torsdag, april 10, 2014

A Real Lady Needs Proper Tea CupsJo, men så är det väl? Man är väl inte fullt integrerad i det engelska samhället förrän man har riktiga tekoppar att servera te i när släktingar kommer på besök? Fine bone china, såklart, made in England, såklart, och köpta i en av alla de second hand shops som finns här i Lytham. Caféer, kortaffärer och second hand shops finns det gott om här, tantvarning grande! Allt man behöver i livet, med andra ord...


Blommor och lite guld, so very me, tycker ni inte det? Ska sanningen fram måste jag erkänna att jag var tvungen att fråga damen i affären om det här var tekoppar eller kaffekoppar. Jag vet inte riktigt skillnaden! Hon försäkrade att det var tekoppar så jag kunde lugnt bjuda mina kära släktingar på äkta engelskt te i äkta engelska tekoppar. Phew!


Det här med te, det är viktiga saker för engelsmännen. Jag har mängder med téer hemma, vitt, rött, grönt, frukt och allt därtill, men frågar man en engelsk person om hen vill ha te så säger hen 99 av 100 gånger ja och förväntar sig svart English breakfast tea. Det tog mig ett tag att förstå det! Så numera erbjuder jag English breakfast tea eller något annat te, och ja, 99 av 100 väljer English breakfast tea, såklart. Såna där nymodigheter kan man inte riktigt lita på, såklart... Men till scones med clotted cream och marmelad, ja, då är det svart te som gäller även för mig!

11 kommentarer:

Desiree sa...

Vilka ljuvligt vackra tekoppar! Love them! Det är allt något speciellt med att duka fint och ha fina koppar som dessa. Gör att allt smakar godare. Tunnt porslin är godare att dricka ur. Lite lustigt att engelskmännen är så traditionella då det gäller sitt te men det är kanske bara så att de tycker att det smakar godast.
Åh inser att jag bara MÅSTE till England någon dag och uppleva äkta afternoon te.
Kram!

Anna, Fair and True sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anna, Fair and True sa...

Efter att ha bott fyra år i England och sedan jobbat i nästan sju år på Brittiska ambassaden kan jag också det där. Vi i Sverihe tycker nog Earl Grey är standardte men det är som sagt English Breakfast eller PG Tips eller annat (enligt min åsikt) äckligt te. Jag minns när jag hade en grupp MPs på besök och vi hade en stund över på ett café och en av dem (pensionärsåldern också) frågade om de hade något vanligt te. Cafétjejen pekade på Earl Grey-tepåsar. "No, normal tea" sa MPn. "It is normal tea". sa tjejen. "No, NORMAL tea", upprepade politikern. Tur jag var där och då kunde rycka in för att hjälpa dem i denna kulturkrock :)

Martina sa...

Haha, sa himla kul att det verkligen är sa allvarligt med te i England som man föreställer sig! Men när och hur manga ganger om dagen är det "tea-time"?
Tur att du fragade om kopparna! Jag hade lätt ocksa kunnat tänka mig att det var kaffekoppar... ooops.
Kramar

Anna sa...

Haha vad jag känner igen det där med English Breakfast te. Jag köpte ett hallon te i Covent Garden när jag var au-pair i London och mamman i familjen tittade på mig som att jag var galen när jag skulle dricka det. Då kom ändå de från Sydafrika från början. Pappan drack dock helst Earl Grey. Lite wild och crazy så där ☺!

Ullis sa...

Vilka fina tekoppar. Hoppas få bruka dem.:)

Hella i england sa...

Vi kallar det "builders tea" och jag fnissar alltid åt uttrycket: white with one or two (or more) sugars. Själv dricker jag dock herbal tea numera, aldrig svart. Mitt dagliga koffein kommer istället via kaffe. Kära kaffe!

Miss Marie sa...

Desiree - absolut, det smakar bäst i tunt porslin! :) Afternoon Tea smakar bäst i England! :)

Anna - HAHAHAHA! So very English... Ja, alla borde ju veta att Earl Grey inte är normalt te, vet hut! ;)

Martina - tror de flesta dricker te åtminstone två gånger om dagen, men det kan vara fler gånger! Många äldre dricker te när de äter fish and chips också, vilket jag inte förstår...

Anna - crazy Swede! ;)

Ullis - absolut! :)

Hella - yuck, socker i te, bläää! Jag brukar också föredra ört-, rooibos-, vitt eller grönt te, men ibland är det gott med riktigt svart te! :)

Jaroq sa...

Hej!
hamnade hos Dig via Sara

de Gamla s.k.. Standard "regler" mått för koppar:
1 1/2 dl = Kaffe Kopp
2 1/2 dl (el. 3 dl) = Te Kopp

(när det gäller mått enheten är 1 cup /8 ounces = 2,25 dl /225 ml)

bodde i London en vinter... och det som 'förvånade' mig 'mest' (på "te-fronten")
var att det fanns vanliga OCH Extra Stora te påsar (t. Kanna!) i alla butiker...
men sällan ngt lösvikts te... utom då i special butiker.
(och att det "överallt" fanns Te & Mjölk redan BLANDAT i framdukade tekannor)

Håller med om Te sorter (smaker) dricker själv end. RENA Teer(!) så "English Breakfast" är ju bättre än det "Earl Grey" som oftast är det end som bjuda som "rent" i Sverige (bland dussinet övr. smaksatta)

Vänliga Hälsningar
Jaroq
som en gång har arb i en porslinsaffär ;)

Miss Marie sa...

Jaroq - oj, det var mycket information att ta in! :) Tack! Visste faktiskt inte att Earl Grey är smaksatt till skilland mot English Breakfast! Då förstår jag mer varför English Breakfast är teet som gäller här! :)

Jaroq sa...

Earl Grey = Bergamott Olja/ ESSENSER
dvs likt alla övr. SMAK satta teer
(inget jag som allergiker skulle välja)

vet att "förr i tiden" (60-70 talet?!?)
"älskade" italienskor/fransyskor (m.fl.)
att smörja in sig med Bergamott olja
så att de "stektes" fick solbränna till max.
på kortaste möjliga tid...
(NB gäller "olivhyade" !)

English Breakfast = blandas (traditionellt)
av RENA svarta teer - "typ" :
Assam/Ceylon/Kenya/Keemun

Dricker själv ALDRIG Kinesiskt Te(!)
eftersom de allt för OFTA har "lätt" spårade
rester av pesticider...

Kram - Jaroq