fredag, januari 20, 2012

Blodapelsinscones


Vi fortsätter mattemat på bloggen. Ska man äta brunch så kan man ju göra de här sconsen också. Kanske de godaste sconsen jag har ätit på länge! Engelsmannen kallad dom "delicious". Jag tipsade om det här receptet på blodapelsinscones och härom dagen provade jag på det själv. Och som sagt, resultatet blev strålande! Jag hittade inga blodapelsiner, så jag tog vanliga apelsiner, och det funkade finfint.

Apelsinscones

8 dl mjöl
1 dl socker
2 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 1/2 dl kallt smör, skuret i kuber
2 1/2 dl filmjölk
1 1/2 tsk vaniljpulver
2 apelsiner, saften och rivet skal
smält smör

Värm ugnen till 200 grader. Riv zesten på apelsinerna med ett rivjärn, var noga med att inte få med något av det vita då det smakar bittert. Blanda apelsinskalet med sockret väl tills det doftar gott. I en stor skål blandar du mjöl, nästan allt apelsinsocker (spara lite att ha ovanpå sconsen innan de åker in i ugnen), salt, bakpulver och bikarbonat. Blanda i smörkuberna med fingrarna tills degen blir lite smulig. Blanda i vaniljpulver och filmjölk och pressa juicen från en halv apelsin. Blanda tills degen är smidig. Knåda den lätt på mjölat bakbord och dela degen i 16 delar. Smält smör och pensla sconsen och sprinkla över resten av apelsinsockret och så in i ugnen i 10-14 minuter, tills sconsen börjar få lite färg.

Apelsinfrosting

Juicen från en apelsin
1/2 tesked vaniljpulver
1 1/2-2 dl florsocker
Blanda alla ingredienserna tills frosting blir glansig och len. Beroende på hur saftig apelsinen är så kan man behöva addera lite mer florsocker. 

6 kommentarer:

Veronica S. V. sa...

Hej Marie!

Kom att tänka på dig när jag råkade hitta dessa fina kanin-lampor i en tysk webbutik igår kväll. Visst hade du skrivit om de för ett tag sedan - att du letade en sådan lampa till Alfred?

Märket är "Trullala" och vanligtvis brukar den heta "Nachtlicht Hase". Priset i Tyskland är 42 EUR, betydligt billigare än Sverige där den ligger runt 700-800kr.
Du hittar kaninlampan i en tysk webbutik (bl.a.) som heter www.schatzinsel-berlin.de, här är länken till lampan http://www.schatzinsel-berlin.de/browse/nachtlicht-hase-zubehoer-weiss/de,0,1529,4101,0,0.html eller så går den att köpa via amazon.de

Om jag har blandat ihop dig med någon annan så får du bortse från tipset om kaninlampan! :=)
Min dotter ska få en sådan i födelsedagspresent, de skickar nämligen även till Sverige, hurra!

Trevlig helg!
Veronica

Veronica S. V. sa...

Liten rättelse: Märket verkar heta Egmont Toys/Trullala!

Lotta sa...

Marie...jag har just ätit blåbärspancakes och nu vill jag ha blodapelsinscones också!!!

Marie sa...

Veronica - visst var det jag som ville köpa kaninlampa! :) Vi har redan skickat efter en, från amazon.de, men ditt tips är billigare! Synd att det inte kom lite tidigare! Men den där affären verkar riktigt mysigt, så jag ska spara länken till framtida inköp, tack!

Lotta - det får nog plats! ;)

Sahra sa...

Jag älskar scones. Detta måste jag bara tests

Marie sa...

Sahra - gör så! :)