men ändock tänkvärt!

Det här är sista hela veckan för Alfred i skolan. Nästa onsdag går han sista dagen och sen åker vi direkt till flygplatsen och hoppar på flyget till Sverige. Vi har faktiskt lyckats få ledigt från skolan på torsdag och fredag, halleluja, så vi utnyttjar det till max. Den här veckan har de haft tre föreställningar av sitt julspel, reception (som Alfred går i) och så year 1 och 2, gör spelet tillsammans och det var verkligen underbart att se. Föreställningen heter Mary's Knitting och handlar om hur Mary får reda på att hon ska få en bebis (his name will be Jeeeesus!) och att hon måste försöka hinna sticka klart en filt innan bebisen kommer. Alfred har tränat hårt på sin replik och på sångerna här hemma och allt satt perfekt. Han var ett får och repliken var; "Hello, I'm Shaun Sheep", så inget direkt avancerat, men han har varit så exalterad över det här så det var kul att allt satt som det skulle. På köpet har jag också lärt mig (läs, blivit hjärntvättad av) sångerna så jag kan dom också. Väldigt catchy!

Five happy sheep came jumping, jumping, jumping, five happy sheep came jumping, jumping over the hill...

9 kommentarer:

Annika sa...

OH, fy fasiken var SURT!! Men USCH!! Jag har undrat varför du inte bloggat denna vecka. Nu vet jag svaret.
Klart det är makens fel ;-))) Ibland har jag lagt min dator på golvet också, och det är nog inte det bästa man kan göra. Ibland ligger den i soffan, och då är jag rädd att ngn ska sätta sig på den (jag själv också).
Hoppas att din dator nu går att laga. Som bloggerska är man ju lite lätt beroende av sin dator.
OCH ja,det är lättare att bli arg på svenska :-)
Nej, Zen tror jag inte jag kommer att lyckas bli under den här livstiden, tyvärr. I wish, but...
OCH snart åker ni hem, vad mysigt.
Julspel, också mysigt och så typiskt engelskt på ngt sätt. Här i US förekommer absolut inget sådant på de kommunala skolorna. Verkar så mysigt och trevligt. I would love it!!

eastcoastmom sa...

Klart som korvspad att man ska titta var man sätter fötterna!!!

Miss Marie sa...

Annika - klart det är hans fel, eller hur? ;) Jag har en touch screen på datorn, vilket gör det lite svårare att laga, än så länge klarar jag att se igenom sprickan... ;) Ja, jag kände det lite grann som i Love Actually, där de har julspel! :)

Eastcoastmom - eller hur?! Tack! ;)

Anonym sa...

Jag har gjort exakt samma sak själv. Trampat på en dator på golvet och det var ju bara att inse att det var mitt fel, så självklart var det engelsmannens fel! Fick faktiskt ut en ny dator på hemförsäkringen =)
(fast jag tyckte ju det var lite dumt att datorn låg på golvet ;)
/Pernilla

Anonym sa...

Tycker absolut att sänka sina förväntningar hjälper jättebra när man har vänner som kanske aldrig kommer i tid till exempel. Men jag tror tyvärr inte att det alltid fungerar? Jag har haft nâgon kollega och familjemedlem som jag tyckt faktiskt var elak. En "bully". Klart att om man har lägre förväntningar att det hjälper, men jag har i alla fall en gräns för hur mycket kritik jag vill ta... Men jag är inte bra pâ att ta kritik. Men visa bettenden blir nästan vem som helst ledsen av... Typ människor som ständigt säger saker som "har du ingen annan vinterkappa", "vilket blaskigt kaffe" osv...

Desiree sa...

Åh så surt med datorn. Ja men visst var det hans fel. Blir det ny dator nu av snälla tomten. Passa på att köpa en i Sverige så att du får svenskt tangentbord kanske?
En kompis till mig hade en riktigt dålig vecka här. HOn skulle komma och hämta upp mig och skrapade upp hela sidan på sin nya bil på väg ut ur garaget. Snävt och trångt garage, hon hade lite bråttom, kände inte bilen så väl. Hon var så himla ledsen och det förstår jag. En ny volvo som de bara haft 6 månader. Jag spillde ju te på min laptop för några månader sedan (helt klart mitt fel) men surt ändå.
Ha en fin helg.Kul att Alfred ska vara med i ett julspel. Han fixar säkert sina repliker galant.
Kram!

Miss Marie sa...

Pernilla - visst är det dumt att lägga datorn på golvet, men ännu dummare att kliva på den! ;)

Anonym - nej, men absolut, visst har du rätt! Mobbning eller elakhet ska man ju inte acceptera, men det här gäller väl mer småsaker som kan bli stora saker!

Desiree - han har redan haft sitt julspel o det gick kanon! :) Och vilken dålig vecka för din kompis, trist! :(

Anna, Fair and True sa...

Hur länge är ni i Sverige? Anders första Sverigeresa är det väl?!

Miss Marie sa...

Vi kommer tillbaka den första januari, så blir dryga två veckor. Ja, första flygresan, blir spännande! :)