tisdag, oktober 11, 2011

Den hära utlänningen.

Tack för alla tankar om inlägget nedan, jag behöver ibland höra att jag är en inskränkt utlänning. Jag har bott i många länder och det finns saker som jag stör mig på i alla länder (även Sverige!) och oftast lär jag mig leva med dom, även fast det fortfarande kan störa mig ibland.

Sofia bloggade häromdagen om vad hennes Utopia som land skulle vara. Mitt skulle vara Sveriges öppenhet, både när det gäller naturen och människorna. Att ta en promenad i en av Sveriges skogar och inte möta en enda människa är verkligen unikt. Och så tar jag gärna den svenska föräldraomsorgen och så de stabilt byggda svenska husen. Den svenska jantelagen skulle jag dock gärna skippa! I England tar jag gärna pubarna, shopping och att det är nära till allt, och så artigheten förstås. De dragiga små husen, de dåliga vägarna, de alldeles för många bilarna och den unket gammelmodiga inställningen till jämställdhet får de gärna ha för sig själva. Från Frankrike tar jag vinet, den avslappnade inställningen till livet, men de får gärna ha politiken och de dragiga husen för sig själva. Från Tyskland tar jag den riktigt bra mödra-, barn- och sjukvården och de rena städerna. Vissa tyskars arroganta stil och dåliga customer service vill jag inte ha! Och så tyskarnas ovana att ha hundarna lösa, den vill jag gärna slippa!

Hur ser ert Utopia ut?

10 kommentarer:

brysselkakan sa...

Åh! Det vore underbart om man kunde plocka ihop det bästa från alla länder!
Från Belgien skulle jag ta med deras underbart stora och goda utbud av franskbröd (ljust bröd), men allt annat bröd fick stanna kvar. Deras choklad men hur de kör bil, tutar och inte vet vad service är kan de få behålla, det bjuder jag på! Och deras gatulopppisar! Dem tar jag oxå med!

Marie sa...

Brysselkakan - det låter bra, jag tar med lite av det i min Utopia också! :)

Desiree sa...

Vilket kul inlägg. Det här får jag ta och fundera på hur min utopia skulle se ut. Kul idé.

Annika sa...

Den där ön i havet med det bästa från flera världar har jag ofta funderat på....
Svenska hus tar jag direkt, men behåller den amerikanska artigheten och deras service "mindighet", tar utbudet härifrån också, och sen tar jag fakitkst (knäpp som jag är) vintern hemma.
Och sen en del annat...
JO, en viktig saK. jag tar svenskarnas semster ANY DAY OF THE WEEK. Det är ju för bedrövligt med den saken här...

Marie sa...

Desiree - gör det, vi vill veta! :)

Annika -ja, svenskar semester o annan ledighet är riktigt bra!

Millan sa...

Hm.. intressant det dar! jag har bott i england sa lange nu att jag blivit lite hemmablind sa att saga. Dvs, jag tycker att det dragiga gamla husen ar mysiga och jag har lite svart for att allt ser likadant ut i sverige. Alla bygger fina stora hus... och sedan inreds de i precis samma stil, med samma kok, badrum, kakel, gardiner, mobler.. ja allt! Skumt tycker jag .. men hade med all sakerhet gjort samma sak om jag bodde i sverige.

Jag saknar naturen i sverige och onskar att vi hade samma barnomsorg har i england. Barnomsorgen har ar namligen bra.. men sa jakla dyr!

Mitt utopia skulle vara en blandning av Sverige och England med med ett klimat som det Annika har i Reston. Dvs, ordentliga arstider dar det faktiskt blir sommar... inte som i sverige och england dar man inte kan lita pa vadret alls!

Om jag fick valja skulle jag garna vilja bo i sverige pa sommaren och i December och sedan bo i England pa varen och hosten... undrar om det gar att fixa? ;-)

Marie sa...

Millan - haha! Och jag som tycker att alla hus ser likadana ut i England! :) Likadana radhus på rad gata upp och gata ned. Och så heltäckningsmatta i alla rum förutom kök o badrum (förhoppningsvis). Och såklart toaletter på övervåning för, ve och fasa, man kan ju inte ha en downstair toilet! ;)

storasyster sa...

Det var ett riktigt kul inlägg. har tyvärr inte så mkt åsikter att komma med. Här ute på landet i sverige trivs vi bra!! Men kul att läsa hur du och ni andra upplever länderna!

Marie sa...

Storasyster - landet i Sverige är ju ändå ganska härligt! :)

Anonym sa...

Svensk natur, jämställdhet och miljötänkande men inte klimatet eller shoppingen. Franskt cuisine och arkitektur men inte arrogansen, främlingsfientligheten eller den statliga organisationen. Engelska pubar, byar och kust och jag väljer att prata brittisk engelska samt den engelska skolan men inte imperialismen eller klassamhället. Belgisk choklad, pommes frites, öl och deras acceptans, art nouveau, flexibilitet, vänlighet och avslappnade attityd. Sedan litar jag på dig och lägger också till den tyska sjukvården, den tyska ekonomin kanske samt köper en tysk bil. Spanjorernas känsla för att leva i nuet och att ta det lugnt och njuta av vardagen och det sociala umgänget. Modern arkitektur tar jag från Holland samt deras arbetsmoral, stroopwafels och deras infrastruktur, alla cykelbanor men inte köerna på motorvägen eller campandet. Oj och en massa annat... Alperna måste jag ha med!