torsdag, oktober 27, 2011

Matinspiration

Nuförtiden känns det som om jag spenderar all tid i köket och vid köksbordet. Det känns som om Alfred äter jämt (och länge, ibland tar det en timme vid lunchen!) och därmellan gäller det att laga maten. I början tyckte jag det gick bra med burkmat, men nu när han är lite äldre så är den maten så väldigt tråkig, så det tar vi med när vi går ut, hemma får han hemlagat! Sen ska jag ha något att äta också...

Ibland saknas inspiration, men de senaste dagarna har jag följt några av recepten hos Lilla Matdériven. Det finns massvis med gott och nyttigt som jag vill prova också, men de här har jag provat hittills:


Carrot Cake Smoothie
2 stora smoothies
3 dl mjölk, valfri sort
1,25 dl naturell yoghurt
1 dl havregryn
3 medelstora morötter, skalade och ångkokta
1 banan
1 msk gojibär
1 tsk vaniljpulver
¾ tsk kanel
½ tsk färsk ingefära, riven
en nypa muskot

1. Blötlägg gojibären i mjölken i minst 1 timme.
2. Ångkoka morötterna. Skölj bitarna i kallt vatten.
3. Mixa alla ingredienser i en blender. Häll i en eller två nävar is och mixa tills isen är krossad. Servera!



Den här var riktigt god! Jag tog dinkelgryn istället för havre, eftersom det var det jag hade hemma och så skippade jag gojibären (jag erkänner att det var för att jag inte vet vad det är för något...). Nästa gång tar jag nog mer mjölk (jag använde mandelmjölk) än yoghurten. Min yoghurt var ganska så tjock så det blev en lite väl tjock smothie. Men supergod!




Sötpotatispinnar
1 medelstor sötpotatis
1 msk olivolja
½ tsk malen kanel

Värm ugnen till 225°. Skala potatisen och skär den i smala stavar. Blanda ihop olja och kanel i en liten skål. Lägg potatisen på en folietäck ugnsplåt och häll över oljan. Rör runt och se till att potatisen blir jämt täckta av oljan. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter, tills pinnarna har fått en fin färg. Rör runt bland dem då och då.



Dom här gillade Alfred till en början, men sen ville han inte ha fler. Jag antar att det kanske blev lite väl mycket kanel. Men jag gillade dom!




Marockansk äppelpuré
ca 5 dl
1 burk ekologiska vita bönor, avsköljda (ca 4 dl)
1 ekologiskt äpple
1 dl ekologisk äppeljuice, osötad
¼ tsk kardemummakärnor, mortlade
½ tsk kanel
½ tsk vaniljpulver
2 msk lönnsirap (kan uteslutas eller minskas)

Skär bort kärnhuset ur äpplet. Häll i alla ingredienser i en blender alt. mixa med en stavmixer och kör tills du får en slät massa. Du kan äta purén direkt men jag tycker att den blir godast om man låter den stå i kylen i minst 30 minuter.


Den här var nom nom nom enligt Alfred. En riktig hit som slank ned med superfart. Kan verkligen rekommenderas! Till vuxna skulle jag nog rekommendera att ta i lite lönnsirap, annars blir det lite trist.




Magiska morotsbullar
30-35 st
1 medelstor morot, skalad och riven
50 g ekologiskt smör
5 dl mjölk
50 g jäst
12-13 dl dinkelmjöl, siktat

1 ägg
sesamfrön, vallmofrön, havregryn eller hackade solroskärnor

Smält smöret på svag värme i en medelstor kastrull. Häll i mjölken och morötterna och värm tills den är fingervarm. Smula ner jästen i en stor bunke och tillsätt lite mjölk. Rör ut jästen och tillsätt därefter resten av mjölken och mjölet. Arbeta ihop till en blank och slät deg som fortfarande är ganska klibbig. Låt jäsa i 1 timme.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i tre delar. Dela därefter varje del i ytterligare 10-12 delar som du rullar till jämna små bollar mellan dina händer. Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper (du behöver 2-3 plåtar). Låt bullarna jäsa under bakduk i 30 minuter och värm ugnen till 225°.

När brödbullarna har jäst klart, knäck ner ägget i en liten skål och vispa med en gaffel. Pensla bullarna med ägg och strö din topping över. Grädda i ugnen i 10 minuter eller tills de får en fin gyllene färg. Låt svalna på galler innan servering. Går bra att frysa in.



Även dessa var en hit hos Alfred! Jag tycker också att de är goda...




Grymma grönsaksmuffins
12 st
3 dl dinkelsikt
1 tsk baking soda alt. bakpulver
1 ägg
½ dl ekologisk rapsolja
1 dl mjölk
½ burk kesella 10%
1 ½ dl riven mild ost, ex. hushållsost
1 skalad och riven morot
1 dl frysta alt färska ärtor
ca 1 msk sesamfrön

Rör ihop dinkelsikt och bakpulver i en skål.
Vispa ägget poröst i en annan skål och blanda ner olja, mjölk och kesella.
Rör därefter ner morötter, ärtor och osten.
Tillsist rör du försiktigt ner allt i mjölbandningen.
Pensla din muffinsform med olivolja. Jag föredrar att baka muffins i en plåtform så slipper man dra loss fastklibbade pappersformar efteråt.
Skeda upp smeten i dina formar.
Strö över sesamfrön och grädda i ugnen på 200° i ca 15 minuter.



Alfred tyckte först de var lite konstiga, men sen smaskade han på ordentligt! Supersmart att ha i frysen och kunna ta fram till mellanmål.




Blueberry Crumble Smoothie
2 stora smoothies
4 dl mandelmjölk alt. ris-, soja- eller havremjölk
1 dl havregryn
2 blad grönkål, avsköljda och mittvenen borttagna
1,5 dl frusna ekologiska blåbär
2 ekologiska bananer
1 tsk riven färsk ingefära
2 stora nävar is

Skär grönkålen i mindre bitar. Mixa alla ingredienser i en blender i någon minut eller två. Häll i två nävar is och mixa tills isen är krossad. Servera! Kan förvaras i kylen i upp till 2 dagar.


Jag hade ingen grönkål men det funkar bra utan. Riktigt gott med mandelmjölken men är nog god med vanlig mjölk också! Ingefära ger det lilla extra.

15 kommentarer:

anna of sweden sa...

Wow, vad duktig du är! Lyckost Alfred.
Och så himla snygga bilder!

Miss Marie sa...

Anna - den här kommentaren ska jag spara och visa för honom när han är en trulig tonåring! ;)

Ann-Louise sa...

Vilken lycka att se att mina recept gick hem hos er! :D

Vilka fina bilder du har tagit och Alfred är ju hur söt som helst!

Miss Marie sa...

Ann-Louise - de är verkligen hur bra som helst, dina recept! Jag håller nu på och scrollar mer bakåt i tiden för att få ännu mer mumsig inspiration! :)

Jenny sa...

Men mums! Ska definitivt prova carrot cake smootien. jag har ett recept på brödbullar som är likt det du gav, fast med honung istället för jäst. jag måste köpa en frys, men när jag har gjort det, då blir det baka och laga mat av. Då ska jag prova många av recepten ovan! :) tack Marie för all inspiration, och för de fina bilderna!

Sandra sa...

VIlken vardagslyx Alfred har! Måste gå tillbaka hit om några månader och kika på recepten. Mums!

Desiree sa...

Jag tycker du är superduktig som ställer dig och lagar till med så mycket gott. Jag blir alldeles hungrig av att se dessa bilder och läsa recepten. Mums vad mycket god inspiration!
Kram!

Miss Marie sa...

Jenny - mmm, morotssmoothien är överraskande god! Frys är bra att ha! :)

Sandra - gör så! Hoppas din lilla tjej också gillar en massa olika mat! :)

Desiree - jag blir också hungrig! :D

storasyster sa...

Pojkarna älskade "pepparkaks smoothie"!! gjorde receptet något enklare: vaniljyoghurt, kokta morötter, kanel riven ingefära. MUMMA för både stora o små!

Lisa sa...

Oj jag blir alldeles stressad.. Ar det sa dar avancerat man maste fixa? Vet inte ens var jag kan fa tag pa manga av ingridienserna!

Jag ar impad!

kram Lisa

Miss Marie sa...

Storasyster - det låter gott! :)

Lisa - som du ser på storasyrran; man tager vad man haver! :)

Annika sa...

WOW, Marie!!
Läckert och gott!
skitsnygga Bilder!!!
VERKLIGEN!!
you rule!!

Miss Marie sa...

Annika - I know! ;)

Anna, Fair and True sa...

Mycket gott! Hemma blir det 75% burkmat men ska försöka minska gradvis. Men här på resan blir det ju 100%. Och här finns det mycket mindre att välja på och allt är ännu mer pureat (även fast det står för 9 mån uppåt). Och tomaträtterna har så mycke tomat att bajset blir rött!

Miss Marie sa...

Anna - usch, då skulle alla Alfreds kläder ha röda fläckar vid det här laget! Gillar inte tomat i barnmatsburkar... Barnmaten i Sverige tycker jag är riktigt bra. Kvalitéen på barnmaten är bra här också, men det är bara samma rätter som alla de olika märkena har. Det blir riktigt tråkigt i längden!