måndag, oktober 31, 2011

Ur vägen!


Nu går inget säkert här hemma! Alfred har kommit på att gåvagnen är himlans kul att gå med, och man kommer ju till andra ställen som man inte når när man går längs med bord, soffor, stolar och hyllor! Ur vägen, här kommer Alfred!

En helt ovanlig måndag



Det känns riktigt lyxigt att ha två dagar till med ledighet för hela familjen. Tack för det, katolska Bayern! Idag gör vi nog en utflykt till en liten ort söder om München. Eller så leker vi här hemma. Skönt även det. Vintertiden känner vi inte av. Alfred sov mellan 8-8, med några korta avbrott, som han brukar (vi njuter av det så länge det varar!), så han är pigg som vanligt. Förutom när han kryper under stolen som jag sitter på och sen försöker stå upp och blir fruktansvärt sur när han slår i huvudet! Inte helt smart kanske...

Och som ni kan se på bilden så njöt vi av Afternoon Tea i helgen. Utan champagne den här gången, men supergoda scones!

söndag, oktober 30, 2011

Söndagssvep, 30 oktober 2011


Happy Sunday! Vi börjar med en mumsig pudding från Michel Roux.


Ben Affleck var ute och shoppade med döttrarna på Farmer's Market. Blommorna är nog till gravida frun Jennifer!


Kappahl har öppnat online-shop. Jag älskar ju Newbie-kollektionen, men tyvärr är Alfred för stor för den nu. Hur söt är inte den vita koftan?



Vi letar en varm åkpåse till Alfred. Dessa från Elodie Details ser riktigt sköna ut! Vad sägs om en leopardprickig?


Fina örhängen från Juicy Couture hos the Outnet.


Call Me Cupcake frestar mig med den där skålen som jag vill ha! Frestande är också receptet på Chocolate Chip Cookies!


Cath Kidston har mysiga pyjamaser och lakan.


Söta bokstäver! Från Madam Stoltz.



Jag kan inte annat än le när jag ser den här bilden på Kate Hudson och Matt Bellamy på promenad med sonen Bingham. Så där såg det ut för oss också när Alfred var mindre och vägrade ligga i vagnen; då fick en gå med vagnen och den andra ha Alfred i babybjörnen! (Och är det bara jag, eller ser det inte ut som om Kate är fotlös!?)


Alla på en gång: åååååhhhh! Söt luvtröja med fårskinn, till de allra minsta, finns hos ZARA.


Åh! Jag vill ha fåtöljen som Emma på bloggen Att vara någons fru har! Alldeles sådär godisrandig och perfekt. Det rycker i vill-ha-tarmen!

Det sötaste påslakansetet är utan tvekan detta, från H&M Home.


Visst, jag kan tycka att vi klär oss lite färglöst på vintern, men seriöst, Versace for H&M har tagit det några steg för långt. I alla fall för mig. Dessa tights kommer jag inte köa för att köpa.


Ett fint och tänkvärt ordspråk får avsluta svepet idag. Ha en bra söndag!

fredag, oktober 28, 2011

Life & Roses



En sak som jag kan bli så där löjligt glad över, är när blommor håller sig längre än väntat. Dessa rosor köpte jag förra veckan och de här korten har jag tagit nu på förmiddagen. Lite trötta i blombladen, men skär man ned dom en bra bit och stoppar i dom i en mindre vas så håller de sig några dagar till. Sånt gillas.

När vi nu har en liten krabat som når överallt och som stoppar allt i munnen så är soffbordet numera ingen plats för blommor, så då får man ställa dom på andra ställen. Som i fönstret. Fint där också.

Nu tar vi långhelg. Engelsmannen är ledig både måndag och tisdag. Vi hade tänkt åka till Paris den här helgen, men Life Got in the Way, så vi får ta det en annan gång. Paris finns kvar.

Hoppas ni får en fin helg!

9 månader


Vår lillkille är 9 månader. Lika länge som vi väntade på honom, lika länge har han varit hos oss. Även om tiden gått fort så är det vissa saker som fastnar. När han började le till exempel. Det där tandlösa grinet som lyste upp och som kunde göra den mest gråa dag ljus. När han började sträcka ut händerna för att bli upplockad, det värmde modershjärtat ordentligt. En annan sak var när han började krypa och kunde följa efter oss. Numera är jag inte i fred någonstans, en babblande Alfred följer med överallt. Babblandet är också en sak som verkligen utvecklas, såklart. Jag är övertygad om att han förstår en hel del av vad vi säger nu och det är verkligen häftigt att se hur han suger åt sig allt som en svamp!

torsdag, oktober 27, 2011

Ho ho (och nej, det är inte jultomten)



Egentligen är jag inget större fan av fåglar i verkligheten, de är liksom lite för flaxiga och opålitliga (har ni någonsin fått en fågelskit på er så vet ni vad jag menar) men i fast form gillar jag dom. Mina små fågelkompisar har fått en storkompis i form av en uggla, som också är en ljusstake. Hur fint som helst. Lite ljus lyser upp i höstmörkret.

Ugglan kommer från Madam Stoltz.

Matinspiration

Nuförtiden känns det som om jag spenderar all tid i köket och vid köksbordet. Det känns som om Alfred äter jämt (och länge, ibland tar det en timme vid lunchen!) och därmellan gäller det att laga maten. I början tyckte jag det gick bra med burkmat, men nu när han är lite äldre så är den maten så väldigt tråkig, så det tar vi med när vi går ut, hemma får han hemlagat! Sen ska jag ha något att äta också...

Ibland saknas inspiration, men de senaste dagarna har jag följt några av recepten hos Lilla Matdériven. Det finns massvis med gott och nyttigt som jag vill prova också, men de här har jag provat hittills:


Carrot Cake Smoothie
2 stora smoothies
3 dl mjölk, valfri sort
1,25 dl naturell yoghurt
1 dl havregryn
3 medelstora morötter, skalade och ångkokta
1 banan
1 msk gojibär
1 tsk vaniljpulver
¾ tsk kanel
½ tsk färsk ingefära, riven
en nypa muskot

1. Blötlägg gojibären i mjölken i minst 1 timme.
2. Ångkoka morötterna. Skölj bitarna i kallt vatten.
3. Mixa alla ingredienser i en blender. Häll i en eller två nävar is och mixa tills isen är krossad. Servera!



Den här var riktigt god! Jag tog dinkelgryn istället för havre, eftersom det var det jag hade hemma och så skippade jag gojibären (jag erkänner att det var för att jag inte vet vad det är för något...). Nästa gång tar jag nog mer mjölk (jag använde mandelmjölk) än yoghurten. Min yoghurt var ganska så tjock så det blev en lite väl tjock smothie. Men supergod!




Sötpotatispinnar
1 medelstor sötpotatis
1 msk olivolja
½ tsk malen kanel

Värm ugnen till 225°. Skala potatisen och skär den i smala stavar. Blanda ihop olja och kanel i en liten skål. Lägg potatisen på en folietäck ugnsplåt och häll över oljan. Rör runt och se till att potatisen blir jämt täckta av oljan. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter, tills pinnarna har fått en fin färg. Rör runt bland dem då och då.



Dom här gillade Alfred till en början, men sen ville han inte ha fler. Jag antar att det kanske blev lite väl mycket kanel. Men jag gillade dom!




Marockansk äppelpuré
ca 5 dl
1 burk ekologiska vita bönor, avsköljda (ca 4 dl)
1 ekologiskt äpple
1 dl ekologisk äppeljuice, osötad
¼ tsk kardemummakärnor, mortlade
½ tsk kanel
½ tsk vaniljpulver
2 msk lönnsirap (kan uteslutas eller minskas)

Skär bort kärnhuset ur äpplet. Häll i alla ingredienser i en blender alt. mixa med en stavmixer och kör tills du får en slät massa. Du kan äta purén direkt men jag tycker att den blir godast om man låter den stå i kylen i minst 30 minuter.


Den här var nom nom nom enligt Alfred. En riktig hit som slank ned med superfart. Kan verkligen rekommenderas! Till vuxna skulle jag nog rekommendera att ta i lite lönnsirap, annars blir det lite trist.




Magiska morotsbullar
30-35 st
1 medelstor morot, skalad och riven
50 g ekologiskt smör
5 dl mjölk
50 g jäst
12-13 dl dinkelmjöl, siktat

1 ägg
sesamfrön, vallmofrön, havregryn eller hackade solroskärnor

Smält smöret på svag värme i en medelstor kastrull. Häll i mjölken och morötterna och värm tills den är fingervarm. Smula ner jästen i en stor bunke och tillsätt lite mjölk. Rör ut jästen och tillsätt därefter resten av mjölken och mjölet. Arbeta ihop till en blank och slät deg som fortfarande är ganska klibbig. Låt jäsa i 1 timme.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i tre delar. Dela därefter varje del i ytterligare 10-12 delar som du rullar till jämna små bollar mellan dina händer. Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper (du behöver 2-3 plåtar). Låt bullarna jäsa under bakduk i 30 minuter och värm ugnen till 225°.

När brödbullarna har jäst klart, knäck ner ägget i en liten skål och vispa med en gaffel. Pensla bullarna med ägg och strö din topping över. Grädda i ugnen i 10 minuter eller tills de får en fin gyllene färg. Låt svalna på galler innan servering. Går bra att frysa in.



Även dessa var en hit hos Alfred! Jag tycker också att de är goda...




Grymma grönsaksmuffins
12 st
3 dl dinkelsikt
1 tsk baking soda alt. bakpulver
1 ägg
½ dl ekologisk rapsolja
1 dl mjölk
½ burk kesella 10%
1 ½ dl riven mild ost, ex. hushållsost
1 skalad och riven morot
1 dl frysta alt färska ärtor
ca 1 msk sesamfrön

Rör ihop dinkelsikt och bakpulver i en skål.
Vispa ägget poröst i en annan skål och blanda ner olja, mjölk och kesella.
Rör därefter ner morötter, ärtor och osten.
Tillsist rör du försiktigt ner allt i mjölbandningen.
Pensla din muffinsform med olivolja. Jag föredrar att baka muffins i en plåtform så slipper man dra loss fastklibbade pappersformar efteråt.
Skeda upp smeten i dina formar.
Strö över sesamfrön och grädda i ugnen på 200° i ca 15 minuter.



Alfred tyckte först de var lite konstiga, men sen smaskade han på ordentligt! Supersmart att ha i frysen och kunna ta fram till mellanmål.




Blueberry Crumble Smoothie
2 stora smoothies
4 dl mandelmjölk alt. ris-, soja- eller havremjölk
1 dl havregryn
2 blad grönkål, avsköljda och mittvenen borttagna
1,5 dl frusna ekologiska blåbär
2 ekologiska bananer
1 tsk riven färsk ingefära
2 stora nävar is

Skär grönkålen i mindre bitar. Mixa alla ingredienser i en blender i någon minut eller två. Häll i två nävar is och mixa tills isen är krossad. Servera! Kan förvaras i kylen i upp till 2 dagar.


Jag hade ingen grönkål men det funkar bra utan. Riktigt gott med mandelmjölken men är nog god med vanlig mjölk också! Ingefära ger det lilla extra.

onsdag, oktober 26, 2011

O'hoy Savoy!



Jag har inte enbart lila i frukt- och grönsaksskålen, även lite gröna och vita saker slinker dit! Hur fin är inte savoykålen förresten? Supertjusig. Blomkålen är ganska så tjusig den också och Alfred tycker det är riktigt smaskigt. Savoykålen tror jag han får hoppa den här gången, kål känns kanske inte som det bästa för bebismagar, eller har jag fel? Jag tänkte prova det här receptet till mig, det passar bra eftersom jag nyss kokade en massa vita bönor (till den här äppelpuréen), men ni kanske har några andra tips på vad man kan göra med savoykål? Ni är ju så bra på sånt!

Förvirrande fakta för barn

Vi har ju influenser från tre olika länder när det gäller barnuppfostran och vad barn ska göra/äta/vara. Det kan vara ganska så frustrerande ibland och inte så sällan rent av förvirrande!

* Det börjar redan vid förlossningen. I Sverige och England kan man använda lustgas, något som inte är tillåtet i Tyskland där de istället förespråkar massage, akupunktur och aromaterapi. Och såklart epiduralen - min älskling. Skälet till att tyskarna inte tillåter lustgas är tydligen för att den gör en snurrig och de inte vill ha en snurrig blivande mamma i förlossningssängen.

* I Tyskland och Sverige ska barnen ha tillskott av D-vitamin upp till två års ålder. I England får barnen inga extra vitaminer. I Tyskland vill vissa läkare att barnen ska ta en kombination av D-vitamin och flour för att stärka barnens tänder.

* I Tyskland och England är spenat vanligt i barnmat från fyra månaders ålder. I Sverige får man rådet att vänta tills barnet är 1 år innan man ger dom spenat (på grund av att det innehåller nitrat som kan bli nitrit och förhindra syreupptagningen hos bebisar). I Tyskland kan man ge bebisar fänkålste från en veckas ålder, medan man i Sverige ge rådet att undvika fänkål upp till ett års ålder.

* I Sverige ges rådet att bebisen ska sova med en bra, platt kudde från att den är född för att undvika att få platt huvud. I Tyskland får barnet nicht nicht nicht sova med kudde, kudden försvagar nackmuskler.

* I Tyskland och England är det väldigt vanligt att man ser små bebisar ligga/sitta i framåtvända vagnar, medan jag inte ser det lika ofta i Sverige. Forskning har visat att bebisar blir överstimulerade av att vara vända framåt för mycket under ett års ålder och att de föredrar att kunna se och prata med föräldern som kör vagnen.

* I England är gåstol nästan ett måste (i alla fall om man ska tro våra engelska vänner och släkt) medan det inte alls verkar vara så vanligt i Sverige och Tyskland. Gåstolen har ju fått ganska mycket kritik för att den kan hämma barnets utveckling och vara farlig.

Någon som har fler förvirrande fakta, kanske till och med från fler länder?

I Love: Kuddar


En snygg kudde kan göra vilken soffa eller fåtölj som helst riktigt snygg och en speciellt vacker kudde kan bli som ett konstverk! Och oavsett vad en viss Engelsman tycker så kan man aldrig få för många kuddar... Sådetså!

Day2  Michelle Smith hos Etsy, 3 Fine Little Day hos Mokkasin, 4 Indiska,H&M, 6 Svenskt Tenn, 7 Jan Constantine  8.Angel Linens hos Notonthehighstreet, 9 Cath Kidston, 10 Designers Guild, 11 Lisa Stickley hos John Lewis.

tisdag, oktober 25, 2011

Lördagen


Här i München är det många som kör runt på vespor. Riktigt snyggt, tycker jag! Men som ni ser så är det ännu fler som cyklar. Cykel är smidigt i München!


På Marienplatz finns det ståtliga Rathaus.


Alfred körde på stickade vantar och stickad filt. Är det höst så är det!


Sen fick han äta mellis i en biergarten vid Viktualienmarkt. Ölen är varken hans eller min! (Och det är när jag ser såna här bilder som jag inser att jag måste göra nåt åt mitt hår. Typ raka av det. Eller färga det svart. Kanske göra spikes? Dreads? Nåt i alla fall.)


Sen blev Alfred uttråkad och då fick pappa lyfta upp honom i luften. Det tycker Alfred är superkul!


På vägen hem gick vi förbi en massa affärer som har börjat med julsaker. Som den här ugglan. Kanske inte så juligt, men fint!

Förkylningsfika


När man är lite förkyld är te alltid gott. Särskilt med macaroons och särskilt om man avnjuter det på en fin bricka.


Och med en liten ros i en vas.


Favoriterna är citron och pistage. Och så en hel massa mjölk i teet!


Jag dricker oftast vitt eller rött te, men ibland blir det svart, som detta från Kusmi Tea. Spicy Chocolate heter det!


Finfint!


måndag, oktober 24, 2011

I Love: Lilla Matdériven


Läser ni lilla Lilla Matdériven? Nu när jag kan börja laga lite roligare mat till Alfred så har jag surfat in dit och hittat en massa fin matinspiration. Blueberry Crumble Smoothie tycker jag låter gott, men den får Alfred vänta lite med.


Blinier låter också gott. Jag har ett recept på majsplättar som jag nog måste leta fram, det tror jag Alfred skulle gilla.


Pumpasoppa med kokosmjölk ska jag göra nån dag till oss vuxna. Verkar riktigt smaskigt!


Carrot Cake Smoothie är ett bra mellanmål till mellanstora och stora människor. Snyggt att servera ur glasflaskor!


Smaskig macka med granatäpple och avokado. Päron- och tranbärspuréen låter också gott, liksom marockansk äpplepuré och oliv- och fetaostmuffins!


Sötpotatispinnarna blir nog en hit här hemma, och när Alfred blir lite större så måste vi bara prova den här avokado-choklad och sötpotatispuddingen. 

Kika in på bloggen för ännu fler härliga recept!

Lila toner


Höstfärger i min frukt/grönsaksskål. Butternut squash, sötpotatis, fikon och rödkål. Yummy yummy!

söndag, oktober 23, 2011

Söndagssvep, 23 oktober 2011


Söndag igen!


Åhlens har mycket fint i höst! Mina favoriter är koftaniPad-fodralet och väskan.


Anya Hindmarch har nu en onlineshop där man kan beställa personliga väskor, dagböcker eller plånböcker. Min drömpresent skulle vara the Ultimate Box!


Fina, tänkvärda ord hos Rachel Aswell.


Jag gillar den här tapeten med taxar från Lisa Bengtsson. Hur söt som helst! Finns bland annat hos Design Online.


Grapefruit, fresia, rose damascena, citrus, moss, musk innehåller parfymen Rose Noir från Byredo. Tycker jag låter bra!


Åh, vad jag gillar den här prickiga klänningen från Monsoon. Prickigt är fint!


Snyggaste julkorten kommer från Rifler Paper Co. Man skickar in en bild på familjen och så gör de en illustration som julkort. Riktigt fint!


Kate Bosworth visar snygg stil som vanligt, men jag är inte helt säker på skorna. Hur går man egentligen i dom?


Hemstilat är en tidning helt i min stil. Den ska jag kolla in när jag kommer till Sverige härnäst!


 Efva Attlings blogg kan man se några bilder från öppningen av hennes affär i New York. Inspirerande kvinna!


Supersöta förvaringslådor med namn på hittas hos Notonthehighstreet.com. Jag gillar gosedjuren också!


X Factor USA har kört igång på riktigt nu, och min favorit är Drew Ryniewicz. Klicka på hennes namn så får ni höra en otrolig version av Roxettes It must have been love.


Kimonon från Indiska är så vacker! Tänk er till en enkel svart klänning, snyggt!


Just nu lyssnar jag på Lana del ReyVideo Games är så bra! Hon beskriver sig själv som "a gangster Nancy Sinatra". Så bra!


Den här postern får avsluta söndagens svep. Jag tyckte den var riktigt rolig! Fler roligheter finns hos Truth and Lies.

Trevlig söndag!