Det är alltid kul att laga mat till barn! Nej, kanske inte helt sanningsenligt, för ibland kan det vara ganska påfrestande och inte så lite irriterande när man gjort i ordning något och så ratas det helt! Anders är fortfarande inte särskilt intresserad av mat, amning är hans grej och jag är ok med det. Är det något jag lärt mig så är det att ta allt i bebisens takt och inte stressa maten! Men det gäller att försöka vara uppfinningsrik och testa nya grejer. Jag kommer ihåg att Alfred gillade matmuffins och att det var en perfekt grej att göra många av och sen ha i frysen och ta fram vid behov, så jag gjorde dessa häromdagen. De är en variant av Lilla Matdérivens Grymma grönsaksmuffins, testa om ni har en liten!
Grönsakspuré görs enkelt genom att lätt ångkoka valfria grönsaker (i de här muffinsarna har jag broccoli och butternut squash) och sen mosa med en gaffel.
Jag maler pumpakärnor och solrosfrön i min KitchenAid Blender och det funkar jättebra, men annars kan man handmala, eller helt enkelt köra på enbart mer mjöl, eller kanske lite havregryn.
Både broccoli och pumpakärnor är relativt bra källor för järn, men kalciumen i ost och komjölk hämmar järnupptaget, så är det något man vill fokusera så kör man på någon nötmjölk och skippar osten. Vill man öka på järnet än mer kan man tillsätta lite aprikospuré.
2 dl malda pumpakärnor/solrosförn
1 1/2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg
1-2 dl mjölk (ko, get, mandel...)
1/2 dl kokosolja
1 1/2 dl riven ost
1 dl gröna ärtor
en handfull basilika
chiafrön
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl och pumpakärnorna/solrosfröna med bakpulver. I en annan skål, vispa samman mjölk och ägg och tillsätt grönsakspuréen, kokosoljan (smält den i mikron om det behövs) och den rivna osten. Blanda i mjölblandningen och de gröna ärtorna. Hacka lite basilika och blanda i, blanda i lite mer mjölk, om det behövs, så det blir rätt konsistens. Klicka i muffinsformar (jag har miniformar) och strössla över lite chiafrön. In i ugnen i 15 minuter. Klart! Lägg i frysen och ta fram vid behov. Det går ypperligt att ta med i skötväskan som fryst och låta den tina lagom till mellisdags!
4 kommentarer:
Skickar infon om deltid här då jag inte vet om du läser kommentarer på äldre inlägg?
I Sverige jobbar 24,5% av kvinnor UTAN barn deltid, och 11,8% av män UTAN barn deltid. När barnen kommer ökar kvinnorna sin deltid till 32,8% för kvinnor med ett barn, 37,1% av kvinnor med två barn och 40,7% av kvinnor med tre eller fler barn. Av män med barn arbetar i snitt 6% deltid oavsett antalet barn. Det är stor skillnad mellan män och kvinnor men ändå många män som arbetar deltid jämfört med andra EU-länder.
http://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/7202372/3-07032016-AP-EN.pdf/
I allmänhet i Sverige, arbetar kvinnor (alltså både med barn och utan barn) i snitt 32,8 timmar per vecka och män (med barn och utan barn) 37 timmar. Om man tittar endast på dem som jobbar heltid, arbetar män lite längre (39,8 timmar per vecka) än kvinnor (37,9 timmar). Män som arbetar deltid arbetar dock färre timmar än kvinnor som arbetar deltid: deltidsarbetade män arbetar 21,8 timmar per vecka och deltids-kvinnor 24,1 timmar.
Mer data om arbetade timmar här:
http://ec.europa.eu/eurostat/web/products-datasets/-/lfsa_ewhais
Sedan finns det ju andra intressanta aspekter t ex vilka som arbetar deltid. T ex att om du har ett jobb med väldigt fasta tider är det lättare att gå ner i tid för att ha mer tid och att vara mer flexiblare med barnen, än om du har ett jobb där du kan flexa ändå och kanske kan arbeta mer hemifrån. I det senare fallet kanske det ser ut som du jobbar många timmar men kanske ändå träffar barnen mer. T ex om du vobbar syns det inte i statistiken eftersom det inte är riktig vabb. Så statistik säger ju inte allt.
Vilka små fina grönsaksmuffins. Ser delikata ut! Det där med maten det kommer. Bra att du lyssnar på Anders.
Kram Anna
Anna - mycket intressant, ska läsa länken du skickade!
Anna - ja, kanske lite smaklösa för oss vuxna, men helt ok ändå! :)
Skicka en kommentar