måndag, juni 27, 2016

Kaos efter Brexit


Just nu är det svårt att tänka på något annat än Brexit. Vad kommer att hända? För att citera Just D: "ingen som vet, ingen som vet!" Så känns det verkligen. Debatten innan folkomröstningen var otroligt infekterad. Remain-kampanjen, alltså de som ville vara kvar i EU, anklagades av Leave-kampanjen för att driva "project Fear" där de bara raddade upp allt dåligt som skulle hända med landet utanför EU. Scaremongering (panikspridning/skrämselpropagande) är ett ord som har använts otroligt mycket. Leave-kampanjen har å sin sidan inte haft särskilt många argument alls, förutom att hävda att allt Remain säger är fel. Ja, och så ljuga förstås. Nigel Farage, en ledande högerpolitiker som var för Leave, har blivit hårt kritiserat för användandet av en poster som visar syriska flyktingar på väg in i Albanien och Leave har också tagit tillbaka det vallöfte de gav om att de pengar som nu skickas till EU istället ska gå till sjukvården, och sagt att det var ett misstag från deras sida. Det är med den informationen som brittiska folket har valt att lämna EU på. Det känns stabilt, eller inte.

Boris Johnson, den ledande politikern bakom Leave, har nu kommenterat det hela med att säga att Storbritannien fortfarande är en del av Europa och att de bara ska ta sig ur EU för att slippa dess krångliga lagar och regler, men ha kvar fri rörlighet och en öppen marknad. Ungefär som The Sunday Times AA Gill skrev innan folkomröstningen:


Och nu då? Som sagt, ingen som vet. Premiärminister Cameron har sagt upp sig och lämnat stafettpinnen på golvet, men ingen verkar riktigt vilja ta upp den. Boris ses fortfarande som den mest tänkbara kandidaten, men jag tvivlar på det. UKIP vill att det ska vara en Brexit-regering, så de förväntar sig Boris, men jag tror att de konservativa kanske inte är riktigt lika sugna på det. För att ena ett land som är så djupt splittrat, tror jag det vore bättre med en kandidat som inte är så fullt kopplad till Brexit. Många diskuterar att Boris har missat sin chans, det är många som inte alls vill ha honom där, till och med Jamie Oliver lägger sig i och säger att blir Boris premiärminister, ja, då lämnar han landet! Även oppositionen tampas med en stor kris. Många i partiet är missnöjda med Labour-ledaren Jeremy Corbyns sätt att hantera debatten innan folkomröstningen och klagat på att han var för osynlig. Hälften av hans skuggkabinett har sagt upp sig. Krisen är stor både hos the Tories och i Labour.

Det har också rapporterats om hatbrott riktade mot EU-immigranter efter folkomröstningen. Och det är bara skrämmande.

3 kommentarer:

Channal sa...

Cameron öppnade Pandoras ask. Nu finns bara hoppet kvar som ligger längst ner i botten. Så illa skött! Ren idioti!!

KRAM Anna

Desiree sa...

Ja man undrar allt vad som kommer att handa och jag forstar att det kanns oroligt for er som bor mitt I smeten och paverkas direkt. Man undrar allt vad som kommer handa med Europa framover. Kommer Brexit paverka andra till att ocksa lamna? Kommer EU losas upp?
Kram!

Annika sa...

Du ska se att det blir bra till slut, trots allt.
Det är ju inte totalt svart och vitt, trots allt. Just nu är det turbulent, men det kommer att plana ut när det värsta kaoset lagt sig. GB reser sig från detta.
Jag tror att Brexit kommer att påverka andra eu- länder att göra detsamma. Detta är bara början. Bra eller dåligt? Vet inte. Vet faktiskt inte.
EU har jag lite blandade känslor inför, och har alltid haft.
MEN this too shall pass!!