tisdag, oktober 04, 2016

DagslägeVi har en sjukling här hemma, en Alfred med feber och allmän hängighet. Anders hade feber några dagar i början av förra veckan, sen hade jag feber fredag till lördag och nu är det alltså Alfreds tur. Undrar om Engelsmannen är näst i kön?!

Annars då? Jo, Alfred trivs i skolan, ibland blir jag förvånad av vad de förväntas lära sig i skolan när de bara är fem/sex år men Alfred verkar gilla det. Han fick sin första riktiga läxa i fredags, den är i fem delar och han ska skriva, rita, räkna, prata och läsa i olika moment. Han har till den 17 oktober på sig att göra läxan, så det finns gott om tid, men ändå har jag lite tudelade känslor om läxor redan så här tidigt. Han har haft läsläxa sedan han började reception och det tycker jag är bra, läsning är något som man måste lära sig och det är svårt att få tid till att läsa en och en i skolan, så det kan vara bra att träna hemma. Förresten så har de frivilliga som kommer in och läser med eleverna, föräldrar och mor- och farföräldrar tex, vilket jag tycker är en väldigt bra idé! Jag skulle gissa att Alfred läser 25% med lärare/lärarassistent och 75% med de här extrahjälparna. Finns det även i andra länder? Hursomhelst, läxa är något jag helt enkelt får vänja mig vid!

Anders är i en väldigt rolig ålder just nu, allt ska utforskas och han går gärna runt och upptäcker. Han är väldigt sugen på att göra allt som de äldre barnen gör, och han försöker klättra på Alfreds cykel och andras sparkcyklar så mycket han bara kan, men han kommer ingenvart! Tömma kökssåp är en annan rolig syssla, liksom att lägga saker i andra saker. Han har bland annat en brandbil i trä som är hans favoritleksak, med den kan han sitta länge och ta ur brandmännen och sen sätta i dom igen. De där brandmännen hittar man lite varsomhelst också, igår fiskade jag upp en ur en flaska! Han tycker om böcker, och när Alfred läser vill Anders gärna också ha en bok att "läsa" ur. Ja, ni förstår kanske att storebror är Anders hjälte!

3 kommentarer:

Annika sa...

Hoppas att Alfred snart mår bra igen.
Efter 13 år i den amerikanska skolan (i en kommun där skolorna är toppen) kan jag nog egentligen bara understryka att det är bra att de får läxor tidigt. Det är min uppfattning.
Det hela börjar ju lugnt, de får lära sig vikten av läxor. Visst, det fanns gånger i HS då K bågnade under läxbördan och vad som förväntades av henne (inte så roligt, men HON klagade faktiskt inte. Det var mer jag som förfasade mig i HS över ALLT de skulle göra. Mycket bara för att ens kunna söka till college). Men ändå? Jag är nöjd med skolan här, och har alltid varit. Läxor förlorar sitt stigma om de ges från allra första början. Samma med betyg. No big deal, liksom. Man vet då vad man måste jobba mer på, var de svaga punkterna ligger. Dessutom skickade skolan ut "interims" mellan betygen.
Tycker att det ofta är för mycket "låt gå" attityd hemma, tyvärr, i skolan.
Ja, när K gick i KG, ettan och tvåan var jag på skolan 1-2 gånger i veckan och läste med barnen. Det gillade jag, och det gillade K :-)
Så roligt att Alfred trivs i skolan. DET är verkligen guld!!
Klart Alfred är Anders hjälte. SÅ gulligt!!

Hemma på Sjuan sa...

Spännande med skolan, rolig ålder de är i där det händer mycket. Jag tycker inte att det är länge sedan mina killar var i den åldern och nu är de "vuxna män" :) Kram Suss

Miss Marie sa...

Annika - ja, antar att det är bra att de får vänja sig redan! Än så länge är det ju "lätta" läxor så han klagar inte. Kul att du var inne och läste, det skulle jag också göra om inte Anders var så liten! 😊

Suss-visst går det fort! Och ja, i den här åldern händer mycket!