Världens godaste citronkaka. Jag vet, det kan vara en titel som lovar mycket, kanske för mycket, men det här är åtrminstone den godaste citronkakan jag någonsin ätit. Den är lätt att göra också men känns väldigt lyxig, är ni sugna på en citronpaj men tänker, usch vad krångligt, så är den här kakan perfekt. Om man gillar citron alltså, annars är det nog ingen hit. Men Engelsmannen, Alfred, svärfar, svärmor och svågern gjorde alla tummen upp! Tänk på att använda citroner som helst är ekologiska och mogna, då blir det godast! I affären hos mig kan jag ibland köpa citroner från Amalfi, de är perfekta för det här receptet. I ursprungsreceptet används en avlång brödform, fördelen med den är att glasyren då kommer upptill, medan i min form, där kakan stjälps upp och ned när den är klar, där kommer glasyren nedtill! Men det smakar gott ändå.
150 g smör
3 ägg
210 g vetemjöl (3 1/2 dl)
1 tsk bakpulver
rivet skal från en citron
1 msk citronjuice
2 1/2 dl rörsocker
1 dl strösocker
pressad saft från en citron
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Vispa socker och ägg pösigt. Blanda mjöl och bakpulver i en annan skål och vänd ner i äggsmeten tillsammans med smör, rivet citronskal och citronjuice. Häll smeten i en smord form. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45 minuter. Blanda citronsaft och socker. När kakan kommer ut ur ugnen, häll glasyren över kakan och låt den svalna i formen. Låt kakan stå i någon timme innan det är dags att servera så att citronglasyren verkligen sjunker in i kakan. Pudra över florsockret precis innan servering!
3 kommentarer:
Ah tack sa mycket for receptet. Jag gillar citron jattemycket och den har kakan later sa himla god och frasch.
Älskar citronkaka o alltid på jakt efter världens godaste
Desiree - det var den! Du får berätta om du testar den!
Sahra - testa denna! :)
Skicka en kommentar