måndag, oktober 03, 2016

Skillnad mellan pojk- och flickbebisar, såklart!


Jag har pratat tidigare om hur bristen på genusdebatt i England gör mig galen, men det gör mig fortfarande galen!

Väldigt ofta hör man föräldrar som ursäktar sina barn med orden "but he's just being a boy" när barnet ifråga har betett sig olämpligt i skola/lekplats/park/någon annanstans, som om det vore en helt godtagbar ursäkt. De förväntas nästan bete sig dåligt eftersom de är pojkar! Det är i och för sig jätteskönt för de här pojkarna som kan göra vad de vill och sedan komma med ursäkten att de bara är pojkar, för det är så pojkar är. Många män verkar bära med sig den ursäkten även som vuxna.

Det här börjar redan tidigt. Jag råkade lyssna på en mamma som väntar sitt tredje barn, och hon berättade för sin väninna att hon ju hade två pojkar sedan tidigare och att de nu väntade en flicka och det var ju väldigt spännande och förvirrande för hon visste ju ingenting alls om flickbebisar! Nej, för det kommer komma som en överraskning för henne att bebisar med snippa är helt annan än sak än en bebis med snopp! Flickbebisar kanske prutar glitter och bajsar rosenblad! Vad vet jag, jag har ju bara haft snoppbebisar?!

Och det verkar inte vara någon som ifrågasätter det här, det är helt normalt. Jag känner mig så otroligt svensk ibland. Jobbigt.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ja och speciellt småbarn? Sedan vet jag inte hur det är i Sverige men bland större barn finns könsskillnader här i Paris. Hur det nu kommer sig? Tjejerna är duktigare i skolan och även om barnen leker med varandra är det en hel del fokus på vilken könsidentitet man har från barnen själva också, lekar, färger, prylar ? Är det mindre så i Sverige idag ? När jag var liten var det nog ganska lika Frankrike idag som jag minns det? Tjejmiddag, smink, barbiedockor osv. Här finns ju flick och pojkskolor också... Skönt att det är borta i Sverige.

Miss Marie sa...

Anonym - vet heller inte riktigt hur det är i Sverige nu, men det känns som att det är lite mer unisex överlag, men det är det inte här i England! Pojkar förväntas vara småbråkiga och inte lära sig så mycket, medan flickor ska vara fröken duktig, och det blir jag så trött på! Jag är övertygad om att pojkar kan bete sig minst lika "bra" som flickor i skolan!

Anna, Fair and True sa...

Det är absolut inte borta i Sverige men det är ju bättre där. Här i Belgien bland många expats hör jag också folk generalisera (och ursäkta) hela tiden. Gör mig galen!

emelie - Berlin, Berlin sa...

Tycker alltid det är så skönt att läsa om andra som uppmärksammar detta. Jag känner mig väldigt ensam om att störa ihjäl mig på det i det här landet och det känns väldigt mycket som att gå mot motströms i en stor orkan.
På något sätt tänker jag ändå att i Sverige är det liiiite bättre, även fast jag egentligen inte har någon aning om alls hur det är. (Men visst är det väl ändå lite bättre?!)
Här är det i alla fall inte någon som uppmärksammar hur man tilltalar tjejer eller killar olika. Eller tillåter för beteende beroende på om dom har en snopp eller inte. (Blir galen!)
Sen det där med hur farligt allt som är rosa är. Manligheten är tydligen så svag att den hotas av en betydelselös färg...