tisdag, mars 22, 2016

Sticky Lemon Rolls



Jag kanske har nämnt någon gång tidigare att jag gillar citron? Ja, jag tänkte väl det... För jag ÄLSKAR citron! När jag snubblade över det här receptet på Sticky Lemon Rolls with Lemon Cream Cheese Frosting så visste jag att jag skulle testa dom. Och ja, det är lika gott som det låter!

Jag fixade till de här på fredagen och så fick andra jäsningen ske över natten i kylskåpet, och det funkade riktigt bra! Engelsmannen var skeptisk till det här till frukosten, han tyckte mer det var en kaka (och det har han i och för sig rätt i, men ska ni göra en kaka till kaffe så rekommenderar jag istället världens godaste citronkaka!) men han har inga problem att smälla i sig tre croissanter till frukost när vi är hos hans föräldrar! Jag förstår inte hans logik ibland... Men ja, det här är söta bullar, jag tog ändå bort lite socker för att jag inte ville ha det för sött, amerikanska bakverk kan ibland vara alldeles för söta! I originalreceptet så gör man en citronfyllning, men jag fuskade och körde på köpt lemon curd. Jag blandade ut lemon curden med saft och rivet skal från en halv citron, då blev det väldigt citronigt och gott. Ska det vara så ska det! Ska ni bjuda över några på påskbrunch så kan jag verkligen rekommendera dessa bullar, de smakar himmelskt, är lätta att förbereda och det kommer garanterat imponera på gäster!


Citronbullar, 12 st.

2 1/2 tsk jäst
1,7 dl mjölk
110 g rumsvarmt smör
2 stora ägg
2 msk socker
2 tsk vaniljextrakt
rivet skal från 1 citron
10 dl mjöl
en nypa salt
en nypa muskotnöt

Fylling
1 burk lemon curd
saft och rivet skal från 1 citron

Frosting
1 dl ricottaost (cream cheese funkar också!)
Rivet skal och saft från en halv citron
2 msk florsocker

Värm mjölken till 37 grader (eller till den temperatur som det står på jästpaketet) och häll i en skål. Sprinkla över jästen och låt det stå ett tag. Blanda i smör, ägg, socker, vaniljextrakt, citronskal,salt och muskot. Häll i mjölet lite i taget, tills degen inte längre är kladdig. Knåda degen i fem minuter. Låt den jäsa, övertäckt med plastfolie, i cirka en timme. 

Ta fram en form och smörj den med smör.

Kavla ut degen till en rektangel och bred ut citronfyllningen. Rulla ihop degen till en lång rulle och dela den sedan i 10-12 bitar och ställ dom i formen. Låt dem jäsa, övertäckt med plastfolie, i 1 timme, eller i kylskåp över natten.

Sätt ugnen på 175 grader. Baka bullarna i 30-35 minuter eller tills de har fått fin färg och inte längre är kladdiga i mitten.

Blanda ricottaost med, florsocker och saft och rivet skal från en halv citron. Droppa frostingen över bullarna när tagits ut ur ugnen. Låt bullarna svalna något men de serveras bäst när de är lite varma! Njut!




3 kommentarer:

Desiree sa...

Ser och later jattegott. Jag bakade som sagt citronkakan som du delade med dig recpetet pa och den blev saaa god! Den dar glasyren pa kakan gjorde verkligen den helt perfekt. Den kakan kommer jag sakert att baka igen. Blir sugen pa att testa dessa citronbullar ocksa.
Kram!

Miss Marie sa...

Desiree - visst är den kakan god! Dessa är också cironiga och goda!😍

Anonym sa...

Vad tror du om det här? Gillar man citron är det att rekommendera :-)
http://www.southernliving.com/food/how-to/luscious-lemon-bars-recipe-video
Tur för dig att du bor i UK för det finns väl inget annat land, förutom möjligen US, där man uppskattar och använder citron till så mycket :-)

Jag gillar verkligen dina söndags-listor :-)

Vänliga hälsningar Cecilia