fredag, oktober 28, 2016

Flygande miljöförstöring


Häromdagen köpte vi våra flygbiljetter hem över jul (åker på kvällen den 22 december, hoppas verkligen vi slipper snöoväder!!!) och som alltid när jag köper flygresor så får jag lite dåligt samvete. Jag vet ju hur dåligt, ur miljösynpunkt, det är att flyga! Men samtidigt, den enda gången vi flyger är när vi ska hälsa på familjen, i stort sett. Det är 18 månader sedan vi senast flög på semester, och då var det till Italien där vi mötte upp med vår "München-familjen"! Och ändå, nog borde vi kunna ta med våra barn och visa dem världen någon gång, om vi har råd?

Men de jag tycker borde se äver sitt resende mest är affärsmänniskor. Ja, ni vet de där människorna som ser så viktiga ut när de är ute och flyger. För de är faktiskt på businessssss! De har ett syfte med sitt resande. Tror de, åtminstone! En bekant i München jobbar med försäljning på ett stort företag och han flyger i stort sett varje vecka. Även fast han åker från München blir det ofta mellanlandningar, alltså fyra flyg per resa. Och så har vi de som flyger någonstans över dagen för att vara med på ett möte. Say what?! Med dagens teknologi, nog ska man väl kunna ta dessa möten via dator? Jag kan förstå om man ska på studiebesök, kurs eller lära sig något hands on, då kan man behöva träffas face to face, men för ett möte för att komma överens om något, eller för att sälja in något, inte behövs det en dyr och miljöförstörande resa för det? Jag förstår bara inte. Var är dessa människors sociala ansvar för vår och kommande generationers miljö? Jag har också märkt att de som reser mycket inom jobbet, också verkar resa mycket på sin fritid. Jag antar att de har en massa "gratis" poäng som de måste spendera på flygresor. Återigen utan att ge den minsta hänsyn till miljön!

Är jag ensam om att tänka så här? Jag tycker bara det är så konstigt att det är så få som verkar tänka på det, trots att det finns mycket information om flygresor och vår miljö. Det är lätt att känna missmod över ens egna val att källsortera och använda bilen ytterst lite, när man ser det här.

6 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

Jag tänker också mycket på det, både för att vi resor lite privat (mest till Sverige just nu) och jag reser en del i jobbet (också till Sverige) men jag försöker klimatkompensera ibland (när man betalar extra alltså). Sedan tänker jag att jag försöker leva mer miljövänlgit i min vardag med val av mat, källsortering, åka kollektivt, shopping m m SÅ ATT jag kan resa. En del reser ju men gör samtidigt inget med sin vardagsmiljöförstöring.

Sedan håller jag med dig om videokonferens och vissa möten håller vi så men ibland måste man träffas face-to-face av olika skäl. Men då försöker vi åka t ex själv eller få istället för att alla inblandade åker. Jag jobbar ju även på en offentlig institution så vi måste ju också tänka på vad det kostar skattebetalarna också.

Anonym sa...

Min man är väl en av de där affärsresenärerna... På hans företag reser de så lite det bara går men ibland måste möten ske face-to-face. Ta tex Asien, där är ledarskapet, tyvärr, fortfarande väldigt mycket hierarki och när saker strular eller information inte tycks gå fram, ofta pga att det är olika kulturer, måst han som chef dit. Vare sig han vill eller inte. De har otroligt mycket möten via Skype for business och det funkar oftast bra men man måste också ses ibland! Även vår son reser mycket och i hans fall handlar det ofta om att träffa de stora kunderna, i hans fall i Nord Amerika, att vara där, visa maskinerierna och svara på frågor kan handla om att sälja eller inte sälja och när det handlar om stora entreprenadmaskiner handlar det om stora belopp som leder till att företaget går runt.
Men visst, det är en balansgång det här med miljötänk!

Anonym sa...

Min sambo jobbar på ett jättestort franskt företag. Och han har bytt chef. Det här med resandet är mycket individuellt. Han har haft chefer som valt att inte resa och andra som reser varje vecka och över helgen. Det finns chefer som aldrig kan ta tunnelbanan utan bara tar tjänstebil fast det tar längre tid. De som väljer att bo fint äta dyrt och bara kan resa i business. Alltså jag håller med dig. Det skulle vara lätt att minska på resandet speciellt vissa som tycker om att networka skulle kunna välja att resa mindre, billigare och miljövänligare. Nej man måste inte tacka ja till allt. Företagen behöver striktare policy kanske?

Miss Marie sa...

Anna - jag är lite emot klimatkompensation, det känns som att man försöker köpa sig fri utan att faktiskt göra något åt sitt beteende, förstår du? Fast såklart bättre än ingenting! Jag tror att man på offentliga instutitioner är lite mer aktsamma just ur ekonomisk synpunkt, vilket ju leder till mindre resor.

Brysselkakan - jo, men när det gäller att visa maskiner osv, så kan jag ha förståelse för det, då krävs face to face. Men bara möten, när de bara snackar och håller på, då kan jag verkligen inte förstå det!

Anonym - ja, jag inser ju att det här inte är något som en enskild individ i ett företag kan göra något åt, precis som du säger krävs det ju en annan policy i företagen!

Anonym sa...

Jag jobbar för ett stort medieföretag utspritt på många orter i Sverige och jag har verkligen chockats av hur mkt vi reser inom koncernen. De som har långt till orterna flyger, men annars är det visserligen tåg. Men kom igen - ett medieföretag ska väl för tusan ha som policy att köra digitala möten så mycket det bara går. Visst - vi har skypemöten och telefonkonferenser flera ggr i veckan (nästan ett om dagen), men det är fortfarande för många fysiska möten också.
Och ska man tänka på lönsamheten i bolag så är ju resandet en sjukt stor utgift + förlorad arbetstid. Som sagt, mycket förvånande.

Miss Marie sa...

Anonym - ja, nästan lite komiskt att ett mediaföretag inte har mer digitala möten, de om några borde ju se fördelarna med det! Och ja, både miljömässigt och kostnadsmässigt är det ju en stor utgift!