tisdag, januari 20, 2015

Störande


Tre saker jag stör mig på med engelska föräldrar? Användandet av våtservetter, användadet av framåtvänd barnvagn/sulky samt icke användandet av reflexer!

Jag vet, inte några stora grejer direkt, men jag stör mig! Vissa föräldrar använder våtservetter till allt. De har ett paket i köket, ett i vardagsrummet, ett i sovrummet och så två i badrummet. Det torkas munnar och fingrar med våtservetter och till och med hemma, där man borde ha tillgång till vatten och tvål, så använder de våtservetter när de byter blöjor också! Liksom, why?! Varför inte tvätta händer, ansikte och rumpa med rent vatten när man har tillgång till det istället för våtservetter med en massa ingredienser? Don't get it. Jag tycker våtservetter är kanon när vi är ute och reser, men annars använder vi det inte. Barnmorskan, som kom på hembesök hos oss efter Alfreds födelse, avrådde starkt från att använda våtservetter för mycket, de är helt enkelt inte bra för små barns hud.

Och så framåtvända barnvagnar. För mig känns det som en väldigt engelsk grej, visst finns det i Sverige och Tyskland också, men inte alls i lika stor utsträckning som i England. Så fort babyn inte ligger i liggdel i vagn längre så börjar föräldrarna använda en framåtvänd sulky. Där sitter barnet då från de är 6-8 månader tills de är 4-5 år. Många av Alfreds kompisar i preschool åker fortfarande vagn när de ska någonstans. För det första kan jag inte förstå varför man vill ha sitt barn ifrån sig hela tiden, Alfred gillade att prata med mig när vi var ute och satt han framåt var det svårt att höra plus att man inte får det där naturliga samspelet. För det andra ser inget barn ut att sitta bekvämt i en sulky och för det tredje är de sjukt opraktiska med åtta hjul och två handtag! Ja, ni hör, jag förstår inte. Men det måste ju vara något fel hos mig eftersom det är sjukt poppis hos andra föräldrar.

Sen kommer vi till reflexer, som verkar vara något helt främmande för de flesta engelsmän. De flesta cyklisterna här omkring oss, är duktiga på att använda reflexväst, men där slutar det. Jag har inte sett ett enda barn med reflex, inte vuxen heller för den delen. Min syster påpekade att ytterkläder för barn i Sverige oftast har reflexer insydda i kläderna och det har de inte här, om man inte köper ytterkläder på Polarn o Pyret eller H&M förstås! Det blir mörkt här också så reflexer behövs!

Och don't get me started on barns kläder. Idag var det -3 när Alfred och jag gick till preschool, vi såg flertalet skolbarn (5-15 år) i shorts eller kort kjol med knästrumpor. Kan ni ens tänka er det i Sverige? Kulturkrock, minst sagt!

17 kommentarer:

eastcoastmom sa...

Våtservetter är starka grejer!
Shorts och vinter, typiskt brittiskt...

Annika sa...

Shorts och vinter är typiskt amerikanskt också. Iaf där jag bor. Jag vet, sjukt! Det är ju ofta kallt här på vintern, och man ser både vuxna (män för det mesta) och kids här i shorts. Jag dör lite...

Våtservetter, baby wipes, oh dear...did I ever use them!! Guilty as charged, Marie. Men jag fattar vad du menar!! Men nog 17 använde jag dem då K var liten, like all the time ;-)

Bristen på reflexer,samma här!!! OCH det stör mig, och skrämmer mig. När jag är ute och kör bil ser jag verkligen INTE dem som inte har reflexer. Hemskt. Mörkermän som plötsligt dyker upp vid min sida. USCH!! Och vi har knappt ngn gatubelysning heller på småvägarna.

Miss Marie sa...

Eastcoastmom - fick några kommentarer på Instagram att det även ser ut sådär i NY! Kanske bara vi nordbor som kan klä oss? ;)

Annika - ja, shorts kan man se på alla möjliga på vintern! Weird... Du kan ju iaf skylla på att det var en del år sedan K var bebis, numera vet man ju lite mer vad baby wipes innehåller!

Kalaslotta sa...

Våtservetter är överanvänt for sure!

Shorts, förklaringen hos oss tror jag ligger i att våra skolor har 40 grader varmt inomhus på vintern...kidsen svettas ihjäl om de har vanliga ytterkläder. På sommaren har de gärna tjocktröja för då dra skolorna på AC så det är minusgrader...inte så smart.

Reflexer har jag oxå tänkt på, går ju ut med Wrecker och då har jag på mig ett blinkande bälte om det är mörkt...livsfarligt annars ju!!

Saltistjejen sa...

Japp, här sitter en mamma som använder våtservetter. Ofta. Vi började med det när vi fick Ella eftersom vi inte bytte blöjor i badrummet (det var alldeles för litet) utan i sov- resp vardagsrummet. Där fanns inte vatten så våtservetter var helt klart det enklaste. Och vi fortsatte likadant för Oskar. Nu skulle vi ju kunna sluta med dem faktiskt (för nu har vi ju flyttat och bor större och byter ofta blöjor i badrummet (hurra!) men vi har nog fortsatt av ren rutin.... Och för att det är så enkelt (som det ju ändå är). Men visst, det är väl inte det bästa egentligen. Dock använder vi inte våtservetter till att torka av barnen när de äter/ätit och är kladdiga för då är vi ju i köket (eller nära köket) och har tillgång till vatten.

Vad gäller framåtvända vagnar så tror jag att många i åtminstone storstäder kanske skaffar paraplyvagnar för att de är mindre. De är därmed lättare att både få plats med på smala trottoarer, i bussar, i affärer samt förvara hemma. Bi skaffade en McLaren paraplyvagn till E när hon fyllde 1 år. Men då använde vi den främst till och från dagis (för att de hade så liten vagnsparkering att det var enklare med en paraplyvagn som tar lite plats då den är hopfälld. Samt då vi var ute på stan och visste att vi skulle åka buss (i NYC MÅSTE man fälla ihop barnvagnarna på bussen och det var betydligt mindre tungt och tog mindre plats än vår Uppa Baby vagn. Fast när i övrigt använde vi Uppa Babyn mycket och hade den då bakvänd fram till hon var runt 1,5 eller så. Men då vände vi den för man märkte att hon hela tiden ville titta ut/fram och satt och vred sig i vagnen när vi hade henne vänd mot oss.

Reflexer och praktiska barnkläder överlag tycker jag att det finns väldigt ont om även här i USA. Här är det mer "stylish" än praktiskt (för lek, väder och även bekvämlighet) som gäller för många. T ex ser man många småtjejer som har skor eller stövlar med klack i lekparkerna redan när de är 2-3 år. Hur bra är det att springa, hoppa och klättra med...?! Och väder ja, haha! I NYC var många barn alldeles för lätt klädda under kalla vinterdagar. Å andra sidan ser jag flera av barnen på E´s skola här i San Diego som är "överklädd" dvs som idag var vissa klädda i höga vinterstövlar och täckjacka. Fast det var 16 grader.... Lite väl varmt tycker jag.... Särskilt vad gäller skorna eftersom man här har ytterskorna på sig hela dagen även inomhus.
Kram!

Anonym sa...

Jag tycker mycket om dina inlägg om kulturkrockarna i uppfostran. Skönt att veta att man inte är ensam. Vi använder ekologiska oparfymerade vâtservetter när vi byter blöja. De första sex mânaderna använde vi tvättlappar i frotté och vanligt vatten men vi hade inte skötbordet i badrummet eftersom det inte fick plats sâ vi tyckte att det blev smidigare med vâtservetter. Men annars använder vi ofta näsdukar om vi är ute. Ibland har vi vâtservetter med oss som i bilen eller pâ planet. Jag tycker de oparfymerade ekologiska känns okej. De parfymerade luktar ju extremt starkt! Huh! Hade en amerikansk mamma bakom mig pâ planet i julas. Hon "spritade" hela sin stolsrad men ned nâgon riktigt stark engöringsprodukt typ antibakteriella super cleaning wipes. Jag kunde knappt andas i raden framför trodde typ först att det var bensinângor...
Vad gäller vagn har vi ju haft en maclaren techno som resevagn. Mânga barn tycker ju om att sitta framvända ibland ocksâ. Jag tycker inte det är sâ farligt. Hemma hade vi en traditionell. I Paris mâste man nästan ha en sâ liten vagn som möjligt för man kommer helt enkelt inte fram med en vagn som är bredare än 55 cm ibland och man mâste ju ofta bära sin vagn i trappor sâ att den är sâ lätt som möjligt... Nej jag irriterade mig mer pâ att vagnarna inte har fjädring, och att barnen fâr sitta upp väldigt tidigt, jag har undrat om det är bra för ryggen.
Reflexerna har jag ocksâ saknat men riktigt lika mörkt är det ju inte. Och att luvorna inte är avtagbara. Stryprisk... Vi är helt enkelt väldigt bra pâ säkerhet i Sverige.
Men min största grej är nog bilbarnstolarna! Varför inte ha bakâtvända bilbarnstolar! Och mer säkerhet i baksätet!
I Frankrike tycker jag snarare att barnen är klädda för varmt än för kallt, speciellt bebisar. Föräldrarna tar aldrig av overallerna när de är inne och inte ens knäpper upp. Jag blir tokig pâ det och de har ofta 22 grader varmt inne!

Anonym sa...

En ytterligare grej är att även bland "övre medelklassen" här i Paris är det lite ofint att köpa en märkesvagn som Bugaboo bee. De anses vara "dyra". Det är okej att lägga samma summa pâ ett budgetmärke. Och ofta köper föräldrarna gärna en lite billigare varn. Jag har haft 3 vagnar och det är det sâklart ingen här som tycker är okej. Och jag kan ju hâlla med att man borde klara sig med en enda... Och man övar barnen väldigt tidigt att gâ själva. Längre sträckor tar man bilen eller bär barnen. Bärsele är bara för nyfödda... Lite av en statusgrej att sluta med vagn. Vagn efter 2 är bara okej pâ typ Disneyland, absolut inte i 3 ârsâldern (med undantag i köpcentrum kanske), och napp ska man helst aldrig använda alls men snuttetrasor anses jätteviktiga "trygghetsobjekt" som skolan nästan insisterar pâ.

storasyster sa...

Våtservetter används lika flitigt i Sverige. Kan inte fatta heller. Har BARA i skötväskan o handväskan. Varför hemma? Kan varmt rekomendera Dax tvättcreme. Den kan man använda direkt på tvättlapp/papper. Mild o skön o blandning av tvål/lotion som inte behöver tvättas bort m vatten. Perfekt på bajsiga små rumpor.

Dåligt m reflexer här med. Speciellt på vuxna!!!

Miss Marie sa...

Lotta - oj oj, ja, så varmt är det inte i engelska skolor! ;) Reflexer känns som en ganska liten investering för säkerheten, men verkar vara få som tänker så!

Saltis - jag tycker liksom inte det blir riktigt rent med våtservetter, det krävs tvål för det tycker jag! Men visst, det är en vanesak, helt klart. När det gäller vagnar i storstäder har jag större förståelse för behovet av en liten, nätt vagn, särskilt om man använder kommunala transporter. Där har jag även förståelse för om man använder vagn när barnen är större, man går ju oftast mycket mer i en storstad än om man bor på landet/liten stad o det kan bli jobbigt för små ben. Men här i England, där få använder buss så förstår jag inte varför man har en sulky istället för en riktig barnvagn.

Anonym - de flesta vagnar kan man ju ändå byta så barnet kan sitta både framåt- och bakåtvänd, för visst kan det bli långtråkigt att bara stirra på mamma! Håller med dig om fjädring, tycker inte det ser helt stabilt ut o man tänker nog mest på hur enkelt det ska vara för föräldrarna snarare än hur bra det är för barnen. Men samma sak som med Saltis, jag har förståelse att man i en storstad har andra behov av vagnar! Och ja, bilbarnsstolar har jag haft många diskussioner om, förstår inte hur man kan sätta sitt barn framåt i så tidig ålder som de gör här. Läskigt. Roligt att läsa lite om hur det funkar i Paris, här ses det inte som någon statusgrej alls att sluta med vagnen, verkar nästan vara tvärtom!

Storasyster - ja, förstår att det är så även i Sverige! Men tycker du det är dåligt med reflexer i Sverige så har du inte sett reflexanvändet i andra länder! ;)

Anonym sa...

Meeen, min kommentar försvann.

Jag förstår inte alls användandet av tvättservetter hela tiden, helt tokigt tycker jag. Jag tycker dessutom det känns ohygieniskt att torka bajs (ursäkta språket) med en kladdig servett. Känns inte som att det är lika lätt att få bort allt och dessutom lämnar man istället våtservettens innehåll på babyns hud. Vatten och weleda barnolja har jag tvättat med, hur smidigt som helst att bara skölja av efter blöjbyte... Kan tilläggas att H i princip aldrig varit röd osv...
Jag förstår inte riktigt hur de där servetterna kan vara ett smidigt alternativ, helt enkelt (förutom vid resor osv så klart)

En kul detalj: en kompis t mig har ett paket babyservetter i köket, för "det finns inget annat som tar bort allt kladd på bordet så bra - allt lossnar direkt, till och med intorkat ketchup eller barnens tuschpennor".... så där ja! Hälsosamt innehåll....

meerle sa...

Jag insåg inte förrän förra året vad våtservetter innehåller. Tror jag läste det hos UnderbaraClara. Jag har ju inga egna barn men tar ju hand om många barn i olika familjer och jag kan ju inte påverka vad föräldrarna väljer att använda. De flesta använder tyvärr våtservetter till blöjbyten. Några få som har vatten och bomullsservetter eller tvättlappar.
Däremot kan ju jag sluta torka kladdiga händer och munnar med våtservetter när vi är på lekplatsen och det gjorde jag direkt. Är jag hemma hos familjerna är det ju inga problem. Är vi någon annanstans har jag vatten och näsdukar med mig.

Reflexerna ja...
Denna billiga livförsäkring som jag inte fattar att någon använder!
Små tvååringar på sina balanscyklar utan hjälm och reflex, som helt plötsligt dyker upp bredvid en vuxen mellan två parkerade bilar. Jag får väldigt många blickar när jag är ute och springer med reflexväst. "Vaddå du springer ju på trottoaren".
Hade det inte varit för att jag kör bil ibland så hade jag bara struntat i att diskutera saken. Men när man sitter bakom ratten och det plötsligt dyker upp en kolsvart figur tio meter framför huven...

Och kläderna ja. Varför inte bara dra på ungarna en vattentät overall med vattentäta vinterskor?! Ahhhgrr..!!!
Guud vad jag är trött på att klä på femton tunna och tjocka tröjor och tre byxor varje gång vi ska mellan dagis och deras hem.
Så mycket snabbare och varmare att bara dra över en overall. Och då tänker jag på de vattentäta, inte de där tygoverallerna som många har här, totalt värdelöst i mina ögon.
Men jag har helt enkelt insett att man inte går ut när det är kallt, mörkt eller blött.

meerle sa...

En annan sak jag observerat. Att ha hjälm när man åker skridskor! Är det också svenskt?
I alla fall tyskar fick kortslutning när jag pratade om sambandet mellan skridsko och hjälm. Ingen fattade nåt. "Haha, varför ska jag ha hjälm?!". Det fanns inte ens några att hyra vid skridskobanan. Och femåringarna som övade konståkning hade inte heller några på sig.
Kulturkrock. Svenskar är väldigt säkerhetsmedvetna. Och att jag många gånger upplevs som överdrivet noga struntar jag helt i. Till och med en oknäppt hjälm räddade livet på min kusin för några år sen.

Miss Marie sa...

T - eller hur! Jag använder ibland våtservetterna för att torka bort smuts efter skorna vid dörren, går bort jätteenkelt! (Och det är ekologiska oparfymerade våtservetter...)

Meerle - ja, inga finheter våtservetter innehåller, tyvärr! Du kan tänka dig vilka blickar Alfred o jag får när vi kommer på cykel med reflexväst o hjälmar... Som du säger, man får hålla sig inne när det är kallt, blött o mörkt! ;)

Miss Marie sa...

Meerle - japp, en svensk grej också! Vi svenskar är besatta av säkerhet! Bra tycker jag, överdrivet tycker andra...!

Iccan sa...

Kul inlägg! Vi byter ju i sovrummet i vår exklusiva våning :) men har en bytta (heter det verkligen så?) i badrummet som vi hämtar vid varje byte, det blir lite spring men jag har ju några kilon jag vill bli av med efter graviditeten :) Har ett paket våtservetter ska erkännas vid skötbordet som i extremfall blir komplement.

Vi har köpt fyra små lampor till vår vagn, med fast eller blinkande sken. Så många blickar och kommentarer vi fått för dem! Någon trodde att de var inbyggda i vagnen.. Så som taxibilarna och andra kör här tycker jag det är ett måste att ha reflexer alt lampor när vi korsar gatorna.

Svärmor har redan kommenterat att en vagn som är framåtvänd kan vi inte ha, det är ju som att man inte vill ha barn!!! :) Tur att vår funkar åt båda hållen, när det är dags.

Miss Marie sa...

Iccan - ja, byttametoden vet jag att många kör med när de har skötbord på annat ställe än i badrummet, bra grej! Och ja, reflexer/lampor är ju en sån liten grej som gör så stor skillnad! Bilig livförsäkring. Och du vet väl att svärmor alltid har rätt?! ;)

Anna, Fair and True sa...

Vi använder våtservetter en hel del, särskilt sedan de började äta riktig mat och bajset blir mer "äckligt". Köper dock de som har minst konstigheter i sig. Men de första månaderna använde vi tvättlapp och vatten (men våtservetter på stan för de mesta). Men det är ju lite läskigt att de är så bra fläckborttagare... Jag tycker iofs att de är värre med blöjor med en massa kemikalier för de sitter ju tätt på i många timmar. T ex har ju Pampers mycket kemikalier. Så i Sverige köpte vi alltid Libero, vilka i alla fall är Svanenmärkta, och i Belgien undviker vi också Pampers. Särskilt Isolde blev röd av dem.

Jag vill gärna också ha barnet emot mig och därför har vi vändbar vagn (och en annan). Men från ca ett år har de suttit mycket framåt för de vill det. Jag tror inte att det är skadligt med framåt för då skulle ju större delen av Europas (och USA:s) befolkning vara lite störda ;) Däremot är det ju bra för språkutveckling och social utveckling att prata med sitt barn så mycket man kan.

Jag håller med en av ovanstående att detta med bilbarnstolar är ju värre. Fattar inte att det är så få stolar som säljs utanför Sverige som är bakåtvända! Isolde åker fortfarande bakåtvänt nu fast hon fyllt fyra år.