fredag, november 05, 2010

Förlossningsfunderingar

Igår var vi på besök på en förlossningsklinik här i München. I Tyskland får man nämligen välja var man vill föda, och det finns en mängd olika sjukhus och kliniker och de flesta är öppna för alla. Vi har ett sjukhus och den här kliniken i närheten av vår lägenhet, så de känns som naturliga val, någon av dom. Kliniken har viss möjlighet att hantera komplikationer vid förlossningen, både hos mamman och bebisen, men skulle det vara något allvarligt får man åka till sjukhuset. 


På besöket igår fick vi se lite av kliniken och de berättade om deras procedurer... tror vi i alla fall. Allting var på tyska (kanske inte så konstigt eftersom vi är i Tyskland) och varken Engelsmannen eller jag talar språket flytande. Vi förstod några ord här och där och försökte förstå sammanhanget utifrån dom. Kaiserschnitt... ja, det måste ju vara kejsarsnitt. Epiduralanästhesie, japp, det kan jag också lista ut. Ja, det kändes ganska surrealistiskt att sitta där och lyssna på dom! 


Men det kändes också betryggande, för tyskarna tar det här med barnafödande på stort allvar och möjligheten för föräldrarna att välja var man vill föda gör att alla kliniker och sjukhus hela tiden måste vara tipptopp och visa största omsorg för sina patienter. Det enda som oroar lite är väl just språkbarriären, men på både kliniken och sjukhuset talar personalen engelska, så det ska nog gå bra. Hoppas vi! 

6 kommentarer:

mia sa...

Från förlossning via München och jag (som inte kan något om förlossningskliniker) blev plötsligt grymt sugen på staden. Kan du inte blogga lite bilder och tips på staden? Om man nu fräckt får komma med sådana önskningar.. :)

PS. Jag kan också ta över Albert om Blueberry inte gillar honom.

Marie sa...

Mia - ska se vad jag kan göra! :)

Desiree sa...

Låter som ni har gjort ett bra val av förlossningsklinik. Det är ju toppen att man kan välja och se sig om. Jag tror nog att det kommer gå bra trots att ni båda inte är helt flytande på tyska. Ni kan ju ta en del på tyska och en del på engelska.
Kram!

Marie sa...

Desiree - ja, som vi säger, bebisen kommer nog ut ändå! :D

Anna, Fair and True sa...

Vi har valt BB Stockholm som är en av två kliniker på Danderyd. Men det finns alltid en risk att de kan vara fulla men i januari är det oftast inte sån stor risk (däremot om vi hade fött i juli...).

Marie sa...

Anna - ja, sommarmånaderna är nog värre! Tror det blir bra vilket sjukhus man än väljer faktiskt!