Jag är ju a chocolate kind of gal, men det är något med Eton Mess som får mig att vilja flytta till England, odla jordgubbar, mjölka kossor och plocka ägg från hönor, så jag skulle kunna äta Eton Mess varje dag.
Eller njae, kanske inte varje dag, men nån gång ibland. Ni fattar.
Eton Mess är verkligen England när det är som bäst. Högsommar, sol, blå himmel och färska jordgubbar. Och det smakar lika bra en mörk middag i februari.
Vem kunde ana det?
Gör man marängerna från scratch så tar det lite tid, de ska vara i ugnen i en timme och behöver sen svalna innan man tillreder efterrätten. Men annars är det väldigt enkelt att göra Eton Mess, och har man bråttom kan man ju såklart köra på köpta maränger.
Eton Mess
4 äggvitor
2 dl socker*
en nypa salt
Sätt ugnen på 140 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Vispa äggvitorna tills de är fluffiga, tillsätt socker och salt och fortsätta vispa tills marängblandningen är tjock, i cirka 8 minuter. Klicka ut maränger på en plåt, se till att lämna mellanrum mellan klickarna. Det blir ungefär 8 stora maränger. Marängerna som blir över lägger man i en lufttät plastlåda och har i kylskåpet.
4 dl jordgubbar**
2 matskedar socker*
2 1/2 dl grädde
1/2 tsk vaniljpulver
Lägg jordgubbar och socker i en kastrull. Låt det koka upp och småputtra i cirka 5 minuter. Låt det svalna.
Vispa grädden med vaniljpulver.
För servering: lägg jordgubbar, smulad maräng och grädde lager på lager, antingen kan man göra det i 4 individuella skålar eller i en stor skål. Smaskigt!
* I originalreceptet har de mer socker, men jag tycker det blir alldeles för sött.
** Jag använde frysta jordgubbar men man kan såklart även använda färska, men på vintern tycker jag de frysta har mycket mer smak.
5 kommentarer:
Muuums! Och Jaaaa flytta till England! Vi kan äta Eton mess ihop! :)
Beställer en Eton mess o till det vill jag dricka en syrlig smoothie. Ok ?! // Storasyster
Sofia - that's a deal! ;)
Storasyster - ta med en semla bara, så fixar jag resten! ;)
Fy fagerlöf vad det lät gott!
Måste prova!
Tror du att de funkar med flytande vanilj? Vet inte om det finns vaniljpulver här?...jag ska forska.
//Frida
Frida - vaniljextrakt funkar aboslut, man behöver ju inte ha så mycket, och det gör inget om grädden är lite rinnig.
Skicka en kommentar