tisdag, september 22, 2015

Tips av coachen inför ankomst av bebisJag tänkte tipsa om några saker som hjälpt mig kring Anders ankomst och därefter. Vi kan börja med torkade aprikoser! Ni som fött barn vet att man vill ha en bra mage, alltså inte bli förstoppad, efter en förlossning och där tycker jag torkade aprikoser är riktigt bra. Jag började äta några stycken om dagen några veckor innan Anders beräknade förlossningsdatum och fortsatte sedan även efteråt, och det har funkat kanon. Puh! 

Lavenderolja är en sak som jag blev tipsad om av en barnmorska. Det finns många fördelar med lavendelolja, varav en är att den är antiseptisk och läkande, och jag fick tipset om att stänka några droppar lavendelolja på bindan när man byter den. Om inget annat så luktar det åtminstone gott! Man kan också skölja underlivet med vatten med några droppar lavendelolja i, särskilt bra de första dagarna efter förlossningen. Testa! 

Tredje tipset är arnikaolja. Det var Brysselkakan som skrev en kommentar efter Alfreds förlossning, att hon hade blivit masserad med arnikaolja under en förlossning. Jag kom ihåg det till den här gången, och under Anders förlossning masserade Engelsmannen mitt ryggslut med arnikaolja och det var riktigt skönt. Det kanske hade varit lika skönt med vilken olja som helst, men arnikaolja får ändå bli mitt tips!


Och så två tips till bebisen! Anders moseskorg har verkligen funkat perfekt för oss. Vi bor i ett tvåvåningshus och vi kan nu lätt ta Anders med oss mellan våningarna när han ligger och sover här i. Det blir väldigt ombonat och mysigt också, säkert ett skäl till varför han trivs så bra. Och till vår stora förvåning kan vi lägga honom där och han somnar utan gungning, vaggning eller någonting! Det hände aldrig med Alfred... När han sover på dagarna så bäddar jag lite mer mysigt men på nätterna får alla gosedjur hoppa ut och han sover bara med sovsäck eller en filt.

Och på tal om filt. Anders har en mjuk lyxfilt i merinoull från Bambino Merino som är riktigt härlig! Jag har köpt dom i present till bebisar förut, men jag tvekade om jag skulle köpa en själv, det kändes lite onödigt eftersom vi har filtar efter Alfred, men så fick jag en rabattkod och slog till på en och det ångrar jag verkligen inte. Merinoull har en mängd bra egenskaper, särskilt för bebisar som inte kan reglera sin egen temperatur så bra. I Sverige har jag förstått att man inte rekommenderar att swaddla, eller linda, sina barn, men om man inte bor i Sverige eller bara känner för att vara rebellisk, så är merinoull bra att swaddla med just eftersom det är temperaturreglerande och även naturligt elastisk. Det sägs också att för tidigt födda barn mår allra bäst i merinoull.

Mina bästa tips!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Kul att du gillade det! Tror det finns, precis som du skriver, flera olika oljor som funkar. Just för mig förknippar jag doften från Weledas arnika olja med en mycket positiv upplevelse, dvs min yngste sons födelse och då är det ändå 22 år sedan!
Här kan man läsa vad Weleda skriver om oljan: http://www.weleda.se/hudvard/kroppsvard/body-oil/arnica-massage-oil/

Annars handlar väl både förlossning och tiden efter att göra det man själv känner funkar och tror på, kan vara svårt när det finns så många som kommer med råd och vet bäst!

Miss Marie sa...

Brysselkakan - helt klart! Finns ju inget som funkar för alla utan det gäller att försöka hitta det som funkar för just en själv! Inte alltid lätt, som du säger så finns det många tips!

Annika sa...

HEJ Marie!!
Tillbaka på din blogg igen! Ska snart gå tillbaka och läsa dina gamla inlägg som jag missat då jag hade uppehåll från hela bloggvärlden nyligen. Jag har sagt grattis på Instagram, men jag säger det igen; GRATTIS!!
Så underbart fin han är lilla Anders. Jättefin!
Anders hette den pojke jag tog hand om då jag kom till USA som au-pair, ja pappan var svenskättling, men kunde ingen svenska. Men Anders fick han heta, och jag kallade honom Anders på klingande svenska medan de uttalade namnet som "wanders", utan W förstås, men du förstår.
Bra namn, internationellt och samtidigt så svenskt. "Min" Anders är 26 år idag och vegankock, han bor i Denver, hihi!!!
Nu ska jag läsa mer om DIN fina Anders.
Kramar från mig, och det är härligt att vara tillbaka på din fina blogg igen!!

Miss Marie sa...

Annika - vilket kul minne! :) Ja, jag ville gärna ha ett svenskt namn den här gången, o det finns ju inte så många som funkar bra även på engelska! Maken försöker uttala det rätt, men det blir ju ändå lite svengelska, men det är heller inte för konstigt för andra engelsmän! :)

Anna, Fair and True sa...

Ha ha, för mig är torkade aprikoser förknippade med min graviditet med Isolde då de hjälpte mig när jag som mest illamående: någut relativt nyttigt att knapra på. Med Harald hjälpte det dock inte, jag förknippade det då för mycket med illamående att det gjorde mig mer illamående. Skumt! Jag visste inte att man lätt blir förstoppad efter förlossningen? Jag var dock relativt hård i magen under graviditeten men tidigare i den och försökte t ex undvika bananer även om de såklart är energirika och bra av det skälet.

Jag fick också lite massage av Peter under förlossningen men det komiskt att det var skönt ett tag och så plötsligt var det så oskönt från en sekund till en annan :)

Till Harald hade vi ett babynest och det var också så himla enkelt att flytta runt honom utan att han vaknade.

Miss Marie sa...

Anna - haha, det är konstigt hur man kan förknippa vissa saker med särskilda känslor! :) När Alfred föddes var jag likadan, först var det jätteskönt o sen fick maken inte röra mig alls! Den här gången var jag lite mer relaxad tror jag :)